Troldspejlet

Han var større end Superman: Derfor har vi glemt superhelten Shazam

Ny film om superhelten Shazam får premiere torsdag. I superheltenes barndom var han nummer ét!

Superhelten Shazam hed først Captain Marvel, men forsvandt hurtigt ud af folks bevidsthed. Han blev relanceret i 70'erne, men der var der kommet så mange nye helte, at der knapt var plads til ham. (© Warner)

I superheltenes barndom var Superman ikke nummer ét. Det var Shazam.

I 1940'erne stod kampen om popularitet i kioskerne, hvor Shazam havde suverænt størst oplag, men i dag er han nærmest ukendt, og filmselskabet Warner spiller derfor højt spil, når de nu lancerer ham i en superheltefilm med stort budget.

Men Shazam har en særlig superkraft: Han har humor, og historien om ham er så fyldt med komiske optrin, at han let kan få en pris for morsomste superhelt.

Han har nemlig meget svært ved selv at fatte, hvad det hele går ud på. Hvilke superkræfter har jeg?, spørger han.

For Shazam er nemlig i virkeligheden bare teenagedrengen Billy Batson, der af en troldmand har fået det magiske ord: 'Shazam'.

Når han fremstammer det, transmogriffer han til superhelt i skinnende rød dragt med et lysende lyn på brystet. Og så er han usårlig, kan flyve og skyde med lyn.

Men hvis han var så populær, hvorfor kender vi ham ikke?

Det skyldes, at han røg ud i kulden, da Supermans udgivere pudsede advokaterne på ham.

De påstod, at han var en efterligning af Superman, og det endte med forlig.

Shazam har humor som sin særlige superkraft. (© Warner)

Shazam, som dengang hed Captain Marvel, forsvandt fra hylderne og ud af folks bevidsthed.

Han blev relanceret i 70'erne, men der var der kommet så mange nye helte, at der knapt var plads til ham.

Så nu skal slaget stå - og DC, der i dag ejer rettighederne til ham, satser på, at det er humoren, der skal skaffe sejren.

Den har fans også savnet i DC's nylige superheltefilm.

Hverken Batman, Superman eller Wonder Woman har haft den ironi og de jokes, der har gjort Marvels helte uovervindelige.

Men det har Shazam, og det har han altid haft.

Og det er helt sikkert et fortrin, for det gør hans film mere underholdende og vedkommende for andre end for de få meget nørdede superheltefans, der kender ham i forvejen.

Filmen 'Shazam!' har premiere den 4. april.

Bonusinfo om 'Shazam'

  • Shazams oprindelige navn, Captain Marvel, nævnes ikke i filmen. Måske fordi Marvel lige har lanceret en 'Captain Marvel'-film med en helt anden helt, som tilmed er en kvinde. Men faktisk er det Marvel, der har lånt navnet fra Shazam.

  • Shazam blev skabt af Bill Parker og C.C. Beck i 1939, året efter Superman. Han var den første superhelt nogensinde, der blev filmatiseret. Det var i 1941, hvor han blev spillet af cowboyhelten Tom Tyler.

  • I filmen går Billy Batson på en skole, der hedder Fawcett. Det er en hilsen til det forlag, hvor han udkom de første 14 år: Fawcett Comics, som nu er nedlagt.

  • Shazam spilles nu af Zachary Levy, som er kendt fra Amazon-tv-serien 'Marvelous Mrs. Maisel' - og for en masse tegnefilmstemmer, blandt andet prinsen i 'To på flugt'.

  • Ligesom i Marvels superheltefilm er der to sekvenser efter rulleteksterne, der giver et tip om, hvad der sker i kommende film. Så man skal blive siddende og kigge med.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter