Han er ukendt herhjemme, men lige nu hitter danske Kristian med stor, amerikansk serie

Den danske scenograf Kristian Milsted står for det visuelle udtryk i HBO's successerie 'Watchmen'.

I serien 'Watchmen' bærer politiet gule masker. Det er den slags visuelle detaljer, som Kristian Milsted har været inde over, fordi han har haft hovedansvaret for seriens samlede udtryk. (© HBO Nordic)

I udlandet har mange seriefans allerede vænnet sig til at se danske navne som Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen og Ulrich Thomsen rulle hen over skærmen.

Men hvis man kigger lidt videre end bare listen over skuespillere, er der også mange, der har set danske Kristian Milsteds navn.

Det har du måske også – uden helt at tænke over det.

Lige nu er den danske scenograf nemlig aktuel med en af årets mest roste serier, den mørke superhelte-serie 'Watchmen', der fik premiere verden over i oktober, og som runder sin første sæson af med et sidste afsnit søndag denne weekend.

Det er med andre ord Kristian Milsted, der er hovedansvarlig for den dystopiske HBO-series visuelle univers.

Selvom han også har arbejdet som scenograf på første sæson af den prisvindende BBC-serie 'Killing Eve', er det her den vildeste produktion, han nogensinde har arbejdet på.

- 'Watchmen' er helt sikkert den største serie, jeg har lavet. Det er første gang, jeg laver en helt igennem amerikansk serie, og derovre er alt jo bare større, siger Kristian Milsted over en telefon fra London, hvor han bor.

- Der er så meget talent derovre, og det var vildt at have så stor en maskine i ryggen. Vi havde blandt andet vores helt egne scenebyggere, så det har været en kæmpe oplevelse, fortsætter han.

'Watchmen'-skuespiller Regina King spiller rollen som politibetjenten Angela Abar, der ved siden af jobbet på stationen er en kappeklædt superhelt med navnet 'Sister Knight'. (© HBO Nordic)

Væk fra familien i ti måneder

Under optagelserne sidste år måtte danskeren dog forlade sin familie i den britiske hovedstad og flytte ti måneder til Atlanta i USA, så han kunne være inde over produktionen på daglig basis – både for at sikre de rette locations og at der var styr på kulisserne og det overordnede visuelle udtryk hele sæsonen igennem.

For mens flere instruktører og manuskriptforfattere sammen har trukket læsset på første sæson af 'Watchmen', så var der bare én hovedansvarlig scenograf, og det var Kristian Milsted.

Kristian Milsted har boet i London siden 1998, så han har aldrig satset på en karriere i Danmark. Det går da også fint for ham ude i verden - nu også i USA takket være hans arbejde på 'Watchmen'. (© PRIVATFOTO)

- Jeg havde godt nok nogle korte pauser på nogle uger, hvor jeg kunne komme hjem og se min familie, men det er ikke noget, man kan gøre ret tit. Man skal ligesom være der hele tiden, fortæller han.

Så når det nu har været hårdt arbejde, nyder han endnu mere, at der også er blevet taget så godt imod serien.

'Watchmen' er nemlig blevet overdænget med ros i alverdens medier og kaldes herhjemme både 'eminent' og 'banebrydende', så serien bliver næppe hans sidste arbejdsopgave i USA, nu hvor han har fået hul igennem over there.

Kåret som årets bedste serie

Der har ellers været meget at leve op til, for 'Watchmen'-universet er på ingen måde nyt. Oprindeligt udkom det som grafisk fortælling i 1986, og tegneserien blev med det samme et kæmpe hit hos fans verden over.

Kristian Milsted og instruktør og serieskaber Damon Lindelof har derfor været inde og pille ved et værk, som nogle fans har et noget nært religiøst forhold til.

- Der er måske nogen, der synes, at vi slet ikke skulle have lavet serien, men sådan er det jo altid.

Heldigvis er det gået over alt forventning, siger han – og det er jo rart med ros, "når man bruger alt sin tid på det".

- Vi var alle sammen spændte på modtagelsen, men den er jo blevet modtaget på den bedst tænkelige måde. Washington Post har lige kåret den som den bedste serie i 2019, og det er en af de mest sete serier på HBO de seneste tre år.

I 80'ernes oprindelige tegneserie var atomkrigsfrygt dominerende. I den aktuelle tv-serie er det derimod racespændingerne i USA, der fylder. (© HBO Nordic)

Spændende at skabe et nyt univers

At Kristian Milsted og resten af holdet bag 'Watchmen' også har vundet fans af den oprindelige tegneserie over på deres side, skyldes måske især, at HBO-serien ikke prøver at genfortælle historien fra 80'erne.

Den er i stedet en fortsættelse af fortællingen og foregår i 2019.

- Det originale værk skal hvile i sig selv. Vi prøvede at lave noget nyt baseret på den gamle historie, så jeg hjalp med at bygge et nyt univers med en ny historie.

- Damon Lindelofs budskab var også, at vi aldrig kan hamle op med kvaliteten og budskabet af den oprindelige. Han brugte ordet remix, så det her er en ny setting. Og jeg er enig – vi kan aldrig gøre det bedre end den originale tegneserie, tilføjer Kristian Milsted ydmygt.

Her ses Jeremy Irons, der spiller rigmanden Adrian Veidt med helte-aliasset Ozymandias, i en ydmygende scene i serien. (© HBO Nordic)

Om der kommer flere sæsoner, ved Kristian Milsted endnu ikke, men det er nu engang også sjovest at arbejde på en første sæson af en serie, erkender han.

- Jeg synes, det er utroligt spændende, at man starter fra bunden med at skabe et univers, og det har jeg fået lov til med 'Watchmen'. Men mest af alt er jeg bare stolt over, at serien som helhed er blevet så flot.