Forfatter på 'Den Anden Verden': Da vi startede optagelserne var vi ikke færdige med slutningen

DRs nye julekalender er ikke lavet helt 'som man plejer'.

- Vi har gjort det på den måde, som man faktisk har lavet tv-serier på i Danmark de sidste 20 år: at man ikke er færdig med at skrive, når man starter på optagelserne, fordi man kan komme på federe ting hen ad vejen, siger Nikolaj Scherfig. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Når man laver en julekalender, så skriver man normalt alt færdigt og optager alle afsnit i én klump.

Men helt unikt for 'Den Anden Verden' har folkene bag valgt at gøre tingene på en anden måde, fortæller den ene af hovedforfatterne på julekalenderen, Nikolaj Scherfig.

- Det har været unikt omkring den her julekalender, for her har vi, ligesom man gør på søndags-dramaserierne, optaget det i blokke. Det vil sige, at vi optog først de seks første afsnit, og så har vi først skrevet de næste afsnit færdige, når den næste blok var klar, fortæller han.

- Så da vi startede optagelserne var vi faktisk ikke færdige med at skrive slutningen, siger Nikolaj Scherfig.

En kæmpe gave

Det har været en ny udfordring både for ham og konceptuerende instruktør Lars Kaalund at arbejde på den måde.

Men det har også været en god proces, som i sidste ende er til gavn for seerne, siger forfatteren.

- Man lærer noget af de første optagelser, og det er i virkeligheden med til, at slutningen bliver endnu stærkere, end hvis man havde skrevet det hele på én gang. Og det har været en kæmpe gave at få lov til det, siger han.

Som tre sæsoner i en dramaserie

En anden udfordring har været at skulle holde gejsten oppe hos seerne, siger Lars Kaalund.

- 24 afsnit er jo ret meget, og det svarer til noget, der minder om tre sæsoner i en dramaserie. Så det er selvfølgelig en udfordring at holde maskineriet kørende og holde seernes gejst oppe i hvert afsnit. Det kræver også et tæt samarbejde mellem mig og Nikolaj (Scherfig, red.), og det har der virkelig været, siger han.

Nikolaj Scherfig (tv.) er sammen med Bo Hr. Hansen hovedforfatter på Den Anden Verden, mens Lars Kaalund er instruktør. (Foto: Christian Ellegaard © dr)

- De store linjer i serien har været der fra start, men i løbet af optagelserne har vi kunne fortsætte med at udvikle os, mens vi var i gang, siger Lars Kaalund.

- På den måde kunne vi hele tiden justere tingene til, hvis man opdagede noget, der kunne laves om. Så det er godt, at manuskriptet på den måde bliver endevendt, siger han.