'Frygtlige' Amanda hædret ved filmfest: Jeg er sindssygt stolt

Skuespillerinden Amanda Collin modtog lørdag prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle' ved årets Bodilpris.

Amanda Collin kunne fejre sin Bodil i selskab med skuespiller Dejan Cukic, som vandt prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle'. (Foto: © Kasper Månsson)

Lørdag aften var cremen af den danske filmbranche samlet til bobler og prisfest i Folketeatret i København hvor årets Bodilpriser blev uddelt.

Hun spillede hovedrollen i en af sidste år mest kontroversielle og omdiskuterede danske film, ’En Frygtelig Kvinde’, men lørdag aften blev 32-årige Amanda Collin kaldt alt andet end frygtelig.

I stedet modtog den unge skuespillerinde store roser fra komiteen af danske filmkritikere, der lørdag valgte at hædre Collin med prisen for 'Bedste kvindelige hovedrolle' ved dette års Bodilpris.

- Jeg kan slet ikke sige noget klogt lige nu. Jeg er bare sindssygt stolt og glad, lød det fra det ungeskuespiltalent ovenpå hendes triumf.

Amanda Collin med sin hidtil første Bodil-statuette. (Foto: © Kasper Månsson)

Amanda Collin har en stribe kortfilm og tv-serier på cv’et, men rollen som Marie i 'En frygtelig kvinde' er hendes første hovedrolle på film.

Filmen trak både overskrifter i medierne og fik kommentarsporene på de sociale medier til at gløde, da den havde premiere tilbage i oktober sidste år.

Med historien om en kontrollerende og dominerende kvinde og hendes underkuede kæreste faldt filmen mange for brystet og udløste en heftig debat om filmens portrættering af kvinder.

- Filmen blev trukket ind i hele den her #metoo-bølge, som jeg egentlig ikke synes, den burde være en del af, men jeg har holdt mig lidt på sidelinjen og ladet Christian (Tafdrup, filmens instruktør red.) tage diskussionen.

- Jeg har naturligvis spillet og fortolket hans fortælling i filmen, men det er Christians historie og vision, der er endt på lærredet, så jeg har holdt mig lidt tilbage i forhold til debatten, sagde den prisvindende skuespillerinde, der i februar i år ligeledes vandt en Robert-pris for hendes hovedrolle i 'En Frygtelig Kvinde'.

Kom med backstage til Bodilfesten i galleriet herunder.

 • Her ses blandt andre skuespiller og instruktør Christian Tafdrup, der står bag filmen 'En Frygtelig Kvinde', der var nomineret til prisen for 'Bedste film'. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Skuespillerinden Ann Eleonora Jørgensen gæstede Bodil-festen, hvor hun uddelte årets 'Æres Bodil' til filminstruktør Lone Scherfig. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Årets Bodil-fest fandt sted på Folketeatret i København. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Årets Bodil-fest fandt sted på Folketeatret i København. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Årets Bodil-fest fandt sted på Folketeatret i København. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Værterne for årets Bodil-fest var gruppen Platt-Form bestående af skuespillerne Jakob Fauerby, Laus Høybye og Mille Lehfeldt (Foto: © Kasper Månsson)
 • Årets Bodil-fest fandt sted på Folketeatret i København. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Årets Bodil-fest fandt sted på Folketeatret i København. (Foto: © Kasper Månsson)
1 / 8

Kompromisløs anmelder-darling vandt for bedste film

En anden af Bodil-festens helt store priser gik til den islandske instruktør Hlynur Pálmasons debutfilm 'Vinterbrødre', der blev hædret med en Bodil-statuette i kategorien 'Bedste film'.

- Det er vigtig for mig, at kunne lave film, der er kompromisløse og rykker noget i folk, så det er dejligt, når nogen tør at satse på den her slags film og støtter op om dem, sagde Hlynur Pálmasons.

Filmen 'Vinterbrødre' har fået stor ros af anmelderkorpset ligesom den allerede har hevet et væld af priser hjem i både ind- og udland.

Mindre godt er det gået i biografen, hvor filmen har haft svært ved at slå igennem. I skrivende stund har blot 9.957 danskere indløst billet til filmen i de danske biografer.

- Nogle film sælger virkelig mange billetter herhjemme, og det er rigtig godt, men film skal gøre forskellige ting. Vinterbrødre var aldrig tænkt som en biograf-succes. Det er en særlig og meget kompromisløs film, og vi vidste godt, at den ville dele vandene - og det er helt okay, sagde Hlynur Pálmasons.

Se flere billeder af aftenens Bodil-vindere i galleriet herunder.

 • Hlynur Pálmason (anden t.v.) sammen med skuespillerne fra 'Vinterbrøde'. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Instruktør Hlynur Pálmason kunne fejre Bodil-statuetten sammen med en del af holdet bag 'Vinterbrødre'. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Skuespiller Dejan Cukic vandt prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle' for sin præstation i filmen 'Fantasten'. (Foto: © Kasper Månsson)
 • En glad og rørt Julie Christensen vandt prisen for 'Bedste kvindelige birolle' for hendes rolle i filmen 'Mens vi lever'. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Den svenske instruktør Ruben Östlund og hans Oscar-nominerede film 'The Sqaure' modtog prisen for 'Bedste ikke-amerikanske film'. (Foto: © Kasper Månsson)
 • Fenar Ahmad og Adam August vandt prisen for 'Bedste manuskript' for deres film 'Underverden'. (Foto: © Kasper Månsson)
1 / 6

I alt blev der uddelt 14 priser ved lørdagens Bodil-fest. Én af dem gik til skuespiller Dejan Cukic, der modtog prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle', mens filmen 'Underverden' blandt andet løb med prisen for 'Bedste manuskript'.

Du kan se alle Bodil-festens vindere her.