Guide til Guldpalmen: Maps to the stars

David Cronenberg fremviser med 'Maps to the stars' et kynisk portræt af de rige og berømte i Hollywood.

Mia Wasikowska spiller stjerne-terapeutens pyroman-datter. (© eOne Films)

Cannes filmfestival løber af stablen fra den 14. til den 25. maj. Maria Månson fra FilmselskabetDR K har lavet til en udførlig introduktion til hver film, som deltager i hovedkonkurrencen.

Instruktøren:

Det kribler altid i min mave, når jeg skal ind at se en ny Cronenberg-film.

Selvom kvaliteten kan være svingende, så er manden afsender på nogle af mine yndlings horror-film.

Cronenbergs fascination og udforskning af kroppen (og dens åbninger) tenderer en art videnskabelighed. Og han har da også en fortid som naturvidenskabsstuderende med særlig interesse for botanik og insekter.

De seneste år er Cronenberg, heldigvis, vendt tilbage til sin mere skæve stil med fx 'Cosmopolis', der havde premiere på Cannes-festivalen for to år siden.

Her mærker man noget af den samme 'yndlings-Cronie', der lavede 'Videodrome' (1983), 'Rabid' (1977), 'Fluen' (1986) og andre små-geniale film.

Cronenberg har været mere eller mindre fast inventar på Croisetten siden midt-90'erne, men han har endnu ikke hevet en palme med sig hjem.

Filmen:

'Maps to the Stars' følger op på 'Cosmopolis' distancerede og kyniske blik på de rige og berømte. Denne gang er det livet i Hollywood, der står for skud.

Filmen følger en terapeut, der har specialiseret sig i filmstjerner, og hans dysfunktionelle familie. En af hans terapeuter hjemsøges af sin døde mor.

Hvor Cronenberg har tænkt sig at føre fortællingen hen? Så langt ud som muligt, håber jeg!

Hvem er med?

Cronenberg omgiver sig gerne med a-listerne i Hollywood og denne film er ingen undtagelse.

John Cusack spiller hovedrollen som terapeuten, mens Mia Wasikowska spiller hans pyroman-datter.

Twilight-stjernen Robert Pattinson, der var omdrejningspunktet i 'Cosmopolis' spiller en skuespiller in-spe, mens Julianne Moore er den hysteriske starlet med et mor-spøgelse på slæb.

Der bliver trængsel på den røde løber!

Vinder den Guldpalmen?

Cronenberg fortjener snart en pris, hvis du spørger mig.

Og måske kan i år blive hans? Især med tanke på, at der sidder én som Nicolas Winding Refn i juryen, som forhåbentlig taler hans sag.

'Cosmopolis' var for distanceret kølig til Nani Morettis jury i 2012, lad os håbe 'Maps to the Stars' kan overbevise denne gang.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter