Grove jokes og hård kritik: Her er de største højdepunkter fra et meget anderledes Golden Globes

Selvom Golden Globes var stækket af corona, var der som altid skarpe jokes og kommentarer.

Tina Fey (tv.) og Amy Poehler (th.) var i henholdsvis New York City og Los Angeles, da Golden Globe-priserne blev uddelt virtuelt på grund af corona. (Foto: NBC © 2021 NBCUniversal Media)

Kjolerne var nystrøget, vittighederne var klar, og kameraerne var tændt på flere amerikanske kendissers computerne - men også hos to danskere, da Golden Globe-priserne blev uddelt i nat.

Værterne var Saturday Night Live-komikerne Tina Fey og Amy Poehler, som stod i hver sin ende af USA - nemlig i New York og Los Angeles på grund af corona.

Selvom virusset satte en dæmper på showet, var der som altid spænding om, hvem priserne ville gå til. Også her i Danmark, hvor Thomas Vinterbergs 'Druk' og Susanne Biers 'The Undoing' var blandt de nominerede.

Hvis du foretrak dynen i stedet for at holde dig vågen, så får du her showets højdepunkter.

Klaphatten måtte blive i skabet

Susse Wold, Mads Mikkelsen og Thomas Vinterberg til gallapremiere på 'Druk' i september 2020. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Desværre var der ingen priser til den danske film 'Druk'. Thomas Vinterbergs film var ellers nomineret i kategorien 'Bedste ikke-engelsksprogede film', men prisen gik til 'Minari'. 'Minari' er amerikansk, men der tales koreansk i store dele af filmen.

Filmen har allerede fået gode anmeldelser i USA, og den var en darling, da flere amerikanske medier spåede om Golden Globe-uddelingerne. Dog har nogle også undret sig over, at en amerikansk-produceret film med amerikansk instruktør og amerikanske skuespillere var nomineret i den kategori.

Men det var altså Hollywood Foreign Press Associations opfattelse, at den ikke passede ind i kategorien 'Bedste dramafilm'.

Selv Thomas Vinterberg fortalte, da 'Druk' var blevet nomineret, at han også så filmen som en meget stærk kandidat.

- Den opfylder alle de mange politiske dagsordner, der foregår lige nu, sagde den danske filminstruktør, der allerede har været nomineret til samme pris for 'Jagten' i 2014, og for 'Festen' i 1999.

Susanne Bier kunne heller ikke vride en pris ud af dette års show. Hun var nomineret for 'Bedste miniserie' for 'The Undoing', der i 2020 er den mest sete serie på HBO.

Susanne Bier (i midten) under indspilningerne af 'The Undoing'. (© HBO)

Hun var oppe mod 'Normal People' (kan ses på DRTV), 'The Queen's Gambit', 'Small Axe' (kan ses på DRTV) og 'Unorthodox', som hun allerede ved nomineringen kaldte "sindssygt gode serier", og hvor alle havde fortjent at vinde. Men det blev altså skakserien 'The Queen's Gambit', der endte med at tage prisen.

'The Undoing' var nomineret i hele fire kategorier, men det lykkedes ikke at få nogen priser.

Slut med kun at være en hvid Hollywood-klub

Nomineringen af Netflix-serien 'Emily In Paris' med Lily Collins har undret flere, fordi Michaela Coels 'I May Destroy You' ikke blev nomineret. (Foto: STEPHANIE BRANCHU/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Ricky Gervais har de tidligere år været ballademageren under prisfesten, hvor ingen har kunnet sidde i ly for pinagtige jokes.

Denne gang var det mest arrangøren, der stod for skud. For allerede inden priserne blev uddelt, var Golden Globe havnet i lidt en kattepine, som var svær at slippe ud af.

Flere amerikanske medier fortalte i dagene op til showet, at der blandt de 87 medlemmer i Hollywood Foreign Press Association, der står bag Golden Globe, ikke er en eneste sort.

Desuden har det også undret flere, at serien 'Emily in Paris', om en hvid pige i Paris, blev nomineret til to Golden Globes, mens Michaela Coels 'I May Destroy You', der handler om en sort kvinde, som bliver voldtaget, blev overset.

Showets to værter, Amy Poehler og Tina Fey, kom derfor med en opsang til det hvide Hollywood Foreign Press Associaton (HFPA) allerede i begyndelsen af showet.

- Alle er helt forståeligt vrede over HFPA og deres valg. En stor omgang oversmart skrald blev nomineret, men det sker. (…) Men nogle sorte skuespillere og projekter, der er ledet af sorte, er blevet overset, sagde Amy Poehler.

- HFPA er en forening bestående af omkring 90 internationale, ikke-sorte journalister, der går til filmbegivenheder hvert år i en søgen efter et bedre liv. Vi siger omkring 90, fordi et par af dem er måske bare spøgelser, og der går rygter om, at det tyske medlem bare er en pølse, som nogen har tegnet et lille ansigt på, sagde Tina Fey om foreningen bag Golden Globes.

Tina Fey fortsatte med svinerne, da hun sagde, at hun ikke kunne vente med at finde ud af, om 'Emily in Paris' egentlig var en komedie eller en musical. Da filmen 'French Exit' blev nævnt fortsatte Tina Fey.

- Fransk Exit er, hvad jeg gjorde, efter jeg havde set 'Emily in Paris', hvorefter signalet kørte over på seriens hovedrolle, Lily Collins, der så noget forvirret ud.

Tina Fey var nærmest ustoppelig og fik også sendt en lille stikpille afsted til skuespiller James Corden, der har fået kritik for at spille en alt for karikeret homoseksuel i Netflix-filmen 'The Prom'.

Meryl Streep og James Corden i 'The Prom', der kan ses på Netflix. (Foto: MELINDA SUE GORDON/NETFLIX © © 2020 Netflix)

Allerede inden første reklamepause – ud af de mange – var Hollywood Foreign Press parat til at love bod og bedring.

Et af medlemmerne, Helen Hoehne, sagde, at organisationen nu skulle i arbejdstøjet.

- Ligesom i film og tv er sort repræsentation afgørende. Vi skal have sorte journalister i vores organisation, sagde hun og blev bakket op af flere andre medlemmer.

Inden showet havde flere postet opslag på sociale medier med hashtagget #TimesUpGlobes med kritik af Hollywood Foreign Press Association.

Blandt andet har flere kendte skuespillere og filmfolk som Jennifer Aniston, Judd Apatow og Mark Ruffalo, der fik en Golden Globe for sin rolle i 'I Know This Much Is True', været blandt kritikerne.

Hæder til afdød skuespiller

Chadwick Boseman i Netflix-filmen 'Ma Rainey's Black Bottom'. (Foto: David Lee/Netflix © © 2020 Netflix)

Hollywood Foreign Press Association scorede til gengæld lidt point ved at give Chadwick Boseman prisen som 'Bedste skuespiller i en dramafilm'.

Den sorte skuespiller Chadwick Boseman døde i august 2020 som følge af kræft og er for de fleste mest kendt for sin rolle som den hårdtslående T'Challa i filmen 'Black Panther'. Filmen fik stor opmærksomhed i 2018, hvor den kom ud, fordi den handlede om et samfund i Afrika, der rent videnskabeligt var overlegent i forhold til den vestlige civilisation.

Det var dog rollen i Netflix-filmen 'Ma Rainey's Black Bottom', som Chadwick Boseman fik prisen for. Filmen handler om det sorte musikmiljø indenfor blues i USA.

Chadwick Bosemans enke, Taylor Simone Ledward, holdt i showet en takketale, hvor hun tog imod prisen.

- Han ville takke Gud, sagde hun med tårer i øjnene.

- Han ville takke sine forældre. Han ville takke sine forfædre for deres vejledning og deres ofre.

Mens hun holdt takketalen for sin afdøde mand, blev der vist billeder fra flere af de andre nominerede, som også havde tårer i øjnene.

- Han ville sige noget smukt, noget inspirerende, noget der ville forstærke den lille stemme, som siger: "Du kan." Den stemme, der siger: "Bliv ved."

Tekniske svipsere og corona-zoom

Laura Dern uddelte en Golden Globe-pris til Daniel Kaluuya, men var knas med forbindelse hos Daniel Kaluuya. (Foto: Rich Polk © NBC)

Når den ene vært er i New York, og den anden i Los Angeles, er det ikke altid helt nemt. Og det bliver på ingen måde bedre, når prisvinderne sidder rundt i hele verden, hvor man kun kan krydse fingre for, at ens internetforbindelse ikke slår en knude.

Heldigvis vendte de to 'Saturday Night Live'-komikere den cirka 4000 kilometer lange og yderst coronasikre distance mellem New York City og Los Angeles til noget spas.

I New York tog Tina Fey sin hånd ud til den ene side af kameraets vinkel, og i Los Angeles stod Amy Poehler klar til at give det, der skulle ligne Tina Feys hånd, et lille kys.

Helt lige så elegant gik det ikke, da første pris skulle uddeles.

Laura Dern, der er kendt for sin rolle fra HBO-serien 'Big Little Lies', skulle give prisen for 'Bedste mandlige birolle i en film' til Daniel Kaluuya. Men lige som han åbnede munden for at give sin takketale, gik der ged i det for hans mikrofon.

Den manglende lyd fik Laura Dern til at smutte fra scenen, men så kom lyden pludselig igen.

Selv når man er kendt, må man kæmpe med corona og tekniske problemer foran hjemmecomputeren.

FacebookTwitter