'Hans bedste præstation i årevis': Mads Mikkelsen imponerer udenlandske anmeldere i ny dansk film

Thomas Vinterbergs 'Druk' har haft verdenspremiere på Toronto International Film Festival.

Mads Mikkelsen har hovedrollen i Thomas Vinterbergs nye film, 'Druk', hvor han spiller gymnasielæreren Martin. (Foto: Henrik Ohsten © Nordisk Film)

Den danske filmskaber Thomas Vinterbergs længe ventede drama, 'Druk', der i grove træk handler om venskab, kreativitet og alkohol, får snart premiere i de danske biografer - nærmere bestemt den 24. september.

Men de danske biografgængere er ikke de første, der kommer til at se Mads Mikkelsen udfolde sig som en beruset gymnasielærer. 'Druk' er nemlig udtaget til Toronto International Film Festival, også kaldet TIFF.

Filmfestivalen begyndte 10. september, hvor det danske drama er blandt de film, der allerede er blevet vist.

Derfor er de første anmeldelser fra internationale filmanmeldere tikket ind, og her er der bred enighed om, at især Mads Mikkelsen brænder igennem på det store lærred.

Mads Mikkelsen får fine ord med på vejen af de internationale anmeldere, der blandt andet siger, at hans præstation i 'Druk' er hans bedste i flere år. (Foto: Henrik Ohsten © Nordisk Film)

Mediet Indiewire skriver i sin overskrift, at "Mads Mikkelsen giver sin bedste præstation i årevis".

- Gennemhullet af vrede og sorg legemliggør Mads Mikkelsens karakter den store tragedie, alkoholisme er, skriver anmelderen og tilføjer, at "det er en fundamental frydefuld fornemmelse at se Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen finde deres melodi igen".

'Skuespilpræstationerne er overbevisende og seværdige'

'Druk' handler om fire gymnasielærere og venner, der spilles af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe.

Filmen tager udgangspunkt i tankerne fra en norsk filosof, der mener, at mennesket er født med en alkoholpromille, der er 0,5 for lav. Derfor beslutter de fire midaldrende venner sig for dagligt og i arbejdstiden at ramme en promille på 0,5.

Det går i starten meget godt, men et alkoholindtag hver dag er heller ikke uden konsekvenser, skal det vise sig.

Filmens præmis og udgangspunkt i det noget usædvanlige eksperiment virker til at være for meget for The Guardians anmelder, der kalder 'Druk' for "en virkelig underlig film".

Alligevel giver han filmen tre ud af fem stjerner, og det skyldes især kvaliteten af skuespillet.

- Skuespilpræstationerne er overbevisende og seværdige – specielt Mads Mikkelsen, vennernes alfaleder, som får det at være fuld til at se ret acceptabelt ud, indtil det er for sent, skriver The Guardians anmelder.

Også The Hollywood Reporter giver 'Druk' pæne ord med på vejen, selvom anmelderen mener, at det er en af Thomas Vinterbergs "lettere" film.

- 'Druk' er sødere, lettere og mere konventionel end de fleste af Vinterbergs tidligere film. På trods af det lykkedes 'Druk' med at indfange den anarkistiske eufori, som opstår, når man er muntert fuld i selskab med sine venner.

Thomas Vinterberg blev med raketfart katapulteret op på den internationale stjernehimmel i sluthalvfemserne med dogme-klassikeren 'Festen'.

'Festen' blev dengang belønnet med juryens specialpris ved filmfestivalen i Cannes, og senere er filmen 'Jagten' blevet indstillet til en Oscar-statuette.

Ligeledes var 'Druk' blevet udtaget til hovedkonkurrencen ved dette års filmfestival i Cannes, som dog blev aflyst på grund af corona. Filmen har dog fået festivalens fornemme stempel "Official Selection", som ledsager den på diverse filmfestivaler og biografsale de kommende måneder.

Tilbage i 2012 vandt Mads Mikkelsen prisen som bedste mandlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes for sin rolle i en anden Thomas Vinterberg-film, 'Jagten'. (Foto: Henrik Ohsten © Nordisk Film)

Toronto er billetten til Nordamerika

Toronto International Film Festival begyndte i sidste uge, og den er en af de største filmfestivaler i verden, fortæller DR's filmanmelder Per Juul Carlsen.

- Filmfestivalen i Toronto er udstillingsvinduet for det amerikanske marked. Så er man der, er der en pæn sandsynlighed for, at nogle køber filmen med hjem til visning i de amerikanske biografer, som dog er lukket lige for tiden på grund af corona, siger han.

Modsat de europæiske filmfestivaler er Toronto ikke indhyllet i glamour og rød løber-arrangementer. Og Torontos filmpriser er heller ikke lige så prestigefyldte som filmpriserne i Cannes, Venedig og Berlin.

- Toronto er mere en markedsfestival, som har vokset sig stor og stærk, siger Per Juul Carlsen, der tror, at 'Druk' har gode muligheder for at blive solgt til det nordamerikanske marked.

- Thomas Vinterberg og Mads Mikkelsen i forening skal nok åbne nogle døre, fordi Mads Mikkelsen er stort navn, der har været med i 'Star Wars' og 'Hannibal'. Folk husker også stadig 'Jagten' og 'Festen', og de film kendetegner, hvad mange i udlandet opfatter som dansk film.

Thomas Vinterbergs film 'Druk' får premiere i danske biografer 24. september.

Facebook
Twitter