Har du også undret dig? Her er den mørke, mystiske stemme bag nyt seriehit

DRs nye dramaserie 'Herrens Veje' er proppet med nykomponeret dansk musik. Hør alle numrene her.

Lars Mikkelsen spiller hovedrollen som provsten Johannes Krogh i dramaserien 'Herrens Veje'. Det er dog ikke ham, der synger titelmelodien til serien. (Foto: Tine Harden © dr)

Deres navne siger dig måske umiddelbart ikke lige noget.

Men hvis du har været i nærheden af et tv – eller en streamingtjeneste for den sags skyld – de senere år, så har du helt sikkert hørt noget af deres musik.

De to musikere Kristian Leth og Fridolin Nordsø har både sammen og hver for sig nemlig skrevet og komponeret titelmelodier til en lang række film og tv-serier, heriblandt TV 2-succeserne 'Dicte' og 'Rita' samt DR-serierne 'Lykke' og den aktuelle 'Herrens Veje', der i disse måneder løber over skærmen hver søndag.

Til 'Herrens Veje' står de to faktisk for hele scoret – altså al musikken, der bliver brugt i serien.

- Det er skideskægt at lave film- og tv-musik. Man er en del af noget større og taler hele tiden sammen med andre. Det er en skøn afveksling fra at lave en plade helt på egen hånd, som godt kan være meget ensomt, forklarer Kristian Leth, der sidste år udgav sit andet soloalbum 'Fremmed Land'.

Ud over at udgive musik i eget navn udgør Kristian Leth sammen med Fridolin Nordsø halvdelen af den prisbelønnede rockgruppe The William Blakes, ligesom han også har arbejdet sammen med mere poppede navne som Nik & Jay, Christopher og Citybois.

- Det er sådan, min hjerne fungerer. Jeg har altid gang i rigtig mange forskellige projekter, siger Kristian Leth.

Salmetekst fra 1700-tallet er blevet til titelmelodi

I disse uger lytter hundredtusindvis af danskere hver søndag til en af hans og Fridolin Nordsøs nyeste kompositioner, nemlig 'Ride Upon the Storm', der er titelmelodien til Adam Price-serien 'Herrens Veje'.

En opgave, som Kristian Leth og Fridolin Nordsø faktisk selv bød ind på, da de hørte, at Adam Price havde en ny tv-serie under opsejling.

- Jeg er kæmpe fan af Adams arbejde, og særligt 'Borgen' satte helt nye standarder for dansk fiktion, synes jeg. Så da jeg hørte, at han skulle til at lave en tv-serie om tro, kontaktede jeg ham og bød mig til, fortæller Kristian Leth.

Kristian Leth er ligesom sin far, Jørgen Leth, lidt af en altmuligmand. Han er uddannet fra Forfatterskolen og har udgivet flere bøger, han er kendt som musiker i både eget navn og som forsanger i rockgruppen The William Blakes, og så har han været både radio- og tv-vært, ligesom han også har medvirket i flere spillefilm. Lige nu er han sammen med kollegaen Fridolin Nordsø aktuel med musikken til dramaserien 'Herrens Veje'. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det stod ret hurtigt klart, at titelmelodien skulle tage sit udgangspunkt i en salmetekst fra 1773, som Adam Price havde liggende; 'God Moves in a Mysterious Way'.

Efter flere samtaler om hvilke bidder af teksten, man kunne bruge, og hvad der skulle skrives af nye strofer, og flere bud på hvordan sangen skulle lyde, landede man til sidst på den version, som man nu kan høre i introen til 'Herrens Veje' hver søndag – nemlig nummeret 'Ride Upon the Storm', hvilket i øvrigt er seriens titel på engelsk.

En markant og sårbar stemme

Men hvem lægger mon vokal til det mørke, stemningsfulde nummer?

Det gør såmænd den danske sanger og crooner Claus Hempler.

- Vi havde brug for en sanger, som havde en markant stemme. En, som både kunne synge godt, men som også havde meget karakter i sin stemme. En, som kunne fortælle en historie, forklarer Kristian Leth og fortsætter:

- Teksten handler blandt andet om, hvordan det er at tvivle, og hvor uforståeligt livet egentlig er. Det var vigtigt for os, at sangeren kunne give os den følelse af sårbarhed, når han eller hun skulle synge sangen. Desuden er det en svær tekst på et meget gammeldags engelsk, så det krævede sin sanger at kunne gøre den til sin egen. Alt det kan Claus, siger han.

0:00

Claus Hempler er ud over at have udgivet musik i eget navn også kendt som frontfigur i 90’er-gruppen Fielfraz og for sine samarbejder med blandt andre Dicte og Thomas Blachman.

Det er Claus Hempler, der synger titelmelodien til 'Herrens Veje'. Han kan det kommende halve års tid opleves over hele landet, når han drager på turné med kollegaen Dicte. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

80'er-sang fra 'Rita' er gået viralt

'Ride Upon the Storm' er dog ikke den eneste spritnye sang, Kristian Leth og Fridolin Nordsø har skrevet til første sæson af 'Herrens Veje'.

Faktisk har de skrevet intet mindre end syv sange specifikt til tv-serien, som dukker op undervejs i sæsonen.

- Det er lidt ligesom at være tilbage i 2004, hvor pladeselskaberne udgav indieplader med masser af gode sange på, og det har virkelig været sjovt for os at lave alt det her musik til serien, siger Kristian Leth.

Kristian Leth synger selv på et par af numrene, mens vokalisterne på de øvrige numre tæller Jonas H. Petersen fra Hymns from Nineveh, Kristina Renée, Hannah Schneider, Indians og altså Claus Hempler.

Samme opskrift – altså at skrive en række nye sange specifikt til en tv-serie – har de to musikmagere i øvrigt brugt til fjerde sæson af TV 2-serien 'Rita', hvis sidste afsnit blev sendt tidligere på ugen.

Her er et af numrene, 80'er-baskeren 'Dig og mig', gået hen og blevet et reelt hit og har ligget på Spotifys virale hitliste.

0:00

- Det er jo i virkeligheden lidt den omvendte måde at få et hit på, men det er vildt morsomt, at den er blevet taget så godt imod, siger Kristian Leth.

Hør sangene fra Herrens Veje-soundtracket, der også er tilgængeligt på alle streamingtjenesterne, her.

0:00
0:00
0:00
0:00
0:00
0:00