Gik til audition som Voldemort: Nu er Eddie Redmayne helten i ny J.K. Rowling-film

Oscar-vinderen Eddie Redmayne har arbejdet hårdt på skuespilkarrieren, siden han var 5 år. Lige nu er han stjerne i ny film fra Harry Potter-universet.

(Foto: Gareth Cattermole © 2017 Getty Images)

Vi befinder os på Rosewood Hotel, som i dagens anledning minder mere om en travl tv-station end et fornemt London-hotel. I aften er der gallapremiere på filmen ‘Fantastiske skabninger 2’, og journalister fra hele verden er mødt op for hver at få fem minutter med stjernerne fra filmen.

Eddie Redmaynes smil når op i øjnene, mens han går gennem en smal hotelkorridor. Han har en lang dag foran sig. Hurtigt forsvinder han gennem en dør, ind i et til lejligheden opbygget tv-studie, med en hale af make-up-artister og agenter efter sig. Et par minutter senere får han selskab af sine medskuespillere, Katherine Waterston og Jude Law.

En kvinde iført headset viser mig ind til skuespillerne, som hilser høfligt og giver hånd. De er lige mødt ind, så der skal lige snakkes af og diskuteres, om Henrik Ibsen egentlig er norsk eller dansk (han er norsk), inden vi kan tage hul på interviewet.

De røde lamper under kameraerne begynder at lyse. Vi er i gang.

Eddie Redmayne ligner en gentleman, men samtidig minder han også lidt om en nervøs skoledreng, som han sidder der i det skarpe tv-lys.

Hans grønne øjne flakker et par sekunder. Så beslutter han sig for at holde øjenkontakten med et intenst ‘jeg kan se ind i din sjæl’-blik og leverer et yderst reflekteret svar. Så flakker øjnene igen, og han samler hænderne foran sig.

Som om han har brug for at falde ned.

(Foto: Charley Gallay © 2016 Getty Images)

Performer som 5-årig

Edward John David Redmayne kom til verden i 1982. Han voksede op i London-bydelen Chelsea, som er noget af det mest ærkebritiske og postkort-agtige London, som man overhovedet kan forestille sig.

Som den næstyngste i en søskendeflok på tre drenge og én pige var Eddie Redmayne den eneste, som viste interesse for den kunstneriske verden. Faktisk aktiverede han allerede sit performer-gen som femårig, da han begyndte at synge på sin skole, husker hans mor, Patricia Redmayne, ifølge avisen The Telegraph.

Fem år senere stod Eddie Redmayne så på en professionel teaterscene for første gang, da han som tiårig medvirkede i musicalen ‘Oliver!’ som et af de mange forældreløse børn. Nogenlunde samtidig blev han optaget på Jackie Palmer Stage School, hvor han blev trænet i sang, dans og skuespil.

- Fra det øjeblik vi mødte ham, vidste vi, at han var meget speciel, fortæller skolens rektor, Marylyn Philips til Bucks Free Press.

- Hvis du spørger mig, hvad der gør Eddie Redmayne så speciel, er det, at han har så naturlig en føling, om så han synger eller spiller skuespil.

Til audition på rollen som ung Voldemort

Som et ungt menneske med et stort skuespiltalent, havde det været nærliggende for Eddie Redmayne at tage en skuespilleruddannelse. Det er den vej, som de fleste af Londons mange unge skuespil-stjernefrø sigter efter.

Men det gjorde Eddie Redmayne ikke. I stedet tog han en universitetsuddannelse i kunsthistorie på det fornemme Trinity College i Cambridge.

Eddie Redmayne til gallapremiere på 'Fantastiske skabninger 2' på Leicester Square i London. (Foto: Mike Marsland © Getty Images)

Alligevel lod han ikke helt skuespillet ligge på hylden. Mens han gik på college, var han for eksempel til audition på ’Harry Potter’-filmene i rollen som Tom Riddle – altså, en ung udgave af superskurken Voldemort. Det gik ikke særlig godt. Casteren var ikke interesseret i ham, fortæller han i et interview med Jimmy Fallon.

- Jeg nåede knapt nok tre replikker, siger Eddie Redmayne.

Inden dimissionen fra Trinity College i 2003 fik det luksuriøse tøjbrand Burberry til gengæld øjnene op for den unge brite og begyndte at bruge ham som model.

Det resulterede blandt andet i, at Eddie Redmayne havnede på Vanity Fairs famøse ‘bedst klædte’-liste i 2002.

‘Han var meget hård ved sig selv’

Men Eddie Redmayne fulgte sin skuespillerdrøm og spillede masser af roller i mindre film, tv-serier og teaterstykker. Uden Hollywood rigtig fik øjnene op for ham.

Det helt store gennembrud fik han først i 2014, da filmen ‘Teorien om alting’ ramte biografer verden over. Her portrætterede han den kendte astrofysiker Stephen Hawkings liv og kærlighedshistorien mellem Hawking og hans kone, Jane. Det var en rolle, som var meget fysisk krævende og som også tærede mentalt på Redmayne.

Her er Eddie Redmayne fotograferet sammen med virkelighedens Stephen Hawking. (Foto: Mike Marsland © Getty Images)

For det første var både Stephen Hawking og Jane Hawking i live, mens filmen blev indspillet, og de var begge involveret i produktionen. For det andet led den nu afdøde Stephen Hawking af sygdommen ALS og var bundet til en kørestol. Det var ikke nogen nem opgave for Eddie Redmayne.

- Han var meget hård ved sig selv, fortæller James Marsh, filmens instruktør, til GQ Magazine.

- Hårdere end jeg nogensinde var ved ham. Nogle gange havde jeg ondt af ham, fordi han var så hård ved sig selv. Han er en perfektionist. Men at være perfektionist i skuespilfaget er barske løjer, fordi resultaterne så ofte er uperfekte.

Modtog en Oscar

Mens ‘Teorien om alting’ tog verden med storm i 2016, var Eddie Redmayne i gang med optagelserne til ’Den danske pige’. En film baseret på historien om den danske kunstmaler Einar Wegener (senere Lili Elbe), som gennemgik en af verdenshistoriens første kønsskifteoperationer.

I mellemtiden var Eddie Redmayne blevet nomineret til en Oscar for sin rolle i ‘Teorien om alting’ i kategorien ‘bedste mandlige hovedrolle’. Midt i optagelserne steg han på et fly mod Los Angeles. Dagen efter stod han, tydeligt overvældet, på scenen og modtog prisen foran hele verden, 33 år gammel.

Eddie Redmayne modtager sin Oscar for sin rolle i 'Teorien om alting' i 2016. Han dedikerede prisen til Hawking-familien og alle, som lever med skleroselidelsen ALS. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Dagen derpå fløj han tilbage til optagelserne på settet til ‘Den danske pige’.

- Hvis jeg ikke havde vidst, at han havde vundet en Oscar, havde jeg bare tænkt, at han havde en off-mandag, siger filmens instruktør, Tom Hooper, til GQ Magazine.

Eddie Redmayne blev også Oscar-nomineret for sin rolle i ‘Den danske pige’ det følgende år. Denne gang gik statuetten til Gary Oldman.

Eddies kuffert

Da filminstruktør David Yates var på udkig efter hovedrolleindehaveren til filmserien ‘Fantastiske skabninger’, havde han inviteret Eddie Redmayne til et møde i en eksklusiv klub på Dean Street i London. Her var der roligt nok til, at Yates kunne forklare Redmayne om J. K. Rowlings filmprojekt og den endnu ikke helt færdigskitseret karakter, Newt Scamander.

Da Eddie Redmayne trådte ind i klubben, havde han sin globetrotter-kuffert i hånden. Helt uden at vide, at Newt Scamander havde en magen til.

- Så snart han trådte ind, tænkte jeg: ‘Oh my God, det er Newt Scamander’, fortæller David Yates til magasinet Vulture.

Sådan ser Eddie Redmayne ud i 'Fantastiske skabninger', når han spiller Newt Scamander. (Foto: Jaap Buitendijk © © 2017 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved)

Eddie Redmayne selv forklarer, at det var helt ubevidst. Han vidste intet om rollen og blev forlegen, da han blev klar over ligheden, og forsøgte diskret at skubbe sin kuffert væk.

- Jeg var rimelig flov over, at jeg på en eller anden måde underbevidst havde klædt mig som ham. Jeg ville ikke være en af de der skuespillere, som kommer til møder eller auditions klædt som deres karakter, forsvarer Eddie Redmayne.

Et knus af magisk fantasi

Vi ved, hvordan det endte. Eddie Redmayne fik rollen og har nu spillet Newt Scamander, en troldmand med et blødende hjerte for de magiske dyr, i de foreløbigt to ‘Fantastiske skabninger’-film. Efter sigenet kommer der i alt fem film i serien.

Tilbage i det midlertidige tv-studie på Hotel Rosewood skal det handle om ‘Fantastiske skabninger’ og den arv, som Eddie Redmayne og hans kollegaer er med til at løfte efter ‘Harry Potter’.

I nogle øjeblikke virker han genert og lidt nervøs. Men det næste øjeblik lader han til at have glemt det og forklarer ivrigt, hvordan han specielt nød at optage en scene med de magiske dyr ‘nifflerne’ – nogle pelsede væsner med næb, der elsker værdifulde ting. I den nye film er der nemlig kommet et kuld niffler-unger til, som skaber problemer for Newt Scamander.

- Kender du hacky sacks? Der er de her fyre på YouTube, som… Jeg skulle lige til at rejse mig op og demonstrere… De jonglerer med de her sække og fanger dem på skuldrene og hovedet. Jeg troede, at jeg faktisk kunne gøre det samme (med nifflerne, red.). Det kunne jeg ikke, griner han.

Et hav af fans var mødt op til gallapremieren på 'Fantastiske skabninger 2' på Leicester Square i London. (Foto: John Phillips © 2018 Getty Images)

Snakken falder på, hvor utroligt det er, at J. K. Rowlings historier har tryllebundet mennesker over hele kloden i 20 år. Mens Jude Law og Katherine Waterstone sidder og griner af et ordspil over ‘J. K. Rollin’, vender Eddie Redmayne blikket mod gulvet og kløer sig i nakken.

Da de andre er færdige med at pjatte, trækker han vejret ind, og ud kommer et roligt og reflekteret svar på et spørgsmål, som han med garanti har fået tusind gange før. Men det kan man ikke mærke.

- Jeg tror, det er hendes fantasi. Det er den mest fantastiske verden at få lov til at dykke ned i. Hun skriver om outsidere. Der er så mange karakterer med så mange kvaliteter, som vi alle kan relatere til, siger han og fortsætter, mens han omfavner sig selv:

- Men for mig, når alt kommer til alt, så er det bare det knus af magisk fantasi, som man får hvert eller hvert andet år, som jeg synes er virkelig fristende.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter