Han har aldrig været bedre: Undervurderet Hollywoodstjerne imponerer med ny serie

Ethan Hawke brænder igennem som aldrig før i den nye HBO-serie 'The Good Lord Bird'.

Ethan Hawke er aktuel som John Brown i 'The Good Lord Bird' på HBO. Her gennemgår vi hans karriere. (Foto: William Gray © 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. All rights reserved.)

Det var på settet til western-filmen 'The Magnificent Seven', at en filmfotograf gav Ethan Hawke et eksemplar af bogen 'The Good Lord Bird'. Eftersigende mente fotografen, at Hawke ville passe perfekt til rollen som bogens hovedperson: den amerikanske oprører John Brown.

Med bogen opstod derfor idéen til selv at skabe og spille hovedrollen i en filmatisering af selvsamme bog.

Efter at have set de to første afsnit af HBO's stort anlagte miniserie i syv dele, er det svært at være uenig med fotografen.

Hawke ikke bare ligner den legendariske modstandsmand. Han evner, som de færreste andre, at dykke helt ind til kernen af de figurer, han spiller, så intensiteten siver ud af skærmen. Og hvis man skal spille John Brown, handler det netop om intensitet.

Hvis du ikke ved, hvem John Brown er, skal du ikke føle dig dårligt oplyst.

Vi bor trods alt i Danmark, og den amerikanske borgerkrig er ikke just pensum herhjemme. John Brown var en amerikansk abolitionist - og dermed aktiv modstander af slavehandler - født i år 1800 og død ved hængning i 1859 for at forsøge at overtage en amerikansk militærbase, der skulle være et led i hans nådesløse mission for at afskaffe slaveriet.

Brown, der selv var hvid, mente, at den pacifistiske vej til at indføre sine politiske idealer var for ineffektiv.

- Der er brug for action!, har han berømt udtalt.

Og action sørgede han for at skabe, da han i 1850'erne med en flok trofaste mænd stod bag flere voldelige angreb, der skulle gøre en ende på slaveriet.

Drevet af en ukuelig kristen tro og en stærk handlekraftig fremgangsmetode er John Brown af nogle betragtet som en helt og af andere som en terrorist. Netop dualiteten i John Brown er det, som gør 'The Good Lord Bird' til noget særligt.

Passionen for de store fortællinger har altid drevet værket for Ethan Hawke, der nu - i en alder af 49 - synes mere potent som skuespiller end nogensinde før.

Læs artiklen om Ethan Hawkes karriere og find ud af, om 'The Good Lord Bird' er værd at se. Spoiler: det er den. Vil du have det hurtige overblik over hans karriere, har vi lavet en lille matrix med udvalgte titler her:

Ung hjerteknuser

Ethan Hawke i 'Before Sunrise' fra 1995 - en film, der skulle få stor betydning for hans karriere. (Foto: Hulton Archive © Castle Rock Entertainment/2013 Getty Images)

Ethan Hawke har efterhånden et helt igennem ufatteligt cv.

Han er måske aldrig blevet manden, som alle kender navnet på, men de fleste vil nok mene, at de kender ansigtet med de fremtrædende blå øjne, markerede kindben og mørke, tilbageslikkede hår.

Lige så usoigneret og udmarvet som han ser ud i 'The Good Lord Bird', lige så glat og kernesund så han ud, da han i 1985 som bare 15-årig spillede overfor River Phoenix i den science fiction-inspirerede eventyrfilm 'Explorers'.

Det var dog først fire år senere i filmen 'Døde Poeters Klub' med blandt andre Robin Williams, at branchen for alvor fik øjnene op for den unge skuespiller. Her spillede Hawke den unge, seriøse Todd Anderson - en rolle, der fik Hawke til at droppe ud af universitet og koncentrere sig udelukkende om sit skuespilr

Det blev afsættet til en ret succesfuld karriere i de tidlige 90'ere, hvor Hawke havde adskillige hovedroller, blandt andet i 'White Fang' og den fjollede romantiske komedie 'Mystery Date'.

Sidstnævnte er en film, der den dag i dag minder om en ultrafjollet version af 'Before Sunrise', som Hawke også spillede hovedrollen i fire år senere.

'Before Sunrise' skulle vise sig at blive et springende punkt i Hawkes karriere.

Gennembruddet

Billede taget i forbindelse med 'Reality Bites' i 1994, der er en dramafilm om unge menneskers udfordringer i datidens USA. Filmen har siden opnået nærmest kult-status. (Foto: Archive Photos © Universal/2012 Getty Images)

I 1994 var Hawke med i ungdomsfilmen 'Reality Bites', der burde have skudt ham helt op i Hollywoods elite.

Med sin perfekte boyband-frisure lignede han fremtidens stjerne, og sammen med Winona Ryder var de det perfekte billedet på generation X.

Filmen, der var instrueret af Ben Stiller, var dog ikke særlig succesfuld. Det blev derfor først året efter, i den langt mindre succes-oplagte indiefilm 'Before Sunrise' (1995), at Hawke for alvor viste, at han var mere end en bare sin generations pretty boy.

Instruktøren Richard Linklater så noget særligt i Hawke. Han fik med 'Before Sunrise' (samt de to efterfølgende film i 'Before'-trilogien samt i 'Boyhood') vist verden, hvor god en skuespiller Ethan Hawke virkelig er.

'Before Sunrise' handler i alt sin enkelthed om to unge menensker, der mødes i et tog og beslutter sig for at tilbringe en dag sammen i Wien, hvor de udvikler stærke følelser for hinanden.

Filmen - og de to efterfølgende - er blandt mine personlige favoritfilm, og jeg tror, at alle, der har set disse film, har sværget evigt troskab til Ethan Hawke som skuespiller.

I rollen som Jessie var Hawke ikke blot skuespilsmæssigt sublim. Sammen med sin medspiller Julie Deply formede han dialogen og filmens to hovedfigurer gennem improvisation - i samspil med instrukøren, Richard Linklater. Et stykke vigtig filmhistorie og en trilogi af film, som stadig rammer lige så hårdt den dag i dag.

I 1997 spillede Hawke hovedrollen i thrilleren 'Gattaca', der i dag anses for at være en mindre science fiction-klassiker.

Filmen, der floppede fælt, skulle vise sig at være skæbnesvanger for Hawke, der ikke bare spillede overfor 'Kill Bill'-stjernen Uma Thurman i filmen - de to blev også gift og fik to børn sammen.

Et stærkt comeback

Uma Thurman og Ethan Hawke til premiere på 'Training Day' i 2001. Parret blev skilt i 2004, da der gik rygter om, at Hawke havde haft en affære med parrets barnepige - som han senere blev kærester med. (Foto: Eric VANDEVILLE © 2011 Gamma-Rapho via Getty Images)

Selvom anmelderne elskede Hawkes præstationer, virkede det i en årrække umuligt for Hawke at medvirke i et gedigent publikumshit.

Selvom Alfonso Cuarons 'Store forventninger' fra 1998 var en anmelderdarling, var Ethan Hawke igennem resten af 90'erne plaget af film, der floppede.

I 2001 fik Hawkes karriere så en ordentlig saltvandsindsprøjtning, da han medvirkede i 'Training Day'.

Her portrætterede han en ung betjent - et portræt, han inkasserede en Oscar-nominering for som bedste mandlige birolle (selvom det klart er en hovedrolle, hvis du spørger mig!).

2001 var også året, hvor Hawke instruerede sin første spillefilm, den knapt så vellykkede 'Chelsea Hotel'.

I 2004 udkom anden film i 'Before'-trilogien, 'Before Sunset', og denne gang blev Hawke krediteret som manuskriptforfatter, hvilket sikrede Hawke hans første Oscar-nominering for et manuskript.

Slutningen på 'Before Sunset' er i øvrigt blandt de tre-fem bedste, jeg nogensinde har set, så nomineringen var helt på sin plads.

Gode gys og den aktuelle 'The Good Lord Bird'

Den prisvindende bog 'The Good Lord Bird', som serien bygger på, er skrevet af den sorte amerikaner James McBride i en finurlig og alt andet end selvhøjtidelig tone. Ifølge Ethan Hawke var det bogens unikke tone, som gav ham lyst til at lave serien. Her ses han som John Brown i serien, 'The Good Lord Bird'. (Foto: William Gray © 2019 SHOWTIME NETWORKS INC. All rights reserved.)

Ethan Hawke fortsatte efter den store succes med 'Training Day' i 2001 med at vælge anderledes, og til tider kunstneriske roller, som kunne udfordre ham som skuespiller.

Han valgte aldrig at sige ja til en superheltefilm - selvom tilbuddene efter sigende har været der - men spillede i stedet med i fantastiske film som 'Lord of War', 'Boyhood' og den kriminelt undervurderede tidsrejsefilm 'Predestination'.

Men i mellemtiden skete en anden sjov ting: Hawke blev pludselig introduceret for en ny generation af filmfans med gyserfilmene 'The Purge' og 'Sinister', som begge blev solide hits. Særligt 'Sinister' er en moderne gyserklassiker, som jeg vil anbefale alle fans af genren at se.

Trods Oscar-nomineringer og store roller føles 'The Good Lord Bird' alligevel som en vigtig milepæl i Hawkes karriere. Han har selv skabt serien og føler tydeligvis, at det er en vigtig historie at fortælle i et USA, hvor uroligheder mellem amerikanerne af alle slags igen eskalerer.

'The Good Lord Bird' følger netop de begivenheder, der ledte op til borgerkrigen mellem norden og syden i USA, der begyndte i 1861 - to år efter John Browns hængning.

Og dette er ikke en spoiler, men derimod noget der bliver præsenteret i starten af serien.

Seriens emotionelle holdepunkt er dog ikke John Brown. I stedet for at blive beskrevet som den 'hvide helt', der hjalp sorte slaver, bliver han portrætteret som en småsindssyg forbryder med et utåleligt gudekompleks.

Det er derimod den unge, sorte dreng Henry - som John Brown fejlagtigt tror er en pige og konstant omtaler som Henrietta - der bliver seerens menneskelige anker.

Den unge dreng er minoritetsstemmen, vi hepper på. Han finder hurtigt fordele ved at iklæde sig kjole og spille med på Browns antagelse, hvad hans køn angår.

Henrys blik på den vanvittige og velmenende John Brown er både morsomt og til tider enormt uhyggeligt. For tanken om, at denne frådende og tydeligt småskøre galning er dit bedste håb for at blive en fri mand en dag, er ikke bare absurd. Den giver et nyt perspektiv på filmhistoriens slave-Amerika.

Ethan Hawke brænder igennem som aldrig før, og hvis 'The Good Lord Bird' er et tegn på, hvor han bevæger sig hen rent kunstnerisk, så bliver jeg på det her Hawke-tog, indtil hjulene falder af.

'The Good Lord Bird' kan streames nu på HBO Nordic.

Facebook
Twitter