Her er de! Fem serier du skal se i år

I 2022 er der endnu en gang flere store serier på bedding. Serieekspert Frederik Dirks Gottlieb kigger her nærmere på fem af de mest opsigtsvækkende.

Næste år udkommer den første spin-off-serie til 'Game of Thrones'. (© HBO)

Det er svært på forhånd at regne ud, hvilke serier der kommer til at dominere i fremtiden.

Hvem havde for eksempel regnet med, at en sydkoreansk serie om en barneleg ('Squid Game') ville blive en af årets største seriesensationer?

Det er umuligt at spå, men baseret på talent, budgetter og tv-trailere kan vi alligevel godt komme med et forsigtigt bud på fem serier, du skal glæde dig til at se næste år.

Så jeg håber ikke, at dit nytårsforsæt er at se færre serier i 2022 – for det kommer du helt sikkert ikke til at overholde.

1

Borgen – Riget, Magten og Æren

'Borgen – Riget, Magten og Æren' byder både på velkendte ansigter i form af Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen og Lars Mikkel, men også nye bekendtskaber i Mikkel Boe Følsgaard, Magnus Millang og Özlem Saglanmak. (© DR)

Det bliver med Adam Price tilbage ved roret, når DR til næste år genopliver en af de mest folkekære danske serier i nyere tid – 'Borgen'.

Serien er flere gange nævnt i udenlandske magasiner som en af verdens bedste, og nu er Birgitte Nyborg endelig tilbage. Men ikke som statsminister – derimod i rollen som midtlivskriseramt udenrigsminister med en klimaaktivistisk søn.

Derfor er der både lagt i ovnen til personlig og professionel krise, da man finder olie på Grønland, og Nyborg skal manøvre sig igennem både et intrigant og lusket politisk spil samt personlige moralske dilemmaer.

Jeg har været så heldig at få lov til at tyvstarte på serien, og jeg kan godt afsløre, at 'Borgen' er tilbage i topform.

2

'Pam & Tommy'

Serien starter samme sted som Pamela Anderson og Tommy Lees forhold gjorde. I 1995, hvor de blev gift efter kun at have kendt hinanden i 96 timer. (© Hulu)

Som barn af 90'erne var det umuligt at undgå tv-sensationen Pamela Anderson.

Hun slog igennem i den kitschede strand-serie 'Baywatch' og blev hurtigt 90'ernes største pinup-pige.

Men især én hændelse var måske lige så afgørende som 'Baywatch' for hendes enorme berømmelse i stort set hele verden. Nemlig hendes forhold til Mötley Crüe-trommeslageren Tomme Lee, og det sex tape som blev lækket til verden i 1995 og blev delt heftigt ved internettes fremkomst årene efter.

Det blev en hændelse, der både katapulterede det celebre par ud i en anden berømmelses-stratosfære, men samtidig også blev definerende for Pamela Anderson, der som kvinde efterfølgende havde svært ved at holde sammen på skuespilkarrieren.

Man kan allerede nu se traileren på YouTube, og med et cast bestående af Seth Rogen som Rans Gauthier, manden der lækkede sexbåndet, Sebastian Stan som Tommy Lee og Lily James som Pamela Anderson, har vi formentlig en underholdende serie at se frem til.

3

'The Crown' sæson 5

Rollen som Elizabeth bliver i denne omgang spilles af Imelda Staunton, som nogen måske vil genkende fra Harry Potter, hvor hun spillede Dolores Umbridge. (Foto: © Alex Bailey, 2021 Netflix)

Det er ikke så tit, at man glæder sig så meget til en femte sæson af en serie, som det er tilfældet med 'The Crown'.

Det skyldes blandt andet, at rollebesætningen skifter for anden gang her i femte sæson, hvor vi spoler tiden frem til de kulørte halvfemsere.

Vi er nu så langt fremme i tiden, at mange af os begynder at kunne huske de begivenheder, som dramatiseres i 'The Crown'.

Vi vil fortsat se et stort fokus på Prins Charles og Lady Diana, samt det liv de levede efter deres berømte skilsmisse.

Tragedien vedrørende Dianas dødsfald bliver formentlig også en del af fortællingen, og det bliver interessant at se, hvordan de vil portrættere en af de største historier i nyere tid.

4

'The Lord of the Rings'

'The Lord of the Rings' bliver Amazon Primes helt store satsning i kapløbet mod Netflix og Disney+. (© Amazon Studios)

Det er stadig begrænset, hvad vi ved om den nye 'Ringenes Herre'-serie, men vi ved, at den kommer til at udspille sig i en tid tusinde år før handlingen i 'Hobitten'.

Lige nu estimeres det, at første sæson kommer til at koste mere end en halv millard dollars. Det er uden sammenligning den dyreste serie nogensinde.

Der er ikke annonceret nogen synderligt kendte skuespillere, men hovedrolleindehaveren bliver Morfydd Clark i rollen som en ung Galadriel, der er en kraftfuld elver med stor indflydelse på Herskerringen.

5

'House of the Dragon'

'House of the Dragon' baserer sig på bogen 'Fire & Blood' skrevet af den amerikanske forfatter George R.R. Martin. (© HBO Nordic)

HBO har udviklet på ikke mindre end fem 'Game of Thrones' spin-off-serier, men den første, som er kommet gennem nåleøjet, er 'House of the Dragon', der, som du måske har gættet, kommer til at handle om Targaryen-familien, som plejede at styre Westeros med hård hånd.

Serien kommer til at foregå cirka 200 år før 'Game of Thrones', og det bliver de interne stridigheder i den måske mest skruppelløse familie, der kommer til at dominere.