Forsinket premiere: Derfor har vi ventet i månedsvis på ny Pixar-film

Hvorfor får 59 lande lov at vise 'Coco' før Danmark? Den var aldrig gået med en Star Wars-film, erkender biografkæde-chef.

Det er strategisk, at 'Coco' får premiere op til en ferie, fortæller Disney-repræsentant. Også selvom det betyder, at fans må vente ekstra lang tid i Danmark.

Fans af Pixars nye film 'Coco' har måttet vente lidt længere end andre lande.

I udlandet havde den animerede film premiere i oktober. 59 lande har fået den før os - faktisk er det kun Finland og Japan, der får den efter Danmark.

Den slags var filmfans vant til i gamle dage, da alt kom først i USA. Det tog over en halvt år, før den første 'Star Wars'-film nåede os i 1977.

Men i dag er vi blevet vant til, at alle store publikumsucceser - som f.eks. Marvel-superheltefilmene og Harry Potter, kan ses i Danmark samme dag som i USA.

De globale premierer er også filmbranchens værn mod filmpirater, som ikke får så stor efterspørgsel på ulovlige udgaver af film, hvis de kan ses i biffen.

Disney går efter familierne

Det er den danske afdeling af Walt Disney Studios, der fastsætter premieredatoerne, og direktør Mads Nedergaard vælger den hel bevidst.

- Disney vil gerne give familierne mulighed for at opleve en god film sammen i de traditionelt store 'biograf-ferier', siger han med henvisning til 'Coco's premiere op til den danske vinterferie.

- Og der er ganske rigtigt tradition for, at mange familiefilm kommer op til ferierne. Men mange Pixar-film har faktisk haft premiere lige efter sommerferien – som f.eks. 'Biler 3', der kom 31. august sidste år.

Praksissen med at forsinke internationale filmpremierer i Danmark er så småt ved at gå i sig selv i en tid med piratkopi-bekæmpelse. Men hos Pixar og Disney lever den i bedste velgående, fortæller Troldspejlet. (Foto: Pixar © ©2016 Disney•Pixar. All Rights Reserved.)

Rikart Købke er filmchef i Cinemaxx-biograferne, og for ham er vinterferien ideel.

- Særligt denne film giver på alle måder god mening på et tidspunkt, hvor mange holder fri, siger han.

Ikke helt så rabiate

Han har ikke hørt klager fra publikum - men Rikart Købke indrømmer, at den ikke var gået, hvis det var Star Wars. Pixar-fans er åbenbart ikke helt så rabiate.

Forsinkelsen mellem USA og Danmark har dog en positiv effekt for alle, der gerne vil have den nye Pixar-film hjem i stuen straks.

I USA udkommer 'Coco' nemlig på dvd og bluray d. 27.februar. Man skal bare selv hente den hjem, selvfølgelig.

Facebook
Twitter