Her er årets mest uhyggelige serie: Virkelig katastrofe fik alvorlige konsekvenser

Serien 'Chernobyl' skildrer de forfærdelige hændelser, da atomkraftværket Tjernobyl nedsmeltede.

- Seriens minutiøse gennemgang af Tjernobyl-ulykken er ikke bare uhyre velinstrueret, det er også en overraskende underholdende affære, der på respektabel vis opridser en historie om unægtelige helte og skurke, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© HBO Nordic)

Hvis man er barn af firserne, så har man formentlig haft en grundlæggende frygt for alle atom-relaterede trusler.

Jeg husker tydeligt at stå og stirre over mod Sverige, hvor atomkraftværket Barsebäck kunne ses i horisonten på den anden side af sundet.

Frygten for en nedsmeltning eller et radioaktivt udslip med katastrofale konsekvenser for os i Danmark kom ikke ud af det blå.

I 1986 indtraf en af de største menneskeskabte katastrofer i nyere tid, da en af reaktorerne i atomkraftværket ved Tjernobyl i det tidligere Sovjetunionen nedsmeltede og forårsagede et radioaktivt udslip med frygtelige konsekvenser.

Det er der nu kommet en helt igennem formidabel og hamrende uhyggelig miniserie på fem afsnit ud af - og danske David Dencik er med i rollen som den tidligere leder af Sovjetunionen, Mikhail Gorbatjov.

1

Den mest skræmmende tv-serie lige nu

- Jeg havde hørt en del om Tjernobyl-ulykken i min barndom, og jeg husker tydeligt frygten for den radioaktive forurening, der blæste hele vejen til Sverige og dækkede store områder af Europa, skriver Frederik Dirks Gottlieb. (© HBO Nordic)

Jeg havde hørt en del om Tjernobyl-ulykken i min barndom, og jeg husker tydeligt frygten for den radioaktive forurening, der blæste hele vejen til Sverige og dækkede store områder af Europa.

Dog vidste jeg ikke, hvad der forårsagede ulykken, og jeg kendte heller omfanget af den.

I 'Chernobyl', som nu kan streames på HBO Nordic, får man historien fortalt nøje i detaljer fra den første nedsmeltning, timerne efter, hvor ulykkens alvor bliver tydelig, og op til det politiske efterspil i forbindelse med 'damage control' og skyldsplacering.

Zombie- og katastrofeserier som 'The Walking Dead' og 'The Rain' blegner i forhold til de virkelige begivenheder, hvor ansatte på Tjernobyl-værket først opdager en fejl i systemet og langsomt bliver ildrøde og udvikler væskende sår efter berøring med de giftige affaldsstoffer.

Mange mennesker omkom i ulykken, og det formodes, at tusindvis af menneskers liv blev betydeligt forkortet, efter de havde befundet sig tæt på området.

Der var en kraftig stigning af alle kræftformer i Hviderusland i 1990'erne, og den dag i dag er blandt andet byerne Pripjat og Tjernobel stadig stort set forladte spøgelsesbyer.

2

Heltene der reddede Europa for yderligere skade

Før man kontaktede eksperter på området, lod man uforsvarligt helt normale brandmænd forsøge at slukke ilden. (© HBO Nordic)

Efter nedsmeltningen på Tjernobyl-værket forsøgte flere involverede parter at neddæmpe ulykkens alvor, og inden eksperter inden for feltet var blevet kontaktet, havde man sat intetanende, lokale brandmænd til at slukke ilden, som var i gang med at æde sig igennem atomkraftværket.

Flere brandmænd begyndte at kaste op og fik, hvad der lignede, brandsår på hænderne og blev transporteret til det nærmeste hospital, hvor også læger og sygeplejersker kom i berøring med den livsfarlige radioaktive stråling.

Som seere ved vi noget, de ikke var klar over, da ulykken stod på; nemlig at de involveredes liv formentlig blev forkortet betydeligt – hvis de overhovedet overlevede dagen ud.

Samtidig røg det stadig fra Tjernobyl-værket, og det var først, da den russiske politiker og generalsekretær Mikhail Gorbatjov nedsatte en enhed, der skulle vurdere ulykkens omfang, at man indså, at man skulle bruge andre metoder for at stoppe branden og det livsfarlige atom-udslip, der fik Tjernobel til at lyse op som en lyspære.

3

Et af de mest forrygende casts på tv lige nu

- Især vil jeg fremhæve fantastiske Jared Harris, som de seneste år har udmærket sig i serier som 'Mad Men', 'The Crown' og 'The Terror', skriver Frederik Dirks Gottlieb. I 'Chernobyl' spiller han rollen som kemikeren Valery Legasov. (© HBO Nordic)

David Dencik er som altid forrygende, og castingen som Gorbatjov er lige i øjet.

Faktisk er han stort set den eneste med en overbevisende russisk accent.

Sprogproblemer til side så er 'Cernobyl' en tour de force i mesterligt skuespil, og selvom der ikke er nogen megastjerner at finde, så har den svenske instruktør Johan Renck gjort sig umage og castet flere af tidens bedste tv-skuespillere.

Især vil jeg fremhæve fantastiske Jared Harris, som de seneste år har udmærket sig i serier som 'Mad Men', 'The Crown' og 'The Terror'.

I 'Chernobyl' spiller han kemikeren Valery Legasov, der som den første person forsøger at gøre politikerne opmærksomme på ulykkens skræmmende omfang, der tilmed bliver større og større for hvert minut.

På trods af sit lidt ordinære udseende formår Jared Harris altid at tilføje både skrøbelighed og autoritet i en og selvsamme pakke, hvilket gør ham menneskelig og til det følsomme anker i serien.

Han er i fortrinligt samspil med Stellan Skarsgård, der i rollen som politikeren Boris Scherbina leder efterforskningen og langsomt må lægge sig fladt ned for Legasovs enorme viden, selvom alle impulser siger ham, at det letteste ville være at feje sagen ind under gulvtæppet.

Seriens minutiøse gennemgang af Tjernobyl-ulykken er ikke bare uhyre velinstrueret, det er også en overraskende underholdende affære, der på respektabel vis opridser en historie om unægtelige helte og skurke.

Mange mennesker ofrede deres liv og velbefindende for at få stoppet ulykkens omfang, mens andre valgte at udnytte en katastrofal situation til egen vinding.

Som et filmisk serieværk er 'Chernobyl' i særklasse og denne uges absolutte must see-tv.

Første afsnit af 'Chernobyl' kan streames på HBO Nordic, hvor der hver mandag kommer et nyt afsnit.

FacebookTwitter