Her er 8 anmeldelser af oscarnomineret lesbisk kærlighedsfilm

Der er flotte ord til ’Carol’ fra de danske anmeldere, som i flere tilfælde giver filmen lige så mange stjerner, som den fik oscarnomineringer – nemlig seks af slagsen.

I Todd Haynes nye film spiller Cate Blanchett titelrollen som overklassefruen Carol i 1950'ernes USA. (© Scanbox)

Anmelderne er gavmilde med stjernerne til ’Carol’, som i dag har premiere i de danske biografer.

Filmen tager afsæt i mødet mellem overklassefruen Carol og den unge ekspeditrice Therese, spillet af henholdsvis Cate Blanchettt og Rooney Mara.

Over et julegavekøb forelsker de to kvinder sig i hinanden, men vi befinder os i 1950’ernes USA, og Carol og Therese har derfor både tidens konventioner og kvindeideal imod sig.

'Carol' var nomineret til hele seks oscarstatuetter, hvoraf to var for Blanchetts og Maras skuespil.

Og det er da også i overvejende grad rosende ord, man kan læse i de danske anmeldelser.

1) Jyllands Posten: 6 stjerner

Jyllands Postens anmelder er en af dem, der giver ’Carol’ seks stjerner:

- ’Carol’ er noget så særligt som en helt igennem filmisk film, der i kraft af iscenesættelsen, de åbenlyse greb og henvisningen til genren bliver fuldkommen ægte, forklares det i Jyllands Posten.

Carol (2015) tv-spot HD - danske tekster

2) DR: 6 stjerner

DR’s egen anmelder Per Juul Carlsen tilslutter sig også skaren af seksstjernede anmeldelser, og der er ros til både klipning og skuespil:

- Det er helt bestemt energien mellem Rooney Maras Therese og Cate Blanchetts Carol, der bærer filmen af sted, forbi Thereses diverse unge mandebekendtskaber, som bare aldrig rigtig har sagt hende noget, og udenom Carols igangværende skilsmisse fra manden Harge, der tilsyneladende elsker sin Carol, og måske endda er en god far for deres fælles lille datter, skriver Per Juul Carlsen.

3) Filmmagasinet Ekko: 6 stjerner

Hos Filmmagasinet Ekko lægges der heller ikke skjul på begejstringen:

- Når ’Carol’ er en af sidste års bedste film – måske endda en af det tredje årtusindes bedste film – er det, fordi den knytter sit emne sammen med lige præcis det, film kan. Og det gør den på en både intelligent og følsom måde, forklarer Ekkos anmelder, som giver filmen seks stjerner.

Det hele begynder med et møde mellem Carol og Therese over et julegavekøb. (© Scanbox)

4) Politiken: 4 hjerter

Politikens anmelder forstår dog ikke den uforbeholdne ros, som ’Carol’ har høstet i form af seksstjernede anmeldelser og prisnomineringer. For historiens troværdighed halter, og publikum efterlades med en række nagende spørgsmål:

- Er Carol i det hele taget mere optaget af egne behov end af datterens? Og gælder det samme for resten Thereses engagement: Er den fattige ekspeditrice virkelig forelsket eller bare en golddigger med lesbisk fortegn?, spørger Politikens anmelder, som dog alligevel giver ’Carol’ fire ud af seks stjerner.

5) BT: 3 stjerner

Modtagelsen hos BT’s anmelder er også at betegne som lunken:

- Flotte billeder, autentiske locations, stilsikre kostumer og smukke, smukke mennesker: Alt er fornemt orkestreret, men alligevel er det, som om ' Carol' ikke kommer helt ind under huden på sit publikum, skriver BT’s anmelder, som giver filmen tre ud af seks stjerner.

Rooney Mara spiller rollen som den unge Therese, der arbejder i et stormagasin. (© Scanbox)

6) Kristeligt Dagblad: 5 stjerner

Noget længere op i registreret er Kristeligt Dagblads anmelder, som giver filmen fem ud af seks stjerner:

- Symbolikken er tung, men aldrig overlæsset, ligesom filmen giver et realistisk og ikke-romantiseret blik på 1950'erne.

7) Berlingske: 5 stjerner

Fem stjerner bliver det også til fra Berlingskes anmelder, og der er ikke kun ros til skuespillerne, men også instruktøren bag:

- Den amerikanske instruktør Todd Haynes har en helt særlig evne til at formidle stemninger og følelser med en underspillet lethed, der kun er med til at understrege, hvor hjerteskærende påtrængende de er for de involverede, kan man i dag læse i Berlingske.

8) Ekstra Bladet: 5 stjerner

Rækken af flotte anmeldelser fortsætter i Ekstra Bladet, hvis anmelder giver fem stjerner til filmen:

- Først og fremmest fordi det er en af de mest bevægende og oprigtige kærlighedshistorier, jeg har set fremstillet på film meget længe, lyder det fra Ekstra Bladets anmelder.

’Carol’ har premiere i de danske biografer i dag.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve