'Hævnen' sikrede Susanne Bier uventet triumf til prisfest: 'Jeg havde taget mine høje sko af'

I år er det ti år siden, der var premiere på den film, der åbnede Hollywoods døre for den danske instruktør.

(Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

- Oh my God! This is a real Oscar.

Sådan ville de fleste nok udbryde, hvis de pludselig stod med filmverdenens vel nok mest betydningsfulde pris i hænderne.

Men hvor de fleste af os må nøjes med at drømme om en filmkarriere med rød løber-premierer og glitrende Oscar-guld, så blev drømmen faktisk til vaskeægte virkelighed for filminstruktør Susanne Bier en februaraften i 2011.

Det var nemlig hendes dramafilm 'Hævnen', der blev råbt op som vinder, da prisen for bedste ikke-engelsksprogede film skulle uddeles ved Oscar-uddelingen det år.

- Det tog mig nærmest en uge at forstå, at jeg havde vundet en Oscar, fortæller Susanne Bier til dr.dk, i anledning af at det i år er ti år siden, filmen havde premiere i de danske biografer.

- Det var meget, meget uvirkeligt i meget lang tid. Man kommer op på scenen, og når man kigger ned i salen, så sidder Martin Scorsese og Robert de Niro på første række og klapper. Man tror lidt, man er inde i en film.

Efter uddelingen blev Oscar-rushet ved med at føles uvirkeligt for den danske instruktør, der blandt andet står bag anmelderroste film og kommercielle succeser som 'Den eneste ene', 'Efter brylluppet', 'Den skaldede frisør' og 'Bird Box'.

Og helt ærligt; ville du ikke også være lidt ude af dig selv, hvis du pludselig var på kram med filmlegenden Steven Spielberg?

Susanne Bier brugte blandt andet sin Oscar-takketale på at takke sin mor og far samt sine børn. (Foto: Mark J. Terrill © Scanpix)

Troede ikke på sejren

Susanne Bier fortæller imidlertid til dr.dk, at det faktisk var mere chokerende for hende, da hun forud for Oscar-triumfen også inkasserede en Golden Globe-pris for 'Hævnen', der ramte de danske biografer i sensommeren 2010.

- Det kom fuldstændig bag på mig og resten af mit bord, da de sagde, at 'Hævnen' havde vundet (en Golden Globe). Jeg havde taget mine fine høje sko af, og det lå ikke i kortene, at det var os, der ville vinde. 'Biutiful' var storfavoritten, selv om jeg synes, min film var bedre.

Den sidste del af sætningen siger Susanne Bier med et grin så afvæbnende, at man et øjeblik glemmer, at man taler med en internationalt anerkendt mesterinstruktør, der har samarbejdet med alle fra Jennifer Lawrence, Halle Berry og Sandra Bullock til Nicole Kidman og Hugh Grant (de to sidste er med i hendes kommende HBO-serie 'The Undoing').

'Hævnen' blev set af mere end 400.000 i biograferne herhjemme og blev i BT's fem-stjernede anmeldelse beskrevet som et "knugende, intenst melodrama", mens Politiken medgav, at filmen "lever op til alle forventninger".

Vi vender et øjeblik tilbage til de høje, fine sko, der for længst var blevet krænget af et par trætte instruktørfødder ved den føromtalte Golden Globe-uddeling.

- Hele bordet råbte: "Wow" i ren og skær overraskelse, da vi blev råbt op, og jeg måtte skynde mig at få mine sko på igen og op på scenen for at holde verdens mest forvirrede tale, siger hun og knytter an til Oscar-triumfen cirka halvanden måned senere:

- Til Oscar-uddelingen var jeg også overrasket, og det var en super overvældende oplevelse. Men dér sad det lidt i mig, at selvom man ikke regnede med det, så kunne det jo ske.

Euforien er ikke til at tage fejl af: Susanne Bier med sin Oscar-statuette, som hun vandt i kategorien 'Bedst ikke-engelsksprogede film' for 'Hævnen'. Den kategori er i dag blevet omdøbt til 'Bedste internationale film'. (© Scanpix)

'Det åbner døre at vinde en Oscar'

Det gjorde det som bekendt også. Og når man har stået på Oscar-scenen og taget imod sin pris af ingen ringere end Russell Brand og Helen Mirren, så lægger Hollywood mærke til det, medgiver Susanne Bier.

- Det åbner døre at vinde en Oscar. Det gør det. Det er lidt udefinerbart, hvad det er for nogle døre, det åbner. Men det åbner op for, at der er nogle stjerner, der føler sig trygge ved at arbejde med én. Og det åbner dørene til nogle møder, man ellers ikke var kommet med til, siger hun og uddyber:

- Det er ikke et gratis rejsepas til resten af livet. Men hvis man kan blive ved med at lave noget, som er interessant og vellykket, så er det en kæmpe ballast at have den Oscar. Det er der ikke nogen tvivl om.

Det har Susanne Bier blandt andet bevist med filmene 'Serena' og 'Bird Box', der havde de internationale stjerner Jennifer Lawrence, Bradley Cooper og Sandra Bullock i de bærende roller.

Bier har også vist sit værd på den internationale seriefront: 'The Night Manager' fra 2016 blev vist på britiske BBC og inkasserede hende en Emmy-pris for bedste instruktør, og hendes kommende HBO-serie 'The Undoing' bliver ført an af skuespillerne Nicole Kidman og Hugh Grant.

Kunne du forestille dig at arbejde i Danmark igen?

- Jeg vil gerne fortsætte med at lave både internationale og danske produktioner. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg aldrig ville flytte væk fra Danmark. Men jeg ville have en udfordring ved at lave noget herhjemme, der stadig var uprøvet land for mig.

Susanne Bier med ægtemanden Jesper Winge Leisner til premieren på musicalen efter Susanne Biers film 'Den skaldede frisør'. Filmen er fra 2012, mens musicalen havde premiere tidligere i år. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Man skal være bange – på en god måde

Og når man er Susanne Bier, er det klart at foretrække at befinde sig netop dér; på ukendt territorium.

- Jeg er kun rigtigt god, når jeg føler, jeg tester mig selv. Jeg kan godt have en fornemmelse af, at jeg godt kan løse en opgave, men jeg skal ikke vide, præcis hvordan jeg gør det.

- Jeg må ikke have en fornemmelse af: "Nå, det er bare sådan, jeg gør det her". De gange, hvor jeg ikke har været tilfreds, har været, når jeg har haft en form for arrogance overfor opgaven. Så bliver man sjusket og doven, og det dur ikke. Man skal være lidt bange for det – på en god måde.

Det kan måske være lidt svært at tro på, at en Emmy-, Golden Globe- og Oscar-vinder (for slet ikke at tale om alle de danske priser) skulle være bange for noget som helst.

Susanne Bier medgiver da også, at hendes erfaring er "en kæmpe hjælp" i hendes virke som instruktør.

- Men når det kommer til stykket, så skal man være lige præcis lige så ambitiøs og stålsat, hver gang man sætter sig i instruktørstolen.

Susanne Bier (til venstre), Nicole Kidman (i midten) og Hugh Grant til et pressemøde i forbindelse med Biers kommende HBO-serie 'The Undoing'. (Foto: Variety/David Buchan/Shutterstock © Scanpix)

Hun holder pludselig en lille pause i talestrømmen.

Så siger hun igen noget, man ikke umiddelbart ville forvente af en kvinde med et så imponerende, professionelt cv.

- Og så skal man vælge, hvor man vil være ambitiøs i sit liv. Hvis man vil være ambitiøs med alt i sit liv, så ødelægger man det.

Susanne Bier disker selv op med en anekdote, før jeg kan nå at stille et opfølgende spørgsmål.

- Jeg har en veninde, som løber maraton og altid har drillet mig med, at jeg bare er sådan en husmor-hobby-løber, fordi jeg ikke kan sige til mig selv: "Nu skal jeg ud at løbe!", hvis jeg bare er doven en dag.

- Og jeg tror faktisk, det er meget godt for os som mennesker, at man på nogle punkter i sit liv er super ambitiøs, men så andre steder husker sig selv på at give slip og slappe af.

Som sagt, så gjort: Susanne Bier slapper for øjeblikket af i fuld vished om, at hun ikke ved, hvad hendes næste projekt skal være. Noget siger mig dog, at vi ikke har hørt det sidste fra den danske Oscar-vinder, når ’The Undoing’ rammer din skærm til efteråret.

Langt fra, faktisk.

En lang række af Susanne Biers film kan i øjeblikket ses på DRTV.

Susanne Bier er en kæmpe i det danske filmlandskab. Hendes film er blevet set af millioner i biografen og har vundet et utal af priser. (Foto: Gregers Tycho © Scanpix)
FacebookTwitter