GUIDE Her er de ultimative film til dine kærestesorger

Har du brug for at lindre ulykkelig kærlighed med en film? Her får du sexologens, parterapeutens og filmmandens bud på film, der er særligt gode at se, hvis kæresten skrider.

Hilary Swank og Gerard Butler har fået mange til at fælde tårer til filmen 'P.S. I Love You'. Blandt andre parterapeut Ingrid Ann Watson. (© Nordisk Film)

Du kender det sikkert. Du har røde øjne, krøllede Kleenex spredt ud over hele sofaen og en halvtom pose chips og is inden for rækkevidde.

De fleste af os har prøvet at tude igennem til en romantisk film om svær eller ulykkelig kærlighed, fordi den ramte os lige netop, som vi selv stod midt i en omgang kærestesorger.

- Det, der er reelt heler os hurtigst, er ikke at se en romantisk tudefilm, men at man i stedet kan sidde og tude sammen med ham, man tuder over, og som ikke vil have en mere. Så vil man opdage, hvor hurtigt vi kan hele, siger Ingrid Ann Watson, der er parterapeut.

Frem med selvmedlidenhed og slikposer

Alligevel finder mange det lindrende at lade tårerne trille til en kærlighedsfilm af den sørgelige slags – måske fordi de færreste får arrangeret tudegilde med ekskæresten - og det forstår Ingrid Ann Watson godt.

Faktisk har hun selv et par filmfavoritter i den forbindelse.

Vi har spurgt hende, hvilken film hun vil anbefale folk med kærestesorger. Det samme svarer sexolog Jakob Olrik og den filmglade chefredaktør Claus Christensen på.

Så frem med lommetørklæderne, selvmedlidenheden og slikposerne: Her er tre effektive tudefilm, hvis du står midt i noget ulykkelig kærlighed.

Jakob Olrik, sexolog:

- Der er naturligvis film som ’Brokeback Mountain’, ’Titanic’ og ’Doctor Zhivago’, men personligt har ’Betty Blue’ betydet mere for mig. Den behandler kærlighedens selvdestruktive væsen, og det tema kan jeg meget godt lide.

- ’Betty Blue’ har et stikkende element. Den gør av, av, av mere, end den er rørende. Man kan ind imellem godt føle, at man er lidt tung og melankolsk i det, men ser man ’Betty Blue’, vil man opdage, at man slet ikke har det så slemt.

- Det store tema i filmen er, om man kan elske, når man ikke elsker sig selv. Vi lever i den ydre perfektion, hvor vi søger beundring og det perfekte profilbillede med vores kæreste, men der er en tomhed inde i os selv, der gør, at vi ikke rigtig ved, hvad det er, vi skal elskes for. Er det min perfekte flade mave eller sportsvogn?

- Men når vi søger den lidenskabelige kærlighed, som vi ser i for eksempel 'Titanic', så skal man jo huske på, at der også altid er lidelse med. Det er det, der er paradokset - men også det, der giver god sex.

Jean-Jacques Beineixs drama 'Betty Blue' fra 1986 med Béatrice Dalle i titelrollen er en af sexolog Jakob Olriks filmfavoritter. (Foto: Movie Poster Image Art © Getty Images)

Ingrid Ann Watson, parterapeut

- Jeg elsker ’P.S. I Love You’, og jeg er helt vild med skuespilleren Gerard Butler. For mig er det ægte kærlighed, at mens manden er i live og ved, han skal dø, så bruger han tid på at forberede, hvordan han kan være hos sin kone, når han er væk. Det er en fantastisk film.

- En anden er 'The Lake House', men den rører mig på det overnaturlige og viser, at alt er muligt her i livet. Så når man sidder i en stor Kleenex-boble, så har man brug for at se en film, der viser, at en ny kærlighed er mulig. Og så er den med Sandra Bullock, som jeg elsker.

- Faktisk komplementerer de to film hinanden. Det kan godt være, at jeg tænker, at jeg aldrig finder en anden, når jeg ser 'PS I Love You', men når jeg ser 'The Lake House' får jeg noget tro tilbage på, at det også kan ske for mig.

Keanu Reeves og Sandra Bullock spiller hovedrollerne i filmen 'The Lake House' - her ser de hinanden dybt i øjnene til premieren i 2006. (Foto: Kevin Winter © 2006 Getty Images)

Claus Christensen, chefredaktør, filmmagasinet Ekko:

- Jeg synes stadig, Douglas Sirks ’Med kærlighedens ret’ fra 1955 går rent ind. Det er måske ikke en film, man ligefrem hulker sig igennem, men det er et rørende og voldsomt melodrama, der handler om svær kærlighed.

- Jane Wyman spiller en enkefrue i forstaden, der forelsker sig i sin noget yngre gartner, spillet af Rock Hudson. Det er hendes børn, veninder og det småborgerlige samfund omkring hende slet ikke med på, så hun skal igennem ild og vand for at få ham og overskrider samtidig sine egne grænser.

- Fassbenders ’Angst æder sjæle op’ fra 1974 er meget inspireret af ’Med kærlighedens ret’. Det samme er ’Far from Heaven’ fra 2002. Der er det bare ikke kun aldersforskellen, men også at gartneren er sort, der er omdrejningspunktet.

- Nogle vil nok sige, at filmen er kitsch på et skyhøjt plan. Men det er jo ofte, når man skruer op for farverne, violinerne og de højstemte lag, at det rammer os bedst. Når de stærke følelser kommer i spil, så glemmer man, at det er konstrueret.

I Douglas Sirks romantiske drama 'Med kærlighedens ret’ havde Jane Wyman og 50'ernes store teenageidol Rock Hudson i hovedrollerne. (Foto: Movie Poster Image Art © Getty Images)