Har væltet sig i succes: I aften kan far og søn blive de helt store vindere ved prisfest

'Schitt's Creek' kan få hele fem Golden Globe-priser, når prisshowet finder sted natten til mandag.

(Foto: NIPI © Copyright © 2020 BACKGRID UK)

Den er kommet i seks sæsoner og er nomineret til 139 priser – og så løb den med al opmærksomheden, da den til Emmy-prisshowet i efteråret fik hele ni priser.

Når Golden Globe-priserne skal uddeles natten til mandag, kan 'Schitt's Creek', der har haft stor succes i flere lande, løbe med hele fem priser. Blandt andet i kategorien bedste tv-serie i musical- og komediekategorien.

Men serien, der sidste år blev et billede på kampen mod Proud Boys og højreorienterede i USA, er også noget så sjældent som en familiesucces, hvor både far og søn skal have takketalerne klar.

Serien foregår i Schitt's Creek, der af gode grunde leder tankerne hen på det engelske ord for lort. For livet er lidt noget lort for den ellers så stenrige Rose-familie.

De har været vant til jetsetlivet, men må flytte til den simple by, efter en forretningsforbindelse har snuppet hele formuen og lukket for de gyldne haner.

Den canadiske skuespiller Dan Levy har skrevet manuskriptet og spiller rigmandssønnen David Rose. Han er panseksuel, altså en, der har en non-binær kønsforståelse og er tiltrukket af personer uanset køn, men har et forhold med den homoseksuelle figur, Patrick.

Serien blev til et meme på sociale medier

Netop det forhold blev delt massivt på de sociale medier, hvor LGBT-miljøet og dets støtter forsøgte at tage hashtagget #ProudBoys tilbage, efter den amerikansk højreradikale bevægelse med samme navn blev stiftet i 2016 og dermed begyndte at bruge hashtagget.

At serien var med til at skabe debat om Proud Boys glæder Dan Levy.

- Jeg er rørt over, at David og Patricks forhold har rørt så mange og er blevet et slags fyrtårn for LGBT-miljøet. At folk begyndte at bruge vores tv-serie og figurerne derfra til at tage pusten ud af en meget negativ politisk agenda og i stedet brugte os til at repræsentere kærlighed, empati og accept. Det var – og det fortsætter med – at forbløffe mig, siger skuespilleren.

Ifølge Dan Levy, der selv sprang ud som homoseksuel som 18-årig, har det været vigtigt at være mere inkluderende i seriens skabelse. Og det mener han har været nødvendigt.

Før var LGBT-karaktererne ofte blot en karikeret biperson. Den halvsære, excentriske bedsteven, eller personen, som blev forelsket, men så døde af en eller anden årsag.

Men i dag er der flere serier – blandt andet 'Schitt's Creek', som handler om LGBT-miljøet på mere nuancerede måder. Og dermed bliver flere fra miljøet også valgt som skuespillere, men også til holdet bag kameraerne, mener Dan Levy.

- Jo mere vi kan fortælle vores egen historie, jo mere kan vi udbygge skildringen af, hvem vi er, og jo mere nuancerede kan figurerne blive.

Han mener også, at skuespillerne i så fald bedre kan sige fra, hvis de føler, at instruktøren skubber dem ud i noget, hvor grænser bliver brudt, eller hvor figurens handling ikke repræsenterer dem eller resten af LGBT-miljøet.

Holdet bag 'Schitt's Creek' fik ni Emmy-priser i efteråret. En af dem gik til Eugene Levy for bedste hovedrolle, der blev leveret i en coronasikret dragt. (Foto: ABC © Getty Images)

Men budskabet i serien er også mere overordnet. For det handler også om håb og kærlighed, siger han.

- Budskabet er, at penge og materialisme ikke betyder noget, hvis der ikke er kærlighed i ens liv. De fire familiemedlemmer finder over de seks sæsoner frem til den sande mening med kærlighed og værdien af, hvad accept kan gøre ved et menneske, når du er omgivet af elskværdige personer, siger Dan Levy.

Voksede op med berømt far

Eugene Levy, Dan Levys far, spiller også faren i serien, og Dan Levys søster, Sarah Levy, spiller en servitrice.

Eugene Levy har været skuespiller i 50 år og er nok bedst kendt for sin rolle som den akavede far i de mange 'American Pie'-film. Men selvom Dan Levy er vokset op med en berømt far, der blandt andet spillede en tv-trold på canadisk MTV, så har han ikke fået Hollywood ind med modermælken. Faktisk holdt hans far ham væk fra Hollywood, mens han var barn.

Men alligevel var der masser af opmærksomhed om faren.

- Som barn var jeg ret usikker, og jeg forsøgte at undgå at være sammen med min far på offentlige steder, fortæller han.

Det bemærkede Eugene Levy, og derfor trak derfor sin søn til side for at høre, hvorfor han distancerede sig fra ham.

- Det var et stort øjeblik for os, for jeg tror, han tog det personligt, selvom det kun handlede om, at jeg ville undgå den opmærksomhed, der var om hans person, siger Dan Levy.

- Og sjovt nok er vi nu begge med i en tv-serie, der uanset om vi kan lide det eller ej, har gjort os ret så berømte. Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om det, men sådan er livet jo så sjovt nogle gange.

På trods af både Dan Levy og Eugene Levys forsøg på at undgå opmærksomheden, kan de i aften altså begge skulle give takketaler for en af verdens største film- og tv-priser. Dan Levy for 'Bedste mandlige birolle i en tv-serie, miniserie eller tv-film' og Eugene Levy for 'Bedste mandlige birolle i en tv-serie, miniserie eller tv-film'.

I serien 'Schitt's Creek' flytter den fallitramte familie ind i byen Schitt's Creek, som de selv har købt, mens pengene strømmede ind. (© POP tv/POP Press)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk