Grand Prix-boss vil have Danmark tilbage i omdiskuteret børneshow

Chefen bag Junior Eurovision Song Contest ønsker Danmark tilbage i konkurrencen, men DR er ikke interesserede i et dansk comeback.

Anne Gadegaard (t.h.) og Nicolai Kielstrup var nogle af de få børn, der nåede at repræsentere Danmark ved Junior Eurovision Song Contest. (Foto: © SCANPIX)

Danmark har ikke deltaget i det Europæiske Melodi Grand Prix for børn - Junior Eurovision Song Contest - siden 2005, hvor DR trak sig fra konkurrencen.

Men det kan der snart blive lavet om på. I hvert fald hvis det står til norske Jon Ola Sand, der hos den europæiske tv-union, EBU, er chef for både Junior Eurovision og den voksne pendant, Eurovision Song Contest. Han vil nemlig have Danmark tilbage i børnekonkurrencen.

- I har en stærk national finale med MGP, og jeg vil rigtig gerne have Danmark tilbage i konkurrencen, siger Jon Ola Sand.

Også tv-producenten Olga Salamankha fra Hviderusland, der senere i år skal være værtsland for årets konkurrence, hilser et dansk bidrag velkommen i konkurrencen.

- Vi vil rigtig gerne se Danmark tilbage i konkurrencen, og vi håber meget på at se jer senere på året i Minsk, siger hun.

Dansk comeback ikke på tale

Trods den åbne invitation, skal de danske tv-seere dog ikke regne med et dansk comeback i børnenes Eurovision. Det slår DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme fast.

- Nu skal man aldrig sige aldrig, men så længe showet er, som det er nu, så er jeg helt sikkert på, at vi ikke kommer til at deltage i konkurrencen igen, siger Lundme.

Tilbage i 2005 valgte DR at trække sig fra Junior Eurovision, fordi man mente, at showet havde udviklet sig en forkert retning. Konkurrenceelementet fik for meget fokus, og flere af deltagernes optrædener og scenekostumer var for voksne og vovede, lød forklaringen dengang.

Vinderen af det første Junior Eurovision, der blev afholdt i København i 2003, blev kroatiske Dino Jelusic. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen)

Her tretten år senere føler Jan Lagermand Lundme fortsat ikke, at Junior Eurovision Song Contest passer ind på de danske tv-skærme.

- De værdier, som vi i Danmark lægger i et program til børn, stemmer ikke overens med værdierne i Junior Eurovision Song Contest, siger han.

- Det virker som om, at børnene på scenen står og leger voksne i stedet for at opføre sig som børn, og det synes vi grundlæggende er helt forkert. Børn skal være børn, de skal ikke prøve at stræbe efter at være noget, som de ikke er.

Den seneste udgave af Junior Eurovision Song Contest fandt sted i Georgiens hovedstad Tbilisi i november sidste år.

Børne Grand Prix er en dansk opfindelse

Idéen med et europæisk Melodi Grand Prix for børn startede faktisk her i Danmark. Det var DR, der stod bag det oprindelige koncept, og København var værtsby, da den første Junior Eurovision Song Contest blev afholdt i 2003.

Jan Lagermand Lundme ærgrer sig da også over, at DR ikke længere er en del af det musikalske sammenskudsgilde, nu det hele startede netop her i Danmark.

- Det er jo super ærgerligt for os, for vi ville jo rigtig gerne kunne være en del af showet. At deltage i et koncept som Junior Eurovision ville være et naturligt skridt for os efter MGP, men det går bare ikke, når vi ikke føler showet passer med de danske værdier, siger han.

- Jeg tror, at de, der har været i min position før mig, har prøvet at skubbe showet mere i den retning, som vi ønsker, men det er ikke lykkedes. Hvis Junior Eurovision skulle passe til vores sendeflade, så skulle man stoppe med at stræbe efter at ligne de voksnes Melodi Grand Prix så meget og fokusere mere på børnene.

Eurovision-bossen Jon Ola Sand er lydhør overfor den danske kritik, men slår samtidigt fast, at showet i følge ham har udviklet sig meget siden Danmark sidst var at finde i deltagerfeltet.

- Jeg synes det er ærgerligt, at DR kigger på, hvordan showet så ud for 10 år siden, for der er sket meget siden. Jeg inviterer gerne DR til at komme og overvære årets konkurrence, så de kan se, hvordan Junior Eurovision ser ud i dag, siger han.

- Hvis DR har nogle holdninger til, hvordan Junior Eurovision Song Contest skal være i fremtiden, så indgår vi i EBU gerne i en dialog om det, slutter Jon Ola Sand.

De har deltaget for Danmark

2003: Anne Gadegaard - 'Arabiens Drøm'

Ved den allerførste udgave af Junior Eurovision Song Contest var det 12-årige Anne Gadegaard, der på hjemmebane i København skulle forsvare de rød-hvide farver. Med nummeret "Arabiens Drøm" scorede hun sig en femteplads i den store finale.

2004: Cool Kids - 'Pigen Er Min'

I 2004 foregik den internationale konkurrence i Norge, hvor gruppen Cool Kids repræsenterede Danmark. Det gjorde de med rapnummeret 'Pigen Er Min', der endte på en femteplads.

2005: Nicolai Kielstrup - 'Shake Shake Shake!'

2005 var sidste år, hvor Danmark var at finde blandt deltagerne ved Junior Eurovision Song Contest. Med nummeret 'Shake Shake Shake!' sikrede Nicolai Kielstrup Danmark en fjerdeplads - vores hidtil bedste placering i børnenes Grand Prix.