Glem de dårlige anmeldelser! Derfor skal du stadig se den nye 'Sex and the City'

HBO vendte i sidste uge tilbage med en ny sæson af den populære serie, der har skiftet navn til 'And Just Like That...'

'And Just Like That…' foregår 20 år efter, vi slap Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha. De er nu i 50'erne og skal løbe hurtigt for at følge med tiden. (© HBO)

Forrådte 'Sex and the City' sig selv til sidst?

Afslørede den sig selv som reaktionær og pladderromantisk, da Carrie og Big blev gift efter seks sæsoner af sexpositive eventyr?

Den originale serie blev kritiseret hårdt for at ville både blæse og have mel i munden ved først at vise os, at ens familie lige så godt kan være ens veninder og så alligevel til sidst forfalde til opfyldelsen af parforholds-ønskedrømmen og billig fanservice.

Men jeg har altid bare følt, at det lå i seriens dna at være oppe at skændes med sig selv. Det er jo derfor, der er fire hovedpersoner.

Man kan være gammeldags og romantisk, seksuelt frigjort, bonert, karriereminded, hekseagtig klog kone, optaget af at skabe en dukkehus-agtig kernefamilie, whatever. Måske kan man også være det hele på én gang. Det var 'Sex and the City' jo i hvert fald.

Indtil nu har diskussionerne gået på, om man stadig kunne se serien uden at slå sig for meget på, hvor hvid den var. Hvor karikerede mange af figurerne var. Hvor unuanceret og ekskluderende den forholdt sig til kønsminoriteter. Men det var jo mest af alt tegn på, hvor relevant den blev ved med at være.

Jeg har ikke tal på, hvor mange mennesker jeg kender, der har set serien igen og igen og igen. Når de havde det godt, når de havde det dårligt, til beroligelse i stress og støtte i livskriser.

Så selvfølgelig forventer vi for meget af sådan en serie. Ikke fordi den er dårlig, men fordi den er så overnaturligt god og generøs, at vi næsten får fornemmelsen af, at den burde kunne rumme hele livet.

Nu hvor serien er genoplivet under titlen 'And Just Like That…' starter diskussionerne igen, og det er vel egentlig mest af alt tegn på, at serien stadig gør sit job.

Du kan finde en del anmeldelser, der kalder den tonedøv eller kritiserer den for at være flere forskellige serier blandet sammen, én der gerne vil chokere og tage figurerne helt nye steder hen, men samtidig også vil give fansene mere af det samme. Jeg vil snarere sige, at den diskuterer med sig selv, som den altid har gjort.

På den måde synes jeg faktisk, at den har bevaret sin kerne, selvom næsten alt andet er forandret. Ikke engang titlen er den samme.

Her er de vigtigste ting, der er lavet om. (Der er også en rigtig, rigtig, rigtig vigtig ting jeg ikke nævner, men det vil simpelthen være for ærgerligt at afsløre, hvis nu du ikke havde opsnappet det allerede.)

1

Skifter en af verdens mest ikoniske titler

Carrie er den altoverskyggende hovedperson i 'And Just Like That...', der er en miniserie på ti afsnit – hver med en længde på tre kvarter. (© HBO)

Den nye serie tager chancer.

Den skifter for eksempel titlen ud. Tænk at genoplive en af verdens mest ikoniske serier med en af verdens mest ikoniske titler og så bare skifte den ud? Ikke engang intromelodien har fået lov at blive.

Men det føles også som en ny serie. Væk er de skarpt tematiserede afsnit på under en halv time med supereffektive A-, B-, C- og D-plots bundet sammen af ugens klumme, som Carrie skriver for The New York Star.

'And Just Like That…' foregår 20 år efter, vi slap Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha.

De er i 50'erne. Miranda og Charlotte har næsten voksne børn (Miranda trådte faktisk i sønnens brugte kondom i morges). Der er folk, der dør omkring dem. De føler sig gamle og ude af trit med tiden.

Og så er der selvfølgelig den største forandring:

2

Ingen Samantha

Kim Cattrall, der spillede rollen som Samantha, foreslog, at man kunne give rollen til en anden skuespiller og måske gribe chancen til at inkludere en ikke-hvid person i hovedcastet. Et foreslog, der ikke er blevet lyttet til. (© HBO)

De tre musketerer er for alvor blevet tre.

D'artagnan er ude. Serien prøver at give os så stort et chok i første afsnit, at vi glemmer, at det ikke burde kunne lade sig gøre. Det lykkes faktisk næsten.

Men 'Sex and the City' uden Samantha er jo som koldskål uden kammerjunkere. Bevares, hovedelementet er der, men det er jo en helt anden ret.

Skuespilleren Kim Cattrall har flere gange offentligt givet udtryk for, at hun har følt sig uønsket på settet og dårligt behandlet af Sarah Jessica Parker. Og da Parker kun har fået mere magt for hver sæson og film, og hun producerer den nye serie, er det måske ikke så overraskende, at Cattrall har valgt at takke nej til projektet.

Men Samantha eksisterer stadig i seriens univers. Hun er bare flyttet til London, men sender blandt andet blomster til Carrie på et tidspunkt. De er blevet uvenner, efter Carrie besluttede sig for ikke at have hende som PR-agent på sine bøger.

- Hun sagde, at det var fint, og så fyrede hun mig som ven, siger Carrie.

3

Kommenterer på sin egen utilstrækkelighed

I den nye sæson er Carrie blevet fast paneldeltager i den woke sexpodcast 'X, Y, and Me’. (© HBO)

Er der noget så charmerende, som når man kan tage kritik med oprejst pande og så bagefter går ud og prøver at gøre det bedre?

Kritikken af 'Sex and the City' de sidste mange år har været, at mainstreamfeminismen i virkeligheden har overhalet den og fået den til at se gammeldags ud.

'And Just Like That…' gør det til en tilståelsessag på alle de største punkter. Og serien kan slet ikke vente med at vælte ind i alle diskussionerne, som den velklædte elefant i en porcelænsbutik, den nu engang altid har været.

Hovedpersonerne er jo nu i midten af 50'erne og skal i sagens natur løbe hurtigt for at følge med. Det giver serien en mulighed for at bygge de centrale problemer ret organisk ind i historierne om kvindernes liv.

Miranda fumler sig igennem et forsøg på at imponere en ikke-hvid underviser, hun er fan af, hvilket bliver mere og mere pinligt for hver sætning, hun får sagt.

Charlottes ene barn springer ud som non-binær, og Carrie er blevet lunken influencer og medvært på en podcast, hvor hun kæmper med sin egen bonerthed om sex.

Efter de første fire afsnit af 'And Just Like That…' står det rimelig klart, at 'Sex and the City' er tilbage hvor den er bedst – på den lille skærm.

Så lad os bare glemme de to biograffilm og håbe på en sæson mere – enten med Kim Cattrall eller en ny Samantha, der lige kan komme og vise de andre, hvor det sexpositive skab skal stå i halvtredserne.

Alle ti afsnit af 'And Just Like That…' kan ses på HBO Max.