'Grådige, nedladende og kvindenedgørende': Sådan 'ødelagde' Sex and The City 2 arven fra 'fantastisk tv-serie'

For ti år siden strømmede folk i biografen for at se filmen 'Sex and the City 2', der er en forlængelse af det populære serie-univers.

(Foto: CAP/MFS © Image supplied by Capital Pictures)

Og jeg kunne ikke lade være med at undre mig… Havde verden egentlig brug for endnu en 'Sex and the City'-film?

For mange er svaret på ovenstående spørgsmål nok et klart: Nej!

I hvert fald er der ganske bred enighed om, at filmen 'Sex and the City 2' fra 2010 var en dybt unødvendig fortsættelse af det banebrydende og højt elskede serieunivers af samme navn, hvor mange af os hyldede Carrie, Miranda, Charlotte og Samanthas bramfri seksualitet, bundærlige venindesnakke og målrettethed i forhold til både mænd, liv og karriere.

Evening Standard beskriver filmens hovedpersoner som "grådige, troløse, forkælede, nedladende, kvindenedgørende idioter, der forveksler deres simple vulgaritet med kammeratskab". The Guardian sætter trumf på og beskylder filmen for "at have ødelagt arven efter den sjove og fantastiske tv-serie".

Læg hertil filmsitet Rotten Tomatoes, hvor 'Sex and the City 2' brillerer med en nærmest imponerende dårlig score på 16 procent.

Hvis der står Carrie Bradshaw på dit Visa-kort, er du nok allerede gået ud for at trøsteshoppe svimlende dyre Manolo Blahnik-sko nu. Er det ikke tilfældet, så hæng på lidt endnu.

Stemningen mellem skuespillerne Sarah Jessica Parker (til venstre) og Kim Cattrall har langt fra været varm og kærlig, når kameraerne har været slukket. "Du er ikke min ven," har Cattrall blandt andet skrevet i et opslag på sin Instagram med henvisning til Sarah Jessica Parker. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Warner Bros.)

Magien fra serien går tabt

For ti år siden strømmede folk i biffen for at se 'Sex and the City 2', og den blev en stor biografsucces, men har filmen egentlig nogensinde kunnet noget?

Ikke hvis man spørger filmekspert på Moovy.dk Johan Albrechtsen. Han mener, at en del af den hårde kritik af filmen skyldes 'Sex and the City'-universets transformation fra tv-skærm til biograflærred.

- Det sker relativt tit i overgangen fra tv-serie til film, at universet mister sin magi. Der er nogle forfattere, der skal vænne sig til et meget større lærred og til, at de nu ikke længere skal formidle i 20-30 minutter, men måske i to timer, forklarer han.

Det gør sig ikke mindst gældende for 'Sex and the City 2', der har en spilletid på – hold nu fast – 146 minutter. Den episke længde til trods føles det dog aldrig som en egentlig film, hvis man spørger Johan Albrechtsen.

- Det føles, som om man har smækket fem-seks afsnit sammen i stedet for at lave en god, sammenhængende filmfortælling, lyder dommen.

Fire veninder på tur i ørkenen. Fra venstre: Samantha, Charlotte, Carrie og Miranda. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Warner Bros.)

'En ærgerlig arv for en fantastisk serie'

I 'Sex and the City 2' er store dele af fortællingen flyttet fra New York City til Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater. For mange anmeldere har netop filmens fremstilling af Mellemøsten været dens helt store svaghed – The Hollywood Reporter kaldte den blandt andet for "åbenlyst anti-muslimsk".

Sådan har Johan Albrechtsen det også.

- Filmen er enormt stereotyp i sin fremstilling af Mellemøsten, imens den viser fire rige newyorkere, der spankulerer rundt i deres dyre designertøj blot to år efter finanskrisen.

- 'Sex and the City 2' er en dybt overfladisk og lalleglad fortsættelse af serieuniverset, som hverken anerkender eller respekterer de fire fantastiske karakterer, vi har kendt og elsket i årevis. Det er fandeme en ærgerlig arv for en ellers fantastisk serie, at det tilsyneladende bliver her, vi kommer til at efterlade karaktererne.

Johan Albrechtsen har belønnet både den første og anden 'Sex and the City'-film med tre lunkne stjerner.

  • - Jeg kan huske én scene i 'Sex and the City 2', der er rigtig, rigtig god og stikker ud i en ellers virkelig dårlig film, fortæller Johan Albrechtsen. - Det er en scene mellem Miranda og Charlotte (billedet), hvor de sidder i en bar og taler meget ærligt og oprigtigt om de frustrationer og den tvivl, det har udløst for dem at blive mødre. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Warner Bros.)
  • - Det er en forbavsende rørende og intim scene i en skattekiste, der ellers er fyldt med en masse bras og papmaché. Scenen er – desværre – kun omkring ét minut lang, slutter Johan Albrechtsen. På billedet ses Miranda. (Foto: AF Archive © Mary Evans Picture Library 2020. Credit: Mary Evans/AF Archive/Warner Bros.)
1 / 2

Han er langt mere begejstret for serien, som han dog indrømmer, han først gav sig i kast med, efter han tabte et væddemål til en daværende kæreste.

- Jeg ville gerne vise hende lidt sci-fi. Så hun gik med til, at jeg viste hende ti afsnit af 'Star Trek'. Til gengæld skulle jeg så se hele 'Sex and the City'-serien med hende.

- Jeg var dog allerede nysgerrig på serien selv. Da den kom frem, var det virkelig unikt at se fire stærke, selvstændige kvinder i de altoverskyggende hovedroller.

Man føler, man kender dem

Og det er netop hovedrollerne – skribenten Carrie, advokaten Miranda, galleristen Charlotte og pr-kvinden Samantha – der ifølge Johan Albrechtsen bærer hele universet på deres designerklædte skuldre.

Det er også derfor, man har kunnet lave ikke bare én, men hele to opfølgende film til universet.

- Du føler, du kender de her veninder, og selvom 'Sex and the City 2' er noget lort, så skal du alligevel lige se, hvad der er sket med dem, og hvor de er henne i deres liv.

Faktisk strømmede folk i hobetal til biografen for at følge med i de fire kvinders liv, efter serien sluttede. Først i 2008, hvor den første film havde premiere, og siden i 2010, da den anden – og indtil videre sidste – 'Sex and the City'-film ramte biograflærreder verden over.

Den første film indtjente over 400 millioner dollar i biografen, mens toeren sikrede sig næsten 300 millioner dollar i billetindtægter.

- Der er ingen historie i 'Sex and the City 2'. De tager bare til Abu Dhabi og hygger sig og serverer et hav af klichéer og dårlige jokes, mener Johan Albrechtsen. (Foto: CAP/KFS © Image supplied by Capital Pictures)

Superfan har set serien 20-25 gange

Én af dem, der har indløst billet til begge film, er Mathilde Baltzer Marlet, der er uddannet cand.mag i læring og forandringsprocesser og til daglig vejleder på pædagoguddannelsen.

Hun har – ifølge sin egen vurdering – desuden set serien samlet set 20-25 gange.

- Selv den dag i dag bruger jeg med jævne mellemrum referencer fra serien, når jeg skal sætte ord på mine følelser eller oplevelser. Serien er så identificérbar for mig, og jeg kender karaktererne så godt og kan se mig selv i dem.

Mathilde Baltzer Marlets 'Sex and the City'-begejstring var stadig intakt efter den første film, men det ændrede sig efter toeren. Hun forholder sig nemlig også kritisk til, at man her valgte at rykke de inkarnerede newyorker-kvinder fra Manhattan til Mellemøsten.

- Det er klart en ulempe. Jeg vil se Carrie slentre ned ad gaderne på Manhattan med sin Manolo Blahnik-pose i hånden. Jeg vil se hende drikke Starbucks på en bænk i Central Park. Det er i det miljø, jeg kender hende og de andre kvinder bedst.

Men selvom 'Sex and the City 2' altså delvist har ændret Mathilde Baltzer Marlets billede af universet og nogle af de centrale karakterer, så har hun hurtigt fundet en løsning i forhold til at holde sin begejstring for universet intakt.

- Jeg starter forfra med sæson ét, ser hele serien og slutter med første film. Derefter starter jeg forfra igen – og det har jeg ikke tænkt mig at stoppe med lige foreløbig.

Fra venstre: Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Kim Cattrall og Cynthia Nixon til premieren på 'Sex And The City 2' i London i maj 2010. (Foto: Mary Evans/Allstar/Neil Tingle © Scanpix)

Har sat skub på udvikling

Og selvom 'Sex and the City' ifølge Johan Albrechtsen er unik, fordi "der er sindssygt mange kvinder, der har følt en tilknytning til serien", så er universet også banebrydende på en anden måde.

Serien har nemlig sat skub på udviklingen henimod flere film og serier med nuancerede, kvindelige hovedroller, mener han.

- Der kommer flere og flere serier og film med kvinder i front, og jeg håber virkelig, at der er flere mænd, der vil tage de universer til sig. Kvinder har i årevis skullet finde sig i, at mændene fylder det hele, så jeg synes kun, det er fair, hvis det er ved at blive mere jævnbyrdigt.

Det gælder altså også, selvom verden nok næppe havde behøvet mere end én film om Carrie, Miranda, Charlotte og Samantha.

Tre andre med stærke kvinder – ifølge Johan Albrechtsen

  • 'Bridesmaids' (2011): - Det er en af mine absolutte yndlingsfilm. Den kredser om megaseje og fantastiske kvinder, der har alle mulige interessante facetter. Den er skideskæg og meget mere humoristisk end 'Sex and the City', men har også en masse dramatisk pondus.

  • 'Desperate Housewives' (2004-2012): - Serien kom lidt i slipstrømmen på 'Sex and the City'. Den var vildt populær i sine første sæsoner, som også var helt fantastiske. Her var de stærke og seje kvindekarakterer flyttet til forstæderne. Den prikkede meget til stereotyperne omkring kvinder i sæbeoperaer i starten, men den endte med selv at blive lidt af en sæbeopera.

  • 'Thelma & Louise' (1991): - Det var en totalt banebrydende film, da den kom frem tilbage i 1991. Den turde vise to bomstærke kvinder, der virkelig gjorde tingene på deres egen måde. Det er en film om et virkelig stærkt og rørende venskab, og filmen holder i den grad stadig i dag.

Facebook
Twitter