'Fremragende skuespiller' hædret med ærespris i Cannes: Her er 5 ting, du (måske) ikke vidste om Jodie Foster

Den dobbelte Oscar-vinder bliver i disse dage hædret i Cannes.

Jodie Foster er i dag 58 år og har en lang karriere som skuespiller, instruktør og producer bag sig. (Foto: IMPA © Scanpix)

Man kunne fristes til at tro, at der skal ganske meget til, før man bliver imponeret, når man allerede har to Oscar-priser og en lang og glorværdig karriere som både skuespiller og instruktør under bæltet.

Ikke desto mindre er Jodie Foster ikke sen til at erkende, hvad filmfestivalen i Cannes har betydet for hende i kølvandet på, at hun tirsdag aften modtog en æres-Guldpalme – en Lifetime Achievement Award – ved åbningsceremonien af dette års udgave af den franske filmfest:

- Cannes er en festival, som jeg skylder virkelig meget; den har fuldstændig ændret mit liv.

Og hendes forhold til filmfestivalen er da også noget ganske særligt.

Jodie Foster med sin æres-Guldpalme ved åbningsceremonien af dette års Cannes-festival. (Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM © Scanpix)

Således var Jodie Foster første gang i Cannes som purung teenager i forbindelse med hendes gennembrud i filmen 'Taxi Driver' fra 1976 (der i øvrigt vandt Guldpalmen det år).

Nu – 45 år senere – bliver hun så hyldet for sit årtier lange virke inden for filmens verden. Ifølge Variety får hun æresprisen for sin "strålende kunstneriske rejse, en unik personlighed og et beskedent, dog stærkt engagement i nogle af vor tids store udfordringer".

Cannes-festivalens chef, Thierry Fremaux, supplerer:

- Jodie stopper aldrig med at genopfinde sig selv. Hun stiller spørgsmål med sit gennemborende blik, hun lærer af andre og er villig til at træde tilbage fra sine egne overbevisninger for at skabe nye moralske standarder – gøre, hvad der er fair.

DR-anmelder Maria Månson har tidligere givet den amerikanske skuespiller og instruktør følgende ord med på vejen:

- Jodie Foster er en fremragende skuespiller. Du fornemmer den kamp, der er lige inde bag øjnene på hende. Hun er subtil i sit spil. Alle kampene og kompromiserne foregår ligesom indvendigt.

Men hvad er det egentlig for en karriere, den blot 160 centimeter høje amerikaner er blevet hyldet for?

Det ser vi nærmere på nedenfor, hvor vi afslører fem ting, du (måske) ikke vidste om den nyslåede Lifetime Achievement Award-vinder.

Oscar-nomineret som blot 14-årig

En glad Jodie Foster med sin første Oscar, som hun vandt som 26-årig i 1989. Hun blev første gang nomineret til den gyldne filmpris, da hun var blot 14 år gammel. (Foto: MARK LOUNDY © Scanpix)

Jodie Foster begyndte sin karriere allerede som treårig, hvor hun begyndte at medvirke i reklamer. Da hun fyldte ti år, var hun for længst i gang med roller i tv-serier og på film.

Hun spillede blandt andet med i film som 'Napoleon and Samantha' og 'Kansas City Bomber', men det helt store gennembrud kom, da hun medvirkede i 'Taxi Driver', der er instrueret af Martin Scorsese.

Faktisk imponerede hun i en sådan grad i rollen som det prostituerede barn Iris, at hun blev nomineret til en Oscar for bedste kvindelige birolle i filmen i en alder af bare 14 år. Den dag i dag er hun stadig den tiende yngste person nogensinde, der har været nomineret til den glitrende filmpris.

Foster er heller ikke selv sen til at erkende filmens vigtighed for sin karriere i et interview med The New York Times fra 1991:

- Det var første gang, nogen bad mig om at skabe en karakter, der ikke var mig selv. Det var første gang, jeg indså, at skuespil ikke bare var den her hobby-ting, jeg gjorde, men at det rent faktisk var et håndværk.

Søster tog sig af de eksplicitte scener i 'Taxi Driver'

Sådan så Jodie Foster ud i 'Taxi Driver' fra 1976. (Foto: Shutterstock © Scanpix)

Som nævnt var Jodie Foster stadig en ung teenager, da hun spillede den prostituerede Iris i 'Taxi Driver'. Og folkene bag filmen var da også nødt til at tage deres forholdsregler, når en så ung pige skulle spille en så eksplicit voksenrolle.

Efter sigende skulle Jodie Foster igennem en psykiatrisk vurdering, før hun fik lov at spille med i filmen, ligesom hun også havde en socialarbejder med på filmsettet.

Desuden gik det ikke at lade hende spille med i de mest eksplicitte, seksuelt ladede scener i filmen. Derfor spillede Fosters ældre søster Connie de pikante scener i stedet for sin søster.

Dér kan man da tale om at skylde sin søster en tjeneste.

Var bange for Anthony Hopkins i 'Ondskabens øjne'

Clarice Starling (spillet af Jodie Foster) på vej ind for at afhøre Hannibal Lecter. 'Ondskabens øjne' havde biografpremiere i februar 1991. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Orion Pictures)

De fleste, der har set den legendariske gyser, 'Ondskabens øjne', vil nok være enige om, at den menneskeædende psykiater Hannibal Lecter, der bliver spillet af den dobbelte Oscar-vinder Anthony Hopkins, er en pænt uhyggelig karakter.

Det synes Jodie Foster tilsyneladende også. I hvert fald har hun i et interview med The Guardian fortalt, at hun efter filmen indrømmede over for Anthony Hopkins, at hun havde været bange for ham under indspilningerne.

- Men jeg var bange for dig!, skal han have svaret tilbage.

Rollen som FBI-agenten Clarice Starling blev i øvrigt først Jodie Fosters, efter Michelle Pfeiffer havde takket nej til den. 'Ondskabens øjne' var efter sigende for foruroligende en film for Pfeiffer.

Det var den ikke for Jodie Foster.

Taler flydende fransk

Jodie Foster til Golden Globe-efterfesten på The Beverly Hilton Hotel i år 2000. (Foto: Richard Young/Shutterstock © Scanpix)

Da Jodie Foster tirsdag aften gik på scenen til filmfestivalen i Cannes for at åbne årets festival med filmskaberne Bong Joon-ho, Pedro Almodóvar og Spike Lee – og takke for sin Lifetime Achievement Award – foregik det ifølge Deadline på flydende fransk.

- Jeg skal lige sige en ting, inden jeg sætter mig: Jeg ville ønske, jeg kunne tale fransk ligesom Jodie Foster, lød det fra Spike Lee, efter Foster havde budt velkommen.

Som barn gik hun da også på fransksproget skole i USA, ligesom hun senere er blevet kendt for at indtale sine egne roller på fransk, når hendes film udkommer i Frankrig og omegn (hvor man har tradition for at dubbe film, ligesom vi er vant til i Danmark, når det kommer til animationsfilm).

Udover fransk vil rygtet også vide, at Jodie Foster kan forstå spansk, italiensk og tysk.

Har vundet et hav af priser

Jodie Foster ankommer til dette års åbningsceremoni i Cannes med fotografhustruen Alexandra Hedison. (Foto: Rainer Fleischmann / dana press © Scanpix)

Jodie Foster er én ud af blot 14 kvinder i filmhistorien, der har vundet mere end én hovedrolle-Oscar – den første vandt hun for sin rolle i 'Anklaget' i 1989, der samtidig markerede hendes gennembrud som "voksen"-skuespiller.

Tre år senere måtte hun igen en tur på scenen for at takke for en ny, gylden statuette.

Oscar nummer to fik hun for 'Ondskabens øjne'.

Herudover har hun – blandt andet – vundet tre Bafta-priser, fire Golden Globes (den ene af dem var en ærespris) samt en Screen Actors Guild-pris.

Og så altså den ærespris, hun netop er blevet tildelt af filmfestivalen i Cannes for sit mangeårige virke i filmens verden. På scenen sagde Jodie Foster blandt andet:

- Jeg er så stolt af at være en del af det her fællesskab.

Facebook
Twitter