Har du set den? Hele verden taler om hypet komedieserie, der er 'en af tidens bedste'

Den skovlede priser ind ved årets Emmy-uddeling, men 'Schitt's Creek' er næsten gået ubemærket hen herhjemme.

Komedieserien 'Schitt's Creek' er blevet kæmpestor i mange lande, men har ikke for alvor brudt igennem i Danmark. Men det bør der måske laves om på. (© C More)

Årets helt store vinder ved dette års deltagerløse Emmy-show, var uden tvivl komedieserien med det drilske navn 'Schitt's Creek'.

Et navn, værten Jimmy Kimmel kun måtte sige, hvis seriens logo og dermed stavemetode samtidig stod på skærmen.

For man skulle jo nødigt sige – og rent faktisk mene – shit (lort) på amerikansk tv.

Navnet refererer til den lille flække, den tidligere stenrige Rose-familie er nødsaget til at flytte til i serien. Men man skal ikke lade sig narre af den fjollede titel.

Folk verden over har igennem seks sæsoner forelsket sig pladask i serien og dens elskværdige figurer, som er i konstant udvikling.

Den populære og prisvindende familiekomedie portrætterer ikke bare en familie – den er simpelthen skabt af en familie. Det er nemlig far og søn, Dan og Eugene Levy, der har udviklet idéen og sammen skriver, producerer samt spiller to af de bærende hovedroller. For at det ikke skal være nok, er Eugenes datter (og altså Dans søster), Sarah Levy, også med i en bærende rolle.

Måske undrer det dig, at du aldrig har hørt om 'Schitt's Creek', før den blev den første komedieserie til at vinde ni priser ved en Emmy-uddeling.

Det er altid lidt besynderligt, når resten af verden lader til at elske en serie, som stort set ingen ser herhjemme.

Grunden er, at 'Schitt's Creek' i mange andre lande ligger på Netflix og derfor har fået succes i de senere sæsoner via personlige anbefalinger mellem glade seere.

I Danmark er den først for nyligt kommet på C More – en streamingtjeneste med langt færre brugere end Netflix herhjemme, hvilket naturligvis begrænser berøringsfladen en anelse.

Ikke desto mindre er det aldrig for sent at hoppe med på en af tidens bedste feel-good-komedieserier, der med sjette og sidste sæson senere i år vil kunne binges fra start til slut.

Her kan du læse om tre af seriens kendetegn.

1

Hvad handler 'Schitt's Creek' om?

Familien Rose må vænne sig til en noget anden levestandard, da de pludseligt mister deres formue og må flytte til byen Schitt's Creek. (© C More)

Det er sjældent, at en serie går fra at være nærmest totalt ubemærket til at vinde ni Emmy'er. Måske skyldes det, at serien som sådan ikke bygger på nogen revolutionerende god idé.

Det er ikke her, at seriens styrke ligger. Selve præmissen er ret simpel og ligner til forveksling noget, vi har set adskillige gange før.

'Schitt's Creek' handler om den yderst velhavende Rose-familie, der mister sin formue, efter en forretningsforbindelse stikker af med deres penge og efterlader dem i fattigdom.

Familien, der ikke kan huske eller forestille sig et liv uden rigdom, har dog én ting tilbage: byen Schitt's Creek, som faderen Eugene engang købte til sine børn som en syg joke.

De er nu tvunget til at flytte til den lille by, de ejer. Familien er i starten forfærdede over den simple landsbystemning, der står i stærk kontrast til deres overfladiske liv som rige og priviligerede jetsettere.

Men selvom idéen efter et par afsnit ikke synes specielt skelsættende, så begynder serien hurtigt at krybe ind under huden.

Den rummer ikke bare skarpe, humoristiske replikker og et velfungerende plot, men også et af tidens bedste komedie-casts og en langsom, men sikkert udført udvikling i det rige persongalleri.

2

I sandhed en familieserie – og det kan mærkes

'Schitt's Creek' vandt både Emmy-statuetter for bedste komedieserie, bedste manuskript, bedste mandlige og kvindelige hovedrolle, bedste mandlige og kvindelige birolle – allesammen indenfor komediekategorien. (© C More)

Måske er det den virkelige kærlighed, der må formodes at blomstre mellem de familiære seriefæller, der kan mærkes helt ud gennem skærmen, for denne her serie bugner af god energi.

Faderen, Johnny Rose, er spillet af Eugene Levy, som mange nok husker som den eneste gennemgående figur igennem intet mindre end otte 'American Pie'-film. Her spillede han den overforstående farmand til den ivrigt og evigt masturberende Jim.

Han bruger også sin medfødte far-charme her, men bliver alligevel overskygget af sin kone, den tidligere sæbeopera-skuespiller, Moira Rose, der er spillet af Catherine O'Hara.

Hvis det navn lyder bekendt, er det, fordi hun spillede moderen til Kevin i de to første 'Alene Hjemme'-film.

O'Hara er allerede blevet til adskillige memes på internettet, og hendes vanvittige overklasse-persona er klart seriens komiske højdepunkt.

3

Seriens hjerte er tidens bedste kærlighedshistorie

Medskaber af 'Schitt's Creek', 37-årige Daniel Levy, spiller Rose-familiens søn, David (th.), der forelsker sig i sin forretningspartner, Patrick. (© C More)

'Schitt's Creek' fungerer fint som en komedieserie, der bedst kan beskrives som et mix mellem 'Arrested Development' og 'Modern Family' drysset med lidt 'Ryan Murphy'.

Men højdepunktet er nu engang den rørende kærlighedshistorie mellem Johnny og Moiras panseksuelle søn David og hans forretningspartner Patrick, der over flere sæsoner udvikler sig til en både troværdig og nyskabende fortælling i sig selv.

Medskaber af 'Schitt's Creek', Dan Levy, har udtalt, at han med denne serie gerne ville skabe en fortælling, hvor homofobi ikke eksisterer – og det kan mærkes.

Vi er efterhånden så vant til, at homoseksuelle par i film og serier skal så grueligt meget igennem, men i 'Schitt's Creek' er den slags gruopvækkende følelsesporno skåret fra.

Tiden bruges i stedet på at fortælle en troværdig, romantisk fortælling mellem to mennesker, uden at der gøres et synderligt stort nummer ud af, at det er mellem to mænd.

Det er i den grad forfriskende, og serien har fået mange dedikerede fans på dette grundlag alene.

Det er helt sikkert også David og Patricks forhold – og især Dan Levys udvikling som skuespiller – der gør, at 'Schitt's Creek' med et trylleslag gik fra at have modtaget nul Emmy'er gennem seriens levetid, til pludselig at slå rekorden for flest Emmy'er vundet på én aften i komediekategorien.

Hvis du, ligesom mig, altid har følelsen af at mangle en ny, god komedieserie at kaste dig over, så findes der ikke mange bedre bud end 'Schitt's Creek'.

Serien er – på trods af at være canadisk – meget amerikansk i sit glatte look, og som europæisk seer skal man ikke forvente provokerende og politisk ukorrekt satire.

I stedet får man en oprigtig, godhjertet anretning af let komik og velmenende budskaber. Det er underholdende, rørende og uhyre vanedannende – så pak dine Covid-19-bekymringer væk for en stund og flyt ind i 'Schitts's Creek' med en af serieverdenens mest elskværdige familier.

'Schitt's Creek' kan streames på C More.

Facebook
Twitter