Groteske detaljer om skandale-festival afsløres i ny Netflix-film

Serieekspert har fundet de fem vildeste øjeblikke i tidens mest omtalte dokumentar om Fyre-festivalen.

De to hovedskabere bag Fyre-festivalen var rapperen Ja Rule (tv.) og entreprenøren Billy McFarland. Sidstnævnte afsoner nu seks års fængsel for dokumentfalsk i forbindelse med rejsningen af 156 millioner kroner til festivalen. (© Netflix)

I 2017 udkom en promovideo, hvor nogle af verdens førende supermodeller, iført bikini på en gudesmuk tropeø, slanger sig på stranden til lyden af drømmende elektronisk musik, imens der krydsklippes mellem stort anlagte koncertbilleder.

Videoen var første anslag i en stort anlagt marketingindsats for, hvad der blev solgt som den mest luksuriøse musikfestival, verden nogensinde havde set.

Festivalen skulle foregå på Pablo Escobars ø i Bahamas, hvor det ville vrimle med supermodeller, influencers og nogle af USA's mest uopnåelige kendisser.

Musikartister som Major Lazer, Migos og Blink-182 var på plakaten, overnatning skulle foregå i billedskønne hytter ud til vandet, og bag festivalen stod den kendte rapper Ja Rule og den succesfulde entreprenør Billy McFarland.

Det virkede som den perfekte festival, og på rekordtid var samtlige af de svinedyre billetter til den luksuriøse festival revet væk.

Der var kun ét problem; arrangørerne havde ikke styr på noget som helst, og alle de vilde ideer og promovideoer var udelukkende varm luft.

I den spritnye og yderst velfortalte Netflix-dokumentar 'FYRE: The Greatest Party That Never Happened' følger vi begivenhederne fra den nye musikfestivals håbefulde start til den katastrofale afslutning.

Det hele endte nemlig i gigantiske sagsanlæg og en seks år lang fængselsstraf til bagmanden Billy McFarland.

Med andre ord; den mest katastrofale musikfestival i amerikansk historie.

Jeg har samlet filmens fem mest groteske øjeblikke, som alle er med til at gøre dette til den mest underholdende dokumentarfilm, jeg længe har set, og et must-see for alle, som elsker en god historie tilsat kendte mennesker, smukke omgivelser og en god portion hybris.

1

Ulovlig markedsføring fra kendte influencere

Den ulovlige markedsføring på de sociale medier, der ikke var tydeligt markeret som reklame, har fået store konsekvenser for både Billy McFarland (th.) og en del af de modeller, der deltog i promoveringen af festivalen. (© Netflix)

- We're selling a pipe dream to your average loser!

Velvidende, hvor galt det går for festivalen Fyre, er det nærmest grotesk at se, hvor stor selvtillid Ja Rule og Billy McFarland udviser i optagelser ledende op til festivalen.

De ryger cigarer og puffer barnagtigt til hinanden med store grin i masken, mens de taler nedsættende om deres potentielle kunder.

Alt i forbindelse med Fyre skulle være stort – de bedste reklamefolk skulle promovere festivalen, og de hotteste modeller i verden skulle være nøglen til folks opmærksomhed.

Ud over at indgå i en ultrasmuk promovideo betalte de nogle af verdens førende supermodeller og en række kendisser for at bidrage til omtalen.

Heriblandt Kendall Jenner, som eftersigende fik 250.000 dollar i betaling for at dele billeder med teksten #fyrefestival på de sociale medier.

Det virkede, og festivalen blev udsolgt, før der overhovedet var mere end en spinkel idé.

Desværre glemte alle at holde sig til markedsføringsloven, hvori det står, at man skal annoncere tydeligt, når der er tale om reklame.

Det har efterfølgende fået store konsekvenser i form af søgsmål – også for flere af de modeller, som lod sig rive med af det kaotiske Fyre-projekt og glemte at stille de kritiske spørgsmål.

Det var et tidligt varsel om den uprofessionelle ledelse af Billy McFarland, men det er intet i forhold til, hvad der kom til at ske efterfølgende.

2

Eneste fornuftige person bliver fyret

Da gæsterne ankom til øen, var der hverken mad eller telte nok, privatflyene var charterfly med Fyre-klistermærker på, og al bagagen var blevet væk. (© Netflix)

- Instead of thinking about models, you need to think about toilets.

Denne geniale sætning kommer fra en konsulent ved navn Keith, der med et indgående kendskab til den ø, hvorpå Fyre-festivalen skulle foregå, virker som filmens eneste fornuftige person.

Han påpeger tidligt i processen, at der slet ikke kan være mere end 1.000 mennesker på øen, og eftersom over 6.000 havde købt billet, var det mildest talt lidt af et problem.

Han foreslår, at gæsterne sover på et nærliggende cruiseskib, og minder dem om, at de skal købe hundredvis af toiletter, hvilket Fyre-teamet virker totalt ligeglade med.

Han forsøger endda at overnatte på øen i et telt for at afprøve oplevelsen, hvilket er så godt som umuligt, da det brutale vejr og de voldsomme mængder af myg gør det til en rædsom oplevelse.

I stedet for at lytte til Keith bliver han fyret for ikke at have ja-hatten på.

Det skulle de ikke have gjort…

3

Et blowjob for drikkevand

Eventplanlæggeren Andy King blev af Billy McFarland (billede) bedt om at give en toldchef et blowjob, så han ville frigive en levering af vand. (© Netflix)

Et af de mest mindeværdige øjeblikke i dokumentaren er, da Billys lidt naive mentor, en aldrende, godhjertet, homoseksuel herre, beskriver, hvordan han bliver ringet op midt i al forvirringen en dag inden festivalstarten og bliver bedt om at gøre Billy en vigtig tjeneste.

Toldmyndighederne nægter på et afgørende tidspunkt at frigive festivalens containere, som skal sørge for vand til alle festivaldeltagerne, før der er betalt 175.000 dollars.

Penge, der ikke længere eksisterer, da Billy og co. på nuværende tidspunkt har måttet fyre deres eksklusive kokke med et økonomisk minus på mere end 25 millioner dollar.

Derfor opfordres Billys ven og Fyres eventproducer til at tage ned og give toldchefen et blowjob.

Det er en hjerteskærende scene og helt vildt, at han faktisk indrømmer, at han tog hjem for at tage et bad, brugte mundvask og kørte derhen for at fuldføre akten.

Heldigvis afviser toldchefen tilbuddet.

4

Ostemaden der dræbte festivalen

Ostemaden, der gik viralt, da festivalgængerne fik den serveret efter at være blevet lovet mad fra det populære Starr-catering. (© Netflix)

Da gæsterne endelig ankommer, er alt komplet kaos.

'Luksus-hytterne' viser sig at være drivvåde telte, privatflyet er et gammelt charter-fly med Fyre-klistermærker på, bandene aflyser på stribe via deres sociale medier, og festivaldeltagerne, som har betalt tusindvis af dollars for en luksusoplevelse, mister baggage og er nødsaget til at slås med andre om de få telte, som er stillet til rådighed.

En 'Fluernes herre'-stemning opstår, og det hele udvikler sig til et mareridt på en ø, som ingen kan komme væk fra igen.

Men festivalen var allerede død timer forinden, da en tilfældig festivaldeltager lagde et billede af, hvad der var lovet som et luksusmåltid af en kendt kok, viste sig at være hvidt toastbrød med en skive ost i en flamingobakke.

Lige så hurtigt som de sociale medier byggede festivalen op fra ingenting, blev festivalen flået fra hinanden igen.

Og så endda på grund af en ostemad.

5

Alle de lokale der aldrig blev betalt

Cateren Maryann Rolle måtte betale sine medarbejdere af sin egen opsparing, da festivalen ikke havde penge tilbage. Nu er der startet en indsamling, så hun kan få sine penge igen. (© Netflix)

Efter denne dokumentar har ramt internettet, har Ja Rule endelig erkendt sin del af skylden og undskyldt offentligt for festivalen og til de hundredvis af lokale arbejdere, som aldrig fik en øre for flere uger eller måneders arbejde.

En af de lokale måtte flytte til en anden ø, da han havde sagt god for Billy, og en lokal kvinde med 20 ansatte måtte betale dem med sin egen opsparing, da hun aldrig så en krone fra Billy og Ja Rule.

Det er hovedrystende og trist, men i det mindste har denne dokumentar igangsat en indsamling til kvinden, der på nuværende tidspunkt nærmer sig 200.000 dollar.

'FYRE' er en af de mest underholdende dokumentarfilm, jeg længe har set, og pointerne i denne artikel er blot få udvalgte i en perlerække af hovedrystende øjeblikke.

Det er ikke en film for sarte sjæle, da den hurtige klipning og de involveredes idioti gav mig ticks, men de lækre billeder og filmens humor gør op for dette.

Filmen rejser også mange interessante spørgsmål om de sociale mediers indflydelse på både vores iver efter et mere attraktivt liv, samt hvor nemt det er at udnytte dette hul i vores opdragelse med flotte billeder og store ord.

'FYRE: The Greatest Party That Never Happened' kan streames nu på Netflix.

RETTELSE Det fremgik tidligere af denne artikel, at det var chefen for vandselskabet Evian, der blev tilbudt et blowjob. Det var dog en ansat i toldmyndighederne. Fejlen er nu rettet.

FacebookTwitter