'Forbrydelsen' udråbt til en af århundredets bedste serier - er du enig?

I alt tre danske serier gør sig gældende på ny liste over de 100 bedste tv-serier i nyere tid.

Sofie Gråbøl fik sit store udenlandske gennembrud med rollen som Sarah Lund, der her er iført sin obligatoriske sweater. (Foto: Tine Harden © dr)

Det kan godt være, at den anmelderroste Netflix-serie 'The Crown' er den dyreste serie nogensinde – men 'Forbrydelsen' er bedre underholdning.

I hvert fald hvis man spørger den britiske avis The Guardian, der har lavet en liste over verdens 100 bedste tv-serier siden år 2000.

Her ligger den danske krimiserie på en flot 28. plads foran netop 'The Crown' og ikoniske serier som 'Sex & The City', 'South Park', 'Downton Abbey' og den populære 'Orange is the New Black'.

'Forbrydelsen' var da også her, der og alle vegne, da den første sæson blev sendt i 2007, og særligt briterne og tyskerne tog serien til sig.

Faktisk i en sådan grad, at den sweater med stjernemotiv, som Sofie Gråbøl bærer i serien, dannede mode både herhjemme og i udlandet i årene efter serien. Senere blev serien også genindspillet i USA med titlen 'The Killing.'

Ramte plet uden at have en opskrift

Søren Sveistrup, der var hovedforfatter på samtlige tre sæsoner af 'Forbrydelsen', er enormt glad for seriens placering på listen.

Manuskriptforfatter Søren Sveistrup har ikke bare seriesucceserne 'Nikolaj og Julie' og 'Forbrydelsen' på sit cv. Han står også bag biografhittet 'Der kommer en dag'. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hans ydmyge forklaring på den pæne placering er, at seriens cocktail af gode instruktører, skuespillere og forfattere sammen med producent Piv Bernth 'på magisk vis ramte plet, uden at de havde en opskrift på det', som han formulerer det.

- Det, jeg først og fremmest gerne ville med 'Forbrydelsen', var netop at lave noget, man også kunne være bekendt mange år senere – at det ikke skulle være en døgnflue. Så det er meget tilfredsstillende, siger han om placeringen på serielisten.

Og det har tydeligvis virket, for seriens succes i udlandet er noget, som Søren Sveistrup stadig mærker.

- Serien betyder utroligt meget for mig personligt, for det var første gang, jeg fik frie hænder til at lave, lige hvad jeg havde lyst til. Karrieremæssigt blev det et visitkort for mig, og det har også betydet meget for de ting, jeg senere har lavet, fortæller Søren Sveistrup.

Da han sidste år udgav sin første roman, 'Kastanjemanden', der nu skal laves til en Netflix-serie, var udlandet da også straks på pletten.

- Jeg har lavet så mange interviews i udlandet i forbindelse med min bog, og der kommer stadig mange lovord og stor ros til serien og især Sofie Gråbøls rolle, når jeg taler med journalisterne, siger han.

'Forbrydelsen' er i øvrigt ikke den eneste danske serie på The Guardians liste.

Længere nede ad listen finder man nemlig et par af DR's andre dramaserier. 'Broen' er placeret som nummer 45, mens 'Borgen' ligger på en 67. plads.

Den bedste tv-serie siden år 2000 er dog 'The Sopranos', mener man hos The Guardian, mens 'The Wire' og 'Mad Men' også er i top tre.