Franske biografer dropper film af frygt for terror

Biografer har valgt at droppe visningen af parisisk terrorfilm, og den franske kulturminister har netop forbudt en dokumentarfilm om islamister for unge under 18 år.

Filmen 'Made in France' bliver ikke vist i langt størstedelen af de franske biografer. Biograferne ønsker nemlig ikke at vise den efter terrorangrebene i Paris.

Terrorangrebet i november i Paris, hvor 89 mennesker blev dræbt på spillestedet Le Bataclan, giver efterdønninger i den franske filmbranche.

To film er enten taget af biografernes plakater eller forbudt for unge under 18 år og redigeret. Det skyldes frygt for, at filmene vil skabe uro og viderebringe islamistisk propaganda.

I går besluttede den franske kulturminister, Fleur Pellerin, at forbyde unge under 18 år at se dokumentarfilmen ’Salafistes’ og censurere enkelte scener fra filmen. En beslutning som franske medier betegner som sjælden for en dokumentarfilm.

Det skriver blandt andet Libération.

Kritik for at være for ukritisk

Filmen har skabt debat i Frankrig, fordi filmholdet har interviewet flere ekstremister fra blandt andet Irak og Algeriet. Kritikere mener, at dokumentaren for ukritisk videreformidler ekstremisternes holdninger.

Desuden har France Télévisions, som har finansieret 20 procent af dokumentaren, fravalgt at vise den på tv.

Terroren har også haft konsekvenser for filmen ’Made in France’, der handler om en journalist, som infiltrerer en jihadistisk gruppe med planer om at begå et attentat i Paris.

Made in France - Bande-annonce officielle

Filmen skulle have været i de franske biografer ugen efter terrorangrebene i Paris, men blev efterfølgende hevet af plakaterne og udskudt til januar.

Senest har distributøren helt opgivet at få filmen ud i de største biografer, fordi flere af dem har afvist at vise den. Derfor bliver ’Made in France’ kun vist på video on demand og i en lille håndfuld uafhængige biografer i Frankrig.

Beslutningen kommer dog ikke bag på ’Made in France’-instruktøren Nicolas Boukhrief.

- Da jeg så, hvad der skete på Le Bataclan, sagde jeg til mig selv: Dette er døden for at få min film vist i biograferne. Jeg er heller ikke sikker på, at jeg selv ville vise den, siger han ifølge Les Inrockuptibles.