Fra Hollywoods hotteste instruktør til kæmpefiasko: Nu er han tilbage med en vanvittig serie

M. Night Shyamalan er tilbage med en serie, der både er sjov og uhyggelig.

- Apples nye serie 'Servant', som M. Night Shyamalan producerer og instruerer adskillige afsnit af, er en vanvittig, sjov og samtidig uhyggelig serieperle, der minder os om alt det, Shyamalan gjorde rigtigt tidligt i karrieren, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© Apple TV+)

Selv de største kreative genier træder ved siden af en gang imellem.

Lars von Trier lavede 'Direktøren for det hele', og Elon Musk kørte galt i sin nye Cybertruck.

Men den amerikanske filminstruktør M. Night Shyamalan trådte ikke bare forkert en enkelt gang.

Der skulle trods alt mere til, før hans karriere kunne erklæres død efter at have leveret nogle af 00'ernes mest bemærkelsesværdige filmhits såsom 'Den sjette sans', 'Unbreakable' og 'Signs'.

Alligevel formåede han at gamble med sin karriere.

Han gik fra Hollywoods hotteste instruktør, til manden ingen vil røre med en ildtang.

Det skete, efter han i årene 2006 – 2013 udgav fire spillefilm, der var så frygtelige, at man næsten må tage hatten af for deres ubevidst komiske potentiale.

Fra de onde træer i 'The Happening' til manden, der har valgt kun at styrketræne den ene arm i 'Lady in the Water', så er det svært at ignorere mellemstykket i Shyamalans karriere, som isoleret set må være et af de ubestridt dårligste film-cv i Hollywood nogensinde.

I anledning af den nye serie har Binge kigget tilbage på M. Night Shyamalan karriere og lavet denne lille Matrix.

Hvad skete der med den engang så spirende instruktør, hvis mystiske navn M. Night Shyamalan alene kunne markedsføre en film?

Hvor sprang kæden af i sådan en grad, at produktionsselskabet bag hans spillefilm 'After Earth' prøvede at skjule, hvem der havde instrueret den?

Måske var det storhedsvanvid, måske var det manglen på gode sparringspartnere i en benhård branche.

Vi får nok aldrig et klart svar.

Men én ting er sikkert.

Instruktøren, der ofte er blevet parodieret på grund af hans films mange 'twist endings', har skabt det største 'twist' af dem alle: Genfødslen af sin egen karriere.

Efter tre succesfulde spillefilm og nu en stort anlagt serie på Apple TV+ er Shyamalan igen tilbage på rette spor.

1

Tidens uhyggeligste serie

Efter en forfærdelig tragedie hyrer Dorothy Turner (tv.) den unge barnepige Leanne (th.), spillet af Nell Tiger Free, til at hjælpe med at passe dukken Jericho. (© Apple TV+)

Hans nye serie 'Servant' handler om det unge forældrepar Dorothy og Sean, der på mystisk vis mister deres lille søn Jericho.

I en tilstand af chok vælger Dorothys familie at erstatte Jericho med en vellignende dukke, hvilket resulterer i, at familien med Dorothy i dyb, dyb benægtelse kan leve videre, som om intet er sket.

Som om det ikke i sig selv er en uhyggelig nok præmis, så ansætter de den hemmelighedsfulde unge barnepige Leanne til at pusle rundt i skyggerne og tage sig af dukken Jericho.

Men pludselig en dag er Jericho ikke længere en dukke, men derimod pludselig blevet til et ægte barn af kød og blod…

Apples nye serie 'Servant', som M. Night Shyamalan producerer og instruerer adskillige afsnit af, er en vanvittig, sjov og samtidig uhyggelig serieperle, der minder os om alt det, Shyamalan gjorde rigtigt tidligt i karrieren.

2

'Servant' balancerer komik og gys perfekt

Lauren Ambrose spiller Dorothy Turner - en ung mor, der på tragisk vis mister sit nyfødte barn. (© Apple TV+)

Efter comeback-filmene 'Split' og 'The Visit', som Shyamalan selvfinansierede med et gigantisk lån efter alle havde afvist den skandaleramte instruktør, var jeg komplet ombord på Shyamalan fanboy-toget igen.

Begge film er originale, underholdende og ægte uhyggelige.

Han havde på magisk vis igen fundet evnen til at balancere humor og gys på den rigtige måde. Med andre ord var de alt det, vi forelskede os i, da 'Den Sjette Sans' i 2000 chokerede filmverden.

'Servant' fortsætter i samme spor.

Shyamalan, i samarbejde med manuskriptforfatteren Tony Basgallop, har skabt et klaustrofobisk univers.

Samt et hold af skuespillere, der trives i seriens eneste gennemgående setting: Et eksklusivt overklasse-byhus, der straks fører tankerne hen på herskabslejligheden fra upstate New York i Roman Polanskis 'Rosemary’s Baby'.

Humoren er tør og tragikomisk, men ligger hele tiden under overfladen som et satirisk bagtæppe til uhyggens konstante tilstedeværelse.

En bevidst overspillende Lauren Ambrose, kendt fra'Six Feet Under', står for mange af de sjove øjeblikke.

Toby Kebell ('Ser du månen, Daniel'), der spiller rollen som hendes mutte kendiskok af en ægtemand, er skræmmende genkendelig i hans bedrevidende – om end velmenende – machoadfærd.

3

'Servant' ærer gysergenren med relevant tematik

Tory Kebbell, der medvirkede i 'Ser du månen, Daniel' som James Foley, spiller ægtemanden til Dorothy Turner og faren til det nyfødte barn. (© Apple TV+)

De bedste gyserfilm igennem historien har altid beskæftiget sig med vigtige, menneskelige problematikker, om det så er menstruation og kvindefrigørelse i 'Carrie' eller racistiske magtstrukturer i 'Get Out'.

I 'Servant' er det forældrerollen i et moderne samfund, der bliver taget under behandling.

Især kvindens umulige opgave, når det kommer til at være både en perfekt husmor og en perfekt karrierekvinde på én og samme gang, står smukt i centrum som et perfekt setup til baby-uhygge.

Uden at røbe for meget, så glemmer serien fra tid til anden de overnaturlige elementer og dykker ned i Dorothys tristesse og mulige fødselsdepression i et rørende flashback-afsnit.

4

Apple TV+ har fået et uretfærdigt dårligt ry

'The Morning Show' er en amerikansk dramaserie med Jennifer Aniston (th) og Reese Witherspoon (tv) i hovedrollerne som TV-værter i en skandalefyldt medieverden. (© Apple TV+)

Det startede ikke så godt for Apples nye streamingtjeneste Apple TV+.

Serierne fik lunkne anmeldelser, og chefen for Apples originale indhold, Kim Rozenfeld, stoppede blot to uger efter den stort iscenesatte launch.

Dog lader det til, at serierne langsomt er ved at finde et publikum, og at flere anmeldere efter at have set mere af for eksempel den fantastisk underholdende 'The Morning Show' har måttet erkende, at de var for hurtige på kritik-aftrækkeren.

Mellem 'Dickinson', 'The Morning Show' og nu 'Servant', der måske ikke er for alle, men som har unægtelige gyser-kvaliteter, er det svært ikke at byde Apple TV+ ordentlig velkommen til den allerede bugnende streaming-elite. Men endnu vigtigere er det endnu et eksempel på, at The Shyamalaissance (ej, det bliver for bøvlet) var mere end et momentært spændende twist i en af hans film.

Serien 'Servant' kan ses på Apple TV+.