Gudhjem, Ry og Faxe: Viggo Mortensen-film bliver kun vist i 13 byer

Filmstjernen Viggo Mortensen tager sin nyeste film med ud til en række danske byer - uden om de store biografer.

'Jauja', der er et dansk-argentinsk drama, handler om den danske kaptajn Gunnar Dinesen, der kommer til Patagonien i 1880’erne. (© Kamoli Films)

Med filmstjernen Viggo Mortensen og danske Ghita Nørby på plakaten, gode anmeldelser og statuetter i bagagen, skulle man tro, at filmen ’Jauja’ var sikret visning i samtlige biografer herhjemme.

Men sådan er det ikke gået.

Derfor tager danske Viggo Mortensen i dag sin medspiller Ghita Nørby i hånden og drager ud på en større danmarksturne for at vise filmen ’Jauja’, der ikke har opnået dansk biografdistribution.

Turen bringer makkerparret rundt i 13 danske byer. I aften kan filmfans i Dragør som de første herhjemme se filmen på det store lærred samt høre skuespillerne fortælle om tilblivelsen af den.

Senere på turnéen venter fyldte biografsale i Korsør, Faxe, Kerteminde, Gudhjem, Ry, Kolding, Aarhus, på Samsø, Hvalsø, Tisvilde, Ringsted og i Cinemateket i København.

Ikke biografernes skyld

Kim Pedersen, der er formand i brancheforeningen Danske Biografer, mener ikke, at det er biografernes skyld, at filmen ikke er kommet bredere ud.

Han fortæller, at han først blev opmærksom på filmen for to til tre uger siden, og at biograferne derfor ikke har haft en chance for at sætte den ind i programmet.

- Hvis distributøren er ude i god tid, så er der ingen grænser for, hvor mange danske biografer man kan få filmene ud i, siger Kim Pedersen.

Sjovt at vende det hele på hovedet

Helle Ulsteen, der er medproducer og distributør på filmen, kalder det ”helt bevidst”, at ’Jauja’ kun bliver vist i 13 biografer rundt i landet.

- Det er vores initiativ, fordi vi synes, det kunne være sjovt at vende det på hovedet og åbne filmen på den måde. Derfor har vi valgt 14 byer, som, vi synes, kunne være hyggelige at besøge, siger hun.

Helle Ulsteen mener, at den traditionelle måde at distribuere film på, hvor alle biografer får filmen på samme tid, er en gammeldags måde at gøre det på. Samtidig siger hun, at det ikke ville fungere godt, hvis den kom i konkurrence med de store, kommercielle mainstreamfilm, og at denne model skaber mere nysgerrighed om filmen.

Hun forventer derfor, at filmen vil blive booket til flere biografer i løbet af sommeren og efteråret.

Viggo Mortensen: Vi bliver nødt til at gøre det her

Viggo Mortensen, der i dag besøgte DR Byen, håber også at omtalen skal smitte af på de større byers biografer.

- Jeg tror, at den interesse, der er kommet fra pressen med den turne, vi har planlagt, kan smitte af, så nogle af de store biografer vil købe filmen til sidst. Men vi bliver nødt til at gøre det her, for vi kunne ikke få nogen til at købe filmen, siger han til DR Kultur.

Han glæder sig til at komme rundt i sit gamle hjemland sammen med Ghita Nørby, Viilbjørk Malling Agger, der spiller hans datter, og instruktøren Lisandro Alonso.

- Jeg synes, det er fint at vi kan tage filmen med ud til folket, uden at vi skal have lov af nogen. Vi har bestemt, at vi har lavet en god film, og at vi vil vise den til folk, og heldigvis har den solgt nogle billetter, så det kan dække vores omkostninger til transport og mad, siger Viggo Mortensen.

’Jauja’ har netop fået tildelt fire stjerner af Jyllands-Postens anmelder, fem hjerter i Politiken, der roser Viggo Mortensen - der for første gang taler dansk i en film - og derudover har filmen med fra udenlandske medier i kufferten.