Glem 'Bridgerton' og alle de andre Hollywood-serier! Her er 5 danske perler, du ikke må gå glip af

Vi er blevet gode til at producere gode og rammende serier herhjemme, så der er rigeligt at kaste sig over på streamingtjenesterne lige nu.

'En rigtig vejrmand' er en af de sjove og hyggelige serier, du kan sætte på her i nedlukningen. (Foto: DR Design © dr)

Der kommer faktisk utroligt mange, små danske serier for tiden, men de kan hurtigt drukne mellem de store amerikanske hits, der kæmper om din opmærksomhed.

Men hvis nu jeg fanger dig lige mellem 'The Mandalorian', 'Bridgerton', 'The Crown' og 'WandaVision', så kunne det jo være, at du havde mod på noget dansk. Måske har du endda fået lidt nok af Hollywoods kæmpebudgetter og glatte overflader?

Jeg har samlet lidt til bunke den seneste måneds tid, og her kommer et par af de fedeste.

Der er både megastramme koncepter, musikalsk gak, akavet komik, troværdige og smertefulde kærlighedshistorier.

Så hop lige ind på de danske streamingtjenester og se noget dansk. Superheltene og de pompøse periodedramaer løber jo ingen vegne.

Her er fem af de friskeste små, danske serier lige nu.

1

Toiletdrama

'Flush' består af 12 afsnit af cirka fem-ti minutters varighed. Serien følger Wilma, som møder Karl, og sammen udforsker de den nyfundne kærlighed, der ikke altid er lige let. (Foto: Shila Sloth © Anna Nørskov Films / TV 2)

Sammen med DRs 'Skyld' er 'Flush' et af eksemplerne på, at stramme, ekstremt korte, eksperimenterende formater godt kan fungere på de mere traditionelle platforme og ikke kun på de sociale medier.

Hvert afsnit på kun fem minutter udspiller sig på et toilet, deraf titlen på serien. Det er sådan serieversionen af one location-filmen.

Anna Nørskov, der har lavet serien, har arbejdet på to af TV2s andre fine ungdomsserier 'Puls' og 'Kemohjerne'. Det er et sejt og råt format, håndholdt og uden pyntelys.

Hovedpersonen Wilma er jordemoder og lidt svær at holde af i al sin selvdestruktive kaosdruk og -adfærd, som hun måske er lidt for gammel til. Man bliver i hvert fald nysgerrig på, hvor al den modstand kommer fra indeni hende.

Især fordi hendes mor, spillet af Mia Lyhne virker utroligt sød og støttende.

'Flush' kan ses på TV2 Play.

2

Et kærligt blik på stofmisbrug

I 'Lover' møder de to misbrugere, Mikka og Noah, hinanden på et døgnbehandlingssted. Det skaber en masse komplicerede situationer for dem begge. (Foto: David Bauer © dr)

Vi møder Mikka i en ambulance, hvor hun vågner op fra en overdosis kokain.

Hardcore start på en serie.

Manuskriptforfatter Adam August er blevet lidt af en stjerne de seneste år, fordi han har været med til at skrive nogle af de mest friske og moderne blandinger af genrefiktion og socialrealisme de senere år: 'Underverden', tredje sæson af 'Bedrag' og 'Ulven kommer'.

'Lover' er Adam Augusts overbevisende debut som instruktør, og han har baseret historien på sine egne oplevelser med stoffer.

Der er en velgørende understrøm af nuanceret forståelse af afhængighed og misbrug. "Afhængighed er en patologisk kærlighedsrelation", som vi får at vide på et tidspunkt. Og ret smukt, at det så bliver flettet sammen med en kærlighedshistorie mellem de to hovedpersoner, Mikka og Noah.

Den kærlighed kan man jo så som seer sidde og vurdere sygeligheden af på afstand.

'Lover' kan ses på DRTV.

3

Generationsportrættet

Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag er skaberne af serien '29', som i januar udkom med sin sidste sæson. De spiller desuden hovedrollerne i serien. (© Drive Studios)

Jesper Zuschlag og Julie Rudbæk har med Københavnerportrættet '29' skabt en helt særlig serie, der har den magiske kombination af at føles stram i konceptet og fri i scenerne. Situationskomikken og troværdigheden er balanceret med fornem fingerspidsfornemmelse.

I de første sæsoner er afsnittene helt korte og fast komponeret omkring en gåtur mellem de to venner Jesper og Julie, der fortæller hinanden om, hvordan det går med venner og kærlighed. Halvdårligt og helt pinligt, som regel.

For hver sæson er hovedpersonerne blevet et år ældre, og nu slutter serien foreløbig på 33. For hver sæson er formatet blevet friere og afsnittenes struktur mere avanceret.

Julie og Jespers venskab har også gennem serien udviklet sig, indviklet sig og afviklet sig, og et fantastisk sjovt og karismatisk væld af bifigurer har fået mere plads omkring dem.

'29' (sæson '33') kan ses på Xee.

4

Hypermusikalsk komik

'Umage' er skabt af trioen Umage Image, der siden 2015 har lavet komiske musikvideoer til egne sange. Nu har de fået deres egen komedieserie, hvor musikken stadig spiller en vigtig rolle. ( (© TV 2 Danmark)

Kan man lave musicals til unge? Åbenbart.

De tre venner Theis Kildetoft, Jakob Thrane og Ruben Søltoft har længe lavet sjove og populære musikvideoer til YouTube, som 'Forfest' og corona-satiren 'Fuld kurv' om at hamstre under nedlukningen. Nu har de sjove videoer fået sit eget univers, der er helt nede på jorden, meget hyggeligt og selvfølgelig virkelig sjovt og pinligt.

De tre venner Theis, Jakob og Ruben bor sammen i en lille lejlighed i København og diskuterer alt fra fællesøkonomi til i hvilket omfang, Jakobs kæreste Katrine ødelægger venskabet. Det er ikke meget, der er på spil, men der en smuk selverkendelse i, hvor latterligt små deres problemer er.

Det bliver især virkeligt tydeligt, når de pludselig bryder ud i lange sange. Sangene handler for eksempel om, hvem der der har smidt hvad ud i skraldespanden, og hvor fedt det er, når man får et job i en bowlinghal og har råd til poser i supermarkedet og en taxa engang i mellem.

'Umage' kan ses på TV2 Play.

5

Verdens mest reaktionære vejrmand i egen serie

Anders Grau spiller vejrmanden Jørgensen, der efter flere år i tv nu er havnet i lokalradio. Lise Baastrup spiller en af kollegerne på radiostationen. (Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen © dr)

Anders Grau er en sand mester i underspillet, akavet komisk timing. Du ved, de der små afbrydelser i replikker, der hele tiden rammer lidt skævt og samtidig helt rigtigt. Det brugte han også til fulde i serien 'Ti år senere', hvor han spillede den introverte kæreste til kollegaen og vennen Martin Høgsted.

I 'En rigtig vejrmand' får Graus karakter, der stammer fra vejrparodierne på DR2, en mere hel personlighed og en lidt større verden. Han tager sin karakters evne til at snige personlige stikpiller ind i enhver vejrudsigt med ind i tv-serien. Men vejrmanden Jørgensen er blevet endnu mere bitter, fordi han nu er blevet radiovært og ikke laver tv længere og i øvrigt konstant bliver overgået af Lise Baastrups Katrine, der er vært på det mere populære morgenprogram på samme kanal.

Både plottet og Anders Graus frygtløse akavethed gør godt nok, at man skal have en rimelig høj tolerancetærskel for pinlige situationer. Som når Jørgensen har løjet om, at han skal have gæster på besøg til sin fødselsdag. Og derfor føler sig nødsaget til at bestille ti Vesuvio-pizzaer, da han på pizzariaet møder Ditte fra jobbet, som han er vild med.

'En rigtig vejrmand' kan ses på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk