Går Hollywood i sort? Filmfolk truer med største strejke siden 2. Verdenskrig

60.000 personer, der arbejder i filmbyen, truer med at nedlægge arbejdet.

Arbejdsdage på op til 16 timer er noget af det, medarbejderne i Hollywood ikke længere vil finde sig i. (Foto: FRED PROUSER © Scanpix Nordfoto)

Der er dårlig stemning i Hollywood for tiden.

Filmbyen kan nemlig risikere at gå i sort, fordi tusindvis af medarbejdere er utilfredse med deres arbejdsforhold.

Det skriver erhvervsmediet Forbes.

Fagforeningen The International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) har nemlig varslet en mulig arbejdsnedlæggelse, der kan begynde inden længe.

Men først skal en online-afstemning om strejken dog finde sted. Den begynder i dag, og resultaterne bliver fremlagt på mandag.

I afstemningen skal medlemmerne af fagforeningen IATSE stemme om, hvorvidt en strejke rent faktisk kan få lov til at finde sted.

Det skriver LA Times.

Fagforeningen har 60.000 medlemmer, som blandt andet arbejder som makeup-artister, klippere og assistenter, og hvis de alle vælger at strejke, vil det være første gang siden 2. Verdenskrig, at Hollywoods produktionsfolk nedlægger arbejdet.

Strejken bliver varslet, efter forhandlinger mellem fagforeningen og repræsentanterne for film- og tv-producenterne for nylig brød sammen.

'Man praler ikke længere af lange arbejdsdage'

Forhandlingerne omhandler løn, arbejdsforhold og mere præcist den løn, man modtager, hvis man arbejder på streaming-shows.

En lystekniker, der har arbejdet mere end 25 år i Hollywood, fortæller blandt andet til Forbes, at han fik 10 dollar mindre i timen for Netflix, end han gjorde, da han arbejdede på en sitcom for tv-stationen CBS.

Men de lange arbejdsdage er også en afgørende del af konflikten:

- Folk er trætte. De vil være sammen med deres familier, og de vil gerne sove, siger G. Victoria Ruskin, der tidligere har arbejdet som scenograf på film- og tv-produktioner i Hollywood, men nu har fundet nyt arbejde som art director i New York, fordi hun var træt af arbejdsdage á 12-15 timers varighed.

De lange arbejdsdage er et resultat af, at efterspørgslen på nyt og mere indhold til de mange streamingtjenester kun vokser.

Mike Miller, som er formand for International Alliance of Theatrical Stage Employees, talte for få dage siden til sine medlemmer i Hollywood. Fagforeningen ønsker bedre arbejdsforhold i form af blandt andet bedre løn og kortere arbejdsdage. (Foto: Myung J Chun/Los Angeles Times/S)

Men arbejdstiderne er ikke holdbare for de mange tusinde mennesker, der arbejder i Hollywood. Det siger vicepræsident i fagforeningen IATSE, Michael Miller, ifølge Forbes:

- Det er ikke længere et hæderstegn at arbejde 16 timer to dage i træk og prale med, hvor lidt søvn man har fået.

Fagforeningen ønsker, at deres ansatte skal være sikret pauser i løbet af en produktion, der gør, at de får tid til at spise frokost og holde fri i nogle weekender.

Desuden ønsker fagforeningen bedre pensionsvilkår og sundhedsforsikring til sine medlemmer.

Flere Hollywood-stjerner har udtrykt deres sympati med fagforeningens ønsker, heriblandt Seth Rogen, Ben Stiller, Bradley Whitford, Anthony Rapp, Jane Fonda, Lily Tomlin, Rachel Zegler, Jeremy O. Harris og Danny DeVito.

Seth Rogen er en af de kendte Hollywood-skuespillere, der har skrevet under på et brev, der udtrykker støtte til fagforeningen The International Alliance of Theatrical Stage Employee. (Foto: Mario Anzuoni)

Demokrater presser Hollywood

I aftes meldte 120 politikere fra Demokraterne sig desuden på banen i konflikten, skriver LA Times.

I et brev til The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) opfordrer politikerne til, at foreningen vender tilbage til forhandlingsbordet med The International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE).

- Hvis ikke man opnår en aftale, vil det ikke blot true arbejdernes levebrød, men også deres familiemedlemmer, som afhænger af deres job i branchen, hvilket vil sende chokbølger gennem den amerikanske økonomi og branchen, lyder det i et brev fra Demokraterne, der er stilet Carol Lombardini, som er formand for AMPTP.

Indtil videre har foreningen lovet, at den vil forbedre lønnen for Hollywood-arbejderne samt deres sundheds- og pensionsforhold.

Dog lægger foreningen vægt på, at filmbranchen stadig skal bruge noget tid på at komme sig efter de massive, økonomiske konsekvenser, som coronapandemien har medført.

FacebookTwitter