Glem alt, du ved om superheltefilm! Ny filmatisering er et 'charmerende familieeventyr'

'Shazam!' handler om en 14-årig dreng, der pludselig får superkræfter.

Filmen handler om 14-årige Billy, der pludselig bliver udstyret med superkræfter. Hvad stiller en 14-årig op med en håndfuld superkræfter, som han ikke har fået en brugsanvisning til? Kan han flyve? Kan han lave lyn? Se gennem ting? (© Warner)

De fleste af os, men nok mest små drenge i alle størrelser, har drømt om at få superkræfter, så man kan flyve rundt om Jorden eller smadre sine plageånder i skolen.

Eller måske endda smide den irriterende tysklærer ud ad vinduet.

Den fantasileg er udgangspunktet for det superhelteunivers, der fuldstændig har overtaget magten i filmverdenen i de her år.

Det udgangspunkt kan være svært at huske på, mens man glor på de dystre fortællinger i eksempelvis 'The Avengers', hvor guder fra det ydre rum forsøger at overtage magten i hele galakser og undervejs udrydder halvdelen af klodernes befolkninger.

Selv ikke de mest sortsynede skoleknægte vil kunne finde på den slags.

- 'Shazam!' er på mange måder en superhelteudgave af Penny Marshalls 80'er-komedie, 'Big', hvor en lille dreng drømmer om at blive stor, så han kan score en pige, skriver Per Juul Carlsen. (© Warner)

Men en gang imellem kommer der en film, der bryder ud af vrimlen af superhelteeventyr og husker os på, hvad det hele begyndte med - og det er eksempelvis 'Shazam!'.

Den er på mange måder en superhelteudgave af Penny Marshalls 80'er-komedie, 'Big', hvor en lille dreng drømmer om at blive stor, så han kan score en pige.

Med hjælp fra en forlystelse i et omrejsende tivoli vågner han minsandten op en morgen og er en voksen Tom Hanks.

Troldmandens afløser

14-årige Billy Batson har ingen planer om at score nogen i 'Shazam!', men han vil meget gerne genfinde sin mor, der blev væk fra ham i et omrejsende tivoli syv år tidligere.

Billy har boet hos diverse plejefamilier, som han altid er stukket af fra.

Nu får han en sidste chance hos et slags plejekollektiv, hvor han er barn nummer seks.

- Zachary Levi overspiller ganske vist aldeles fjolleskørt i rollen som superhelten Shazam, hvilket slet ikke passer med hans alter ego, den eftertænksomme og rolige Billy, skriver Per Juul Carlsen. (© Warner)

Men inden han har nået at overveje konsekvenserne af den situation, ender han i en grotte hos en slags troldmand, der hævder at beskytte menneskeheden mod kristendommens syv dødssynder; Hovmod, Griskhed, Nydelsessyge, Misundelse, Fråseri, Dovenskab og Vrede.

Troldmanden er ved at dø og har brug for en afløser. Et menneske, der er ren i sjælen. Og det er Billy.

Ganske vist så vi ham snyde to politibetjente og stjæle den enes frokost i begyndelsen af filmen, men det tæller åbenbart ikke så meget i den henseende.

Det var jo i et forsøg på at genfinde sin mor – bortset fra det med frokosten.

Inden Billy har nået at fatte noget som helst, er han blevet en superhelt ved navn Shazam.

Og nu fatter Billy endnu mindre, for hvad stiller en 14-årig op med en håndfuld superkræfter, som han ikke har fået en brugsanvisning til? Kan han flyve? Kan han lave lyn? Se gennem ting?

Ligner noget fra 80'erne

Og så dukker filmens skurk, Thaddeus, op.

Han var egentlig udvalgt til at overtage troldmandens tjans som vogter over de syv dødssynder, men dumpede i optagelsesprøven.

Siden har såvel Vreden som Griskheden og Misundelsen fået ham til at kæmpe for at finde troldmandens hule igen for at få sine superkræfter.

Det er alt sammen klassisk familieeventyrunderholdning af den slags, kun amerikanerne kan.

Alt er naturligvis større og vildere og heftigere i 2019, men i almindelighed sender filmen talrige hilsner tilbage til 80'ernes eventyrlystne film som 'Big', 'Tilbage til fremtiden' og 'E.T.'. Selv ungernes frisurer i 'Shazam!' ligner noget fra 80'erne.

I det hele taget bringer 'Shazam!' superhelteuniverset hjem til sit udgangspunkt.

I enhver henseende virker filmen langt mere ligetil og klart udtænkt end de overbelæssede kæmpeeffektfilm, som forlaget DC ellers har bragt til biograflærrederne, såsom 'Batman v Superman' og 'Justice League'.

Zachary Levi overspiller ganske vist aldeles fjolleskørt i rollen som superhelten Shazam, hvilket slet ikke passer med hans alter ego, den eftertænksomme og rolige Billy.

Men det er til at leve med i en film, der enkelt, ligetil og charmerende hylder det klassiske familieeventyr.

(© Warner)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk