GUIDE Her er de film som giver dig det vildeste halloween-gys

Halloween er lig med gys og uhygge. Filmanmelder og vært på Filmland, Per Juul Carlsen, giver dig tre bud på, hvilke film der får hårene til at rejse sig til halloween.

'Børnehjemmet' foregår i et hus tæt ved havet og har ifølge Per Juul Carlsen en af de mest grumme afslutninger blandt alle gyserfilm. (© Camera Film)

Filmlands Per Juul Carlsen mener, at en god halloween-gyser både skal være uhyggelig, men også være lidt sjov. Derfor har han fundet tre forskellige halloween-gysere, så du både kan få det forventelige gys, men også det virkelig grumme.

'Maskernes nat' (på engelsk 'Halloween') af John Carpenter (1979)

- Fordi filmen handler om dagen, så ville det være fjollet ikke at have denne film på toppen af listen. Jeg synes ikke, det er en specielt god gyserfilm. Det er sådan en skabelonfilm, og hvis man har set genren før, så ved man, hvad der kommer til at ske.

- Jeg synes, instruktøren er god. Han har lavet gode film med sin egen stil. Han har lavet den, der hedder 'Tågen'. Den er virkelig simpel, men enormt effektivt lavet. Hvis kan kunne parre 'Tågen' og 'Maskernes nat' til sådan en lille pakke, så vil jeg sige, det var dem, der skulle stå øverst på listen.

'The Ring' (på japansk Ringu) af Hideo Nakata (1998)

- Den gyserfilm, jeg er blevet mest skræmt af i mit voksenliv, det er den japanske 'The Ring'. Det dér øjeblik, hvor hun kravler ud af fjernsynsskærmen, dér rejser nakkehårene sig på mig. Det gør de desværre ellers virkelig sjældent, når det handler om gyserfilm.

- Filmen handler om et VHS-bånd, som man skal skynde sig at give videre til en anden, når man har set det. Ellers bliver man ramt af en forbandelse, hvor man bliver hjemsøgt af et spøgelse, der kravler ud fra fjernsynet. Det er en virkelig klassisk model, men det er sindssygt godt lavet, og den er virkelig opfindsom med sine billeder.

'Børnehjemmet' (på spansk El orfanato) af J.A. Bayona (2007)

- 'Børnehjemmet' er en fortælling om et gammelt, klassisk børnehjem. Et gammelt, gammelt stort hus, der ligger ud til havet, som husene i den slags film ofte gør.

- Filmen har den mest modbydelige slutning, jeg kan forestille mig. Så modbydelig, at jeg i princippet vil fraråde alle folk med børn at se den. Den gjorde stort indtryk på mig, og det er virkelig uhyggeligt, men også modigt og grumt.

- Om den er oplagt til halloween, det ved jeg ikke. For den er så grum, at den virkelig bliver siddende i kroppen på én.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter