Forrygende og fabelagtig underholdning! Anmelder ellevild med ny Netflix-film

'The Trial of the Chicago 7' handler om en af 60'ernes helt store retssager i USA.

Den nye film 'The Trial of the Chicago 7' har en stjernespækket rolleliste, der består af blandt andre Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Eddie Redmayne, Joseph Gordon-Levitt og Michael Keaton. (Foto: NICO TAVERNISE © © 2020 Netflix)

En gang imellem kan man godt få det indtryk, at USA er én stor forlystelsespark.

Landet er ikke nødvendigvis et slaraffenland fyldt med rutsjebaner og hurlumhejhuse, men det virker unægteligt, som om de forenede stater er fyldt med ekstreme typer, der alle kan træde direkte ind i en film eller en serie.

Hvilket andet land kan mønstre så kulørt en præsident? Og så absurd et realityshow som deres valgkamp? Eller set fra en lidt anden vinkel: hvilket andet land kan med så stor en lethed gøre en politisk konflikt til et stykke underholdning - tankevækkende underholdning, men stadig underholdning?

Det er en retssag fra 1960'erne mod de såkaldte "The Chicago 7" et storartet eksempel på.

Retssagen blev et større mediecirkus i 1969, men på trods af det, hører den langt fra til de mest berømte begivenheder i USA i de såkaldte "glade 60'ere".

Svinebugt-affæren, månelandingen, attentatet mod præsident John F. Kennedy, mordet på Martin Luther King, Charles Manson-kulten og Woodstock-festivalen stikker for eksempel betydeligt mere ud den dag i dag.

Men sagen blev i mangt og meget en kulmination på det splittede USA, der blev tydeliggjort i 1960'erne - med en farverig eksplosion af idéer på venstrefløjen på den ene side og et skræmt konservativt USA på den anden.

Jeremy Strong (forrest, tv.) spiller aktivisten Jerry Rubin. Strong, der er kendt fra 'Succession' bruger privat meget af sin tid i Danmark, da han bor med sin danske kone i København. Sacha Baron Cohen (forrest, th.), der er skaber af og hovedrolle i 'Borat'- og 'Bruno'-filmene, ses her som aktivisten Abbie Hoffman. (Foto: NICO TAVERNISE/NETFLIX © 2020 © © 2020 Netflix)

Hvad var The Chicago 7?

Baggrunden for retssagen, som filmen handler om, var en gruppe aktivisters protester udenfor det demokratiske partis nomineringsmøde i Chicago i 1968.

Aktivisterne ville protestere imod Vietnamkrigen, som havde sendt flere og flere unge amerikanere i døden under præsident Lyndon B. Johnson. Men myndighederne i Chicago slog hårdt ned på de omkring 15.000 demonstranter.

Året efter indtog republikaneren Richard Nixon Det Hvide Hus, og hans justitsminister, John Mitchell, besluttede sig for at slæbe syv af de førende aktivister i retten. Der var oprindeligt en ottende aktivist, Bobby Seale, som repræsenterede The Black Panther Party (politisk organisation fra Californien). Han havde dog i princippet ikke meget med sagen at gøre, da han kun kortvarigt havde været i Chicago.

Retssagen var i sig selv et politisk slagsmål med den konservative dommer Julius Hoffman på den ene side og berømte aktivister som hippien Abbie Hoffman og den senere politiker Tom Hayden på den anden.

Den splittelse forsøger en af USA's mest farverige manuskriptforfattere, Aaron Sorkin, overhovedet ikke at lægge skjul på.

Fantastiske replikker og formidabel dramatik

Sorkin elsker at grave i virkelighedens dramaer og skabe sin egen dramatiserede virkelighed.

Hans 'The Social Network', om Facebook-skaberen Mark Zuckerberg, pyntede ivrigt på de virkelige hændelser for at gøre Zuckerberg til et billede på en – ironisk nok – asocial stakkel. Og hans portræt af Apple-stifteren Steve Jobs blev til en fortælling om en mand, der glemmer familien i jagten på succes.

Aaron Sorkin skrev manuskriptet til filmen allerede i 2007. Planen var dengang, at Steven Spielberg skulle instruere den, og at castet primært skulle bestå af ukendte skuespillere. Spielberg måtte dog droppe projektet, og i 2018 blev det offentliggjort, at Sorkin selv ville instruere. (Foto: Niko Tavernise/NETFLIX © 2020 © © 2020 Netflix)

Sorkins filmatisering af begivenhederne i Chicago er heller ikke et forsøg på dække begivenhederne præcist. Overhovedet ikke.

Som altid hos Sorkin får figurerne lagt nogle helt fantastiske replikker i munden. Og begivenhederne er formidabelt velturnerede i deres dramatik. Hvis nogen flyttede så meget om på virkelige hændelser – især politiske – herhjemme, ville det blive udråbt til en stor skandale. Men Sorkin gør mere eller mindre, hvad der passer ham – både humoristisk, dramatisk og politisk.

Sacha Baron Cohen er herligt morsom som hippien Abbie Hoffman, der foragter det politisk spil. Mark Rylance bærer suverænt filmens indignation og vrede som forsvareren William Kunstler, og Frank Langella er dejligt modbydelig som dommer Julius Hoffman.

Men først og fremmest er 'The Trial of the Chicago 7' et virkelig overbevisende forsøg på at spejle 1960'erne i nutidens USA med en præsident, der kræver "lov og orden", og som stempler politiske aktivister som terrorister. Den er et frådende forsvar til retten for at protestere fredeligt og udtrykke sin holdning I USA.

Og så er den, naturligvis og som altid, forrygende, fabelagtig underholdning.

(© Netflix)
FacebookTwitter