Har været undervejs i 20 år: Jesper Christensen i spidsen for stjernespækket storfilm om 2. verdenskrig

Instruktør har haft 'De forbandede år' liggende i skuffen i årevis. Nu bliver filmen endelig realiseret.

'De forbandede år' handler om en dansk families udfordringer under besættelsen. Fra venstre ses skuespillerne Sylvester Byder, Lue Dittmann Støvelbæk, Mads Reuther, Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Sara Viktoria Bjerregaard Christensen og Gustav Dyekjær Giese. (Foto: Christian Geisnæs © angelpicssaw)

Hvis du elsker at gå i biffen i juledagene, så kommer du sikkert til at købe billet til den danske film 'De forbandede år'.

Den får nemlig premiere første juledag og disker op med en imponerende rollebesætning i et drama om 2. verdenskrig.

I hovedrollerne ses blandt andre Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Gustav Dyekjær Giese, Mads Reuther og Sara Viktoria Bjerregaard Christensen.

Derudover kan man også opleve skuespillere som Cyron Melville, Birthe Neumann, Mikael Birkkjær, Jesper Lohmann, Paul Hüttel og Pernille Højmark.

Filmen skal instrueres af den garvede, tredobbelte Robert-vinder Anders Refn, der i mange år har drømt om at lave en film om 2. verdenskrig og derfor har researchet og skrevet på manuskriptet gennem 20 år.

Anders Refn arbejder både som instruktør, filmklipper og manuskriptforfatter. Senest har han været assisterende instruktør på Lars von Triers ’The House That Jack Built’. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

I 'De forbandede år' følger vi manden Karl Skov – spillet af Jesper Christensen – der modvilligt begynder at levere varer til det nazistiske Tyskland for at sikre sin familie og sin elektronikfabrik.

Det kontroversielle samarbejde med besættelsesmagten skaber splid i familien, og dermed er der lagt op til det store drama.

'Vi er så røvforkælede i nutidens Danmark'

Barske historier om besættelsestiden har de senere år været et hyppigt omdrejningspunkt for danske film.

Således er folk strømmet i biograferne for at se film som 'Under sandet', 'Flammen & Citronen', 'Hvidstengruppen', 'Fuglene over sundet' og '9. april'.

Men der er stadig god grund til at fortsætte historiefortællingen, fordi film om 2. verdenskrig viser store modsætninger til den fredstid, vi lever i i dag.

Det mener filmanmelder og vært på 'Filmselskabet' på DR K, Per Juul Carlsen.

- I dag ved vi jo ikke, hvordan det er at sulte eller være under pres, og hvordan det er at være besat. Vi kan kun prøve at forestille os, hvordan det er. Vi er jo så røvforkælede i nutidens Danmark, og vi ved ikke, hvad det vil sige at lide eller sulte, siger han.

Per Juul Carlsen ser derfor også frem til premieren på 'De forbandede år'.

- Jeg talte med Anders Refn for flere år siden, hvor han fortalte om filmen, som han havde liggende i skuffen. Så at han har arbejdet for at få denne film lavet i så mange år, er da et godt udgangspunkt. Så er der da i hvert fald en instruktør, der brænder for det, siger han.

'De forbandede år' får biografpremiere 25. december i år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter