Halshuggede svenskere og sex med heste: Hvad er egentlig op og ned i serien om Ruslands kejserinde?

'The Great' underholder serieekspert med sine historiske usandheder.

'The Great' er løst baseret på et vaskeægte historisk drama, hvor den russiske kejser blev kuppet af sin kone Katharina. (Foto: NICK WALL © Hulu)

Det er sjovt at vælte patriarkatet. I hvert fald, når det foregår i fortiden. Langt væk fra hvor vi bor. Så hvad kunne være bedre end en historie om en ung kvinde i 1700-tallet, der fører an i et kup og bliver kejserinde af Rusland?

Det er lige præcis, hvad den nye serie 'The Great' handler om. Seriens omdrejningspunkt er den historiske person Katharina den Store, der regerede Rusland fra statskuppet i 1762 til sin død i 1796.

Serien tager dog ikke historiske fakta særligt alvorligt. Faktisk går den ret vidt for konstant at gøre os opmærksomme på, at den ikke er historisk korrekt.

Alle taler engelsk med et virvar af forskellige accenter, hvor ingen af dem er russiske. De bander og svovler og taler i det hele taget engelsk anno 2020.

Og i begyndelsen af hvert afsnit står der "baseret på en indimellem sand historie" plastret på tværs af skærmen.

Serien er lavet af Tony McNamara, der også skrev det satiriske kostumedrama 'The Favourite' fra 2018. Serien har skaffet ham et hav af priser siden, og nu er han altså klar med et nyt historisk drama.

Ligesom i 'The Favourite' er der gjort enormt meget ud af kostumer og scenografi i forhold til, hvor let serien tager på den historiske korrekthed i tonen og plottet.

Det giver en følelse af frihed og løssluppenhed, men på et bagtapet af noget realistisk og alvorligt.

For begge steder bliver humoren ofte og pludseligt punkteret af brutale overgreb, groteske uretfærdigheder og chokerende splat.

Der er for eksempel en scene, hvor desserten bliver serveret med svenske hoveder på et fad. Og hoffet morer gæsterne ved at skubbe øjnene ud af hovederne med deres fingre. Velbekomme.

Her er tre af de virkelige historier, der har gjort Katharina den Store legendarisk, og som får et nutidigt twist i 'The Great'.

1

Hun var kejserinde i et patriarkat

I serien leder Katharina egentlig efter sin store kærlighed. Men da hun finder ud af, at Peter er en selvoptaget møgunge, kommer der hurtigt andre boller på suppen. (Foto: NICK WALL © Hulu)

Katharina den Store hed hverken Katharina eller den Store i den spæde begyndelse. Katharina var et russisk navn, hun tog, efter hun blev gift med Peter 3. i 1745, da hun var 16 år gammel.

Hun kom fra et område i Preussen, der nu tilhører Polen. Langt væk fra det russiske hof.

I seriens version ankommer hun til hoffet, hvor Peter allerede er kejser. Han er totalt magtfuldkommen, knalder til højre og venstre, drikker konstant og opfører sig i det hele taget som en ustyrlig gymnasieelev på sin første Roskilde-festival.

Han skal egentlig bare bruge sin nye viv til at skjule sin opførsel fra offentligheden og til at føde ham en arving. Han er en macho-galning, der står i spidsen for en regering, der udelukkende består af mænd, og som har tætte bånd med den russisk-ortodokse kirke, hvis overhoved som bekendt hedder Patriarken. På den måde fremstår Rusland i serien som et patriarkat af højeste karat.

I virkeligheden kom Katharina til Rusland efter ønske fra kejserinde Elizabeth, der stadig regerede på daværende tidspunkt. Peter 3. var kun kejser i et halvt års tid, fra kejserinde Elizabeth døde, og indtil Katharina kuppede ham og overtog tronen.

At Katharinas mor havde en forbindelse til det russiske hof, og at kejserinde Elizabeth havde klare planer om at få sin uduelige nevø sat til vægs af Katharinas intellekt, bliver udeladt til fordel for en klarere historie om en enkelt kvindes kamp mod systemet.

2

Hun anførte et kup mod sin egen mand

Peter bliver spillet af den britiske skuespiller Nicholas Hoult. Han har tidligere spillet med i dramaserien 'Skins' og i film som 'X-Men' og 'Warm Bodies'. (Foto: NICK WALL © Hulu)

I virkeligheden var Katharina omgivet af kvinder med strategisk sans. Deres rolle bliver i serien underspillet for at gøre Katharinas historie til en ren underdog-fortælling, hvor det bliver hende mod mændene.

- Siden jeg var lille, har jeg følt, at jeg ville blive til noget stort. At Gud har sat mig på jorden for at ændre den, siger Katharina.

- Hvorfor gjorde han dig så til en kvinde?, spørger kammertjeneren.

- For komikkens skyld, velsagtens, svarer Katharina.

Katharina, der flittigt læser alle oplysningsfilosofferne, begynder hurtigt at finde sine ligesindede ved hoffet. Den bløde læsehest grev Orlov og Katharinas egen kammerpige, Marial, bliver hendes første allierede.

Sæsonen deler mange fællestræk med kupfilm ala 'Oceans Eleven'. Katharina skal nemlig samle et perfekt hold, der skal hjælpe hende med at vælte sin egen mand af tronen, uden hun bliver opdaget i processen.

I virkeligheden var hun gift med Peter i 18 år, før kuppet fandt sted i 1762.

Katharina den Store har - i den virkelige verden - beskrevet Peter 3. som en idiot og en uduelig drukkenbolt.

Den beskrivelse tager serien ingen forbehold overfor. Peter bliver portrætteret med hæmningsløs stupiditet. Han er en virkelig sjov, fimset og aristokratisk machofigur, som Nicholas Hoult spiller til perfektion. Muligvis hjulpet på vej af, at han havde en lignende rolle i 'The Favourite'.

Peter er en vidunderlig grotesk og sociopatisk figur, der er plaget af en kvælende moderbesættelse, som han selv ofte kommenterer på. Han har udstillet sin mors lig på slottet og beder også Katharina om at hilse på hende.

- Nogen burde finde ud af, hvad det er der foregår mellem mødre og sønner. Det må der simpelthen være penge i, siger han.

3

Rygter om nymfomani og sex med heste

Katharina den Store var en magtfuld kvinde. Politiske modstandere har højest sandsynligt skabt en smædekampagne for at få kejserinden ned med nakken. (Foto: NICK WALL © Hulu)

- Det var derfor, de alle sammen vrinskede ad mig, siger en chokeret Katharina, da hun finder ud af, at der går rygter ved hoffet om, at hun har haft sex med en hest.

Det spektakulære rygte er et, der har fulgt virkelighedens Katharina helt op til vores tid. På trods af, at der ikke lader til at være så meget som ét gran sandhed i det.

Hesterygtet er kun et af utallige seksuelle rygter, der har svirret om Katharina den Store. Offentligheden har været meget optaget af hendes utallige elskere, og der har både været fortællinger om voyeurisme og en besættelse af "erotiske møbler".

Sandheden er, at hun har haft omkring 12 romantiske forhold i en periode på 44 år. Hvilket næppe ville imponere nogen, der var i gruppeterapi for sexafhængighed.

Så rygterne stammer vel nok fra mandschauvinistiske og ondsindede rivaler, der har været ivrige efter at få hende ned med nakken.

Serien læner sig dog lidt op ad historierne. I den forstand, at hun bliver fremstillet som et seksuelt væsen, der pludselig hellere vil ind og bolle med sin elsker end at holde møder om det forestående livsfarlige kup med sine medsammensvorne. Men samtidig sørger serien for at afvise hesterygtet med et skuldertræk.

Katharina bliver i stedet fremstillet som en naiv, sjov teenager, der har mod på livet i modsætning til den magtsyge liderbasse, som hun igennem historien er blevet fremstillet som.

'The Great', 10 afsnit på HBO Nordic

FacebookTwitter