Golden Globes lover ændringer efter shitstorm og pres fra Hollywood

Organisationen bag prisshowet The Golden Globes er blevet kritiseret for ikke at have sorte medlemmer. Det bliver nu lavet om.

Tina Fey (til venstre) and Amy Poehler var værter fra henholdsvis New York og Los Angeles, da Golden Globe-priserne blev uddelt for lidt over to uger siden. (Foto: © NBC HANDOUT, Scanpix)

Champagneglassene klirrer, skuespillerne er halvfulde, og Hollywood giver hinanden priser.

The Golden Globes er kendt for at være den mest festlige af prisuddelingerne, når film og tv-serier skal have priser. Men nu har dem, hele prisfesten handler om, fået nok.

Over 100 pr-bureauer, der respræsenterer de store filmstjerner, truer nu Hollywood Foreign Press Association (HFPA), der står bag Golden Globes, med, at skuespillerne og filmfolkene ikke vil give interviews eller medvirke i arrangementer, fordi der ikke er nogen sorte medlemmer i organisationen.

Det skriver blandt andet filmmediet Deadline.

- For at vise, hvor presserende og nødvendigt vi føler, det her arbejde er, kan vi ikke længere rådgive vores kunder til at deltage i HFPA-begivenheder eller interviews, så længe vi venter på jeres konkrete planer for ændringer, står der blandt andet i brevet til Hollywood Foreign Press Association.

Tyske Helen Hoehne er næstformand i Hollywood Foreign Press Association og fortalte under Golden Globe-showet, at der skulle flere sorte medlemmer i organisationen. Om det var hende, Tina Fey henviste til i sin joke om den tyske pølse, vides ikke. (Foto: © NBC HANDOUT, Scanpix)

Desuden skriver de, at filmbranchen i det seneste årti har været ude i et "seismisk opgør for at forandre manglen på afspejling og det at hylde diversitet i vores samfund".

- Alligevel har vi ikke set, at HFPA har taget noget ansvar eller udført nogen handling, står der blandt andet i brevet.

HFPA består af journalister og skribenter, som dækker den amerikanske filmbranche i USA, og organisationen har siden 1944 uddelt filmpriserne The Golden Globes. Men op til dette års prisshow, som foregik natten til den 1. marts, kom det frem, at der ikke var nogen sorte blandt organisationens 87 medlemmer, hvilket udløste vrede i Hollywood.

Men nu lover HFPA altså forandringer.

13 procent sorte blandt medlemmer

Lidt over to uger efter dette års prisfest, og få timer efter truslerne fra pr-bureauerne, har bestyrelsen bag de udenlandske filmskribenter nemlig besluttet at forøge antallet af medlemmer til mindst 100. Samtidig indføres et krav om, at 13 procent af medlemmerne i HFPA skal være sorte filmjournalister. Det svarer til det procentvise antal af sorte amerikanere. Det meddeler HFPA i en pressemeddelelse som svar på kritikken.

Desuden har organisationen hyret en diversitetsrådgiver, som skal hjælpe med at skabe mere inklusion i den journalistiske Hollywood-klub.

- The Hollywood Foreign Press Association gentager, at vi har forpligtet os til at foretage de nødvendige ændringer i vores organisation og i branchen som helhed. Vi er også bekendt med, at vi skulle have gjort mere - og have gjort det tidligere, skriver organisationen.

Kritik fra skuespillere og pølsejokes fra værter

Op til dette års show var der stor debat – blandt andet på de sociale medier under #TimesUpGlobes. Her kritiserede flere skuespillere, som Mark Ruffalo og Jennifer Aniston, Hollywood Foreign Press Association for at være for hvidt. Selv under Golden Globe-festen var de to værter, Tina Fey og Amy Poehler, klar med hårde jokes og kritik.

Kritikken var så massiv, at flere af medlemmerne af HFPA måtte tage ordet under showet og love bod og bedring.

- Ligesom i film og tv er sort repræsentation afgørende. Vi skal have sorte journalister i vores organisation, sagde Helen Hoehne, der er medlem af HFPA blandt andet under prisfesten.

Brevet fra de i alt 111 pr-bureauer fik også organisationen Time's Up, der kæmper for ligestilling på tværs af blandt andet køn og etnicitet, til at støtte op.

- Vi er stolte af at være solidariske med stemmerne fra over 100 af Hollywoods pr-firmaer i opråbet til Hollywood Foreign Press Association om radikalt at ændre Golden Globes, skriver hun og tilføjer, at ingen ændringer er uacceptable, og at hele verden holder øje.