Hårdkogt Bodil-prisvinder: Jeg er en flink fyr i virkeligheden

Bodil-prisvinder Roland Møller uddelte engang tæsk - nu får han kram af kendte filmfolk. DR Kultur tog til prisfest med den tidligere fange fra Horsens Statsfængsel.

Jo, den er god nok. Tredje gang blev lykkens gang for Roland Møller, der vandt en Bodil for bedste mandlige birolle for sin rolle i 'Nordvest'. (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)

- Har du set vores producer René? Jeg skal have ham til at binde mit slips.

Skuespiller Roland Møller er ankommet til Bodilprisen 2014 på teatret Bremen i København, og forude venter den røde løber, live-tv og pressen. Men slipset driller.

Det er nu ikke fordi den tidligere kriminelle gangster Roland Møller er uvant med prisfester og pænt tøj. Faktisk har han endnu kun medvirket i tre film, men hver gang er han blevet nomineret til en Bodil-filmpris.

Denne lørdag aften er der ekstra grund til at fedte ekstra med slipset, for den 41-årige autodidakte skuespiller vinder om lidt en Bodil-statuette for bedste mandlige birolle for sin rolle som rockeren Bjørn i Michael Noers "Nordvest" om den Københavnske underverden.

Han kan stadig skræmme folk

Om en time står Roland Møller og folder hænderne om sin første Bodil foran en sal fyldt med festglade skuespillere, filmlegender, journalister og filmnørder. Bifaldet er stort og takketalen bakkes op af hjertelige grin fra publikum.

Men alt dette ved Roland Møller slet ikke endnu - og det er nok meget godt, for prisen slår ham ærligt talt en anelse omkuld. Men mere om det senere. Først skal slipset på plads. Det ender med at blive instruktør Michael Noer, der hjælper ham med det.

Roland Møller ligner ellers ikke en fyr, der har brug for nogens hjælp. Han er en muskuløs mand - denne aften iført et sharp jakkesæt - og selvom mange uddeler knus og rosende ord, så kan han godt selv se, at der også er folk til stede, som ser en smule skræmte ud. Og det er på en måde forståeligt nok.

Gået all in på skuespillerhalløj

Han har en baggrund, man sjældent ser blandt Bodil-prisvindere. Roland Møller har siddet i Horsens Statsfængsel og har flere voldsdomme bag sig. I dag har han helt vendt sit gamle kriminelle liv ryggen og er gået "all in på det her skuespilhalløj", som han selv udtrykker det.

Kontrasten er slående. Frem for at uddele tæsk er han nu på kram med kendte filmfolk som Nicolas Bro og Nils Malmros. Derudover er han netop landet i København efter en lynvisit i London, hvor han sammen med en flok danske film- og tv-folk spiste middag med ambassadøren på den danske ambassade i den britiske hovedstad.

Og i aften glæder han sig til at "drikke drinks med Pilou Asbæk og drengene", som dukker op efter prisfesten.

- Ja, min omgangskreds er fuldstændig skiftet ud. Men jeg prøver ikke at tænke så meget over det, siger Roland Møller til DR Kultur, mens et jazzband i Bremens foyer spiller gamle danske evergreens som 'Hvorfor er lykken så lunefuld'.

Den hårde mand bliver målløs

Roland Møller er overrasket over den store opmærksomhed og de mange skulderklap, erkender han, og griber ud efter sin fjerde velkomstdrink, inden vært Troels Lyby overhovedet har åbnet Bodil-showet med sin sang og dans som var det Oscar-statuetter, der skulle uddeles.

Bedst mandlige birolle er den først pris, der skal uddeles og Roland Møller sidder godt tilbagelænet i sædet. Han vinder jo ikke, er han overbevidst om. Så da sidste års vinder Tommy Kenter læser hans navn op bliver han kortvarigt siddende. Lige indtil hans ledsager puffer til ham og alle kigger og klapper.

- Jeg er virkelig målløs, for det er virkelig et hårdt felt, jeg er oppe imod. Det her kommer fuldstændig bag på mig, siger Roland Møller, da han står på scenen med den hvide Bodil-statuette i hånden.

Hellere Bodil end skudsikker vest

Han takker særligt instruktørerne Tobias Lindholm og Michael Noer, som har turdet satse på den tidligere så hårdtslående fynbo.

- Hvis der ikke var nogen, der havde rakt hånden ud til mig og vist, at der var en anden vej, så havde jeg nok stået med en skudsikkervest og forsvaret et forkvaklet mandeideal på et gadehjørne, siger han i sin takketale, hvor han også har overskud til at joke med sidste års vinder, Tommy Kenter.

Men Roland Møller var slet ikke fuld af overskud deroppe på scenen, erkender han, da DR Kultur fanger ham på vej til sit andet live-interview med TV2 denne aften i Bodil-showets pause. Faktisk er han langt fra klar til at blive interviewet lige nu, siger han og ser stadig lettere rundtosset ud.

- Jeg er helt blank lige nu. Jeg kan ikke huske, hvad jeg fik sagt i talen, siger den overraskede Bodil-vinder.

Flink fyr med hang til kram

Men Michael Noer og producer René Ezra får ham overbevist om, at det nok skal blive godt. Og så står han pludselig der i spotlyset igen.

Efter at have fortalt journalisten, hvor glad han er for prisen, og hvor meget den betyder, trækker han ud i foyeren, hvor de fleste - naturligvis undtagen de enkelte, der ikke tør - vil hilse på prisvinderen.

Der er mennesker overalt, og det er svært at nå frem til baren, så da anden omgang af showet går i gang, bliver Roland Møller stående i baren. Langsomt vender hans takketale tilbage ord for ord, og han ærgrer sig pludselig over noget:

- Jeg gad godt, at jeg lige havde fået sagt, at jeg jo er en flink fyr i virkeligheden, siger han og peger på, at hans filmroller, indtil videre har været mere eller mindre hårde.

Har fået drømmerolle i fantasyfilm

Derfor glæder han sig også til sit næste filmprojekt: en rolle i filmatiseringen af fantasybogen 'Skammerens Datter'.

- Det er lidt en drømmerolle. Jeg skal spille våbensmedens højre hånd, og karakteren, jeg skal spille, er sådan en, der går fra the dark side til the light side - lidt ligesom i mit virkelige liv.

Roland Møller beslutter sig for at se resten af showet, og vi når lige ind i salen til at se Jesper Langberg modtage sin Æres Bodil.

Se, der er ham Roland!

Da 'Jagten' kåres som årets film, slutter showet og erstattes af en fest med dj og fri bar. Imens andre gør sig klar til dans, står Roland Møller klar med sin Bodil og et plastikkrus med vand i hænderne, for nu venter flere interviews med pressen. Han ser træt og tilfreds ud.

Imens går to festklædte kvinder forbi. Den ene peger over mod skuespilleren og flokken af journalister omkring ham.

- Uh! Se, der er ham Roland, siger den ene begejstret, men bliver trukket ud for at ryge sammen med veninden.

Det har været en vild dag for Roland Møller.

Nordvest-instruktør Michael Noer hjælper Roland Møller med at få slipset til at sidde perfekt (Foto: Marie Ravn Nielsen © DR)