Her er de film der skal kæmpe om en Oscar

Instruktør Richard Linklater kan løbe med prisen for bedste film og bedste instruktør for filmen 'Boyhood'. Polsk film med danske producere og musiker er også nomineret i Oscar-kategori.

Holdet bag 'Boyhood' fik natten til mandag en Golden Globe i kategorien bedste film. Filmen er nu nomineret til en Oscar i samme kategori. Foto: Paul Buck/Scanpix (Foto: PAUL BUCK)

Den amerikanske instruktør Richard Linklater kan blive den helt store vinder, når der skal afholdes uddeling af de prestigefulde Oscar-statuetter søndag den 22. februar.

Det kom frem, da nomineringerne til årets Oscar blev præsenteret på Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills.

Hans film 'Boyhood', der har taget 12 år at lave, er nemlig nomineret til priserne som bedste film og bedste instruktør. Det oplyser Det Amerikanske Filmakademi.

Og ifølge bookmakerne har han gode chancer for at få begge. Ifølge hjemmesiden oddschecker.com har samtlige bookmakere filmen som, storfavorit til at vinde begge priser.

Udover 'Boyhood' er filmene 'Birdman', 'Foxcatcher', 'The Imitation Game' og 'The Grand Budapest Hotel' blevet nomineret til prisen som årets bedste film. Filmene 'Birdman' og 'The Grand Budapest Hotel' fik flest nomineringer.

Prisen for bedste skuespiller ligner en kamp mellem Michael Keaton for præstationen i 'Birdman' og Eddie Redmayne fra filmen 'The Theory of Everything'.

Skal man tro oddsene på prisen bedste kvindelige skuespillerinde, skal Julianne Moore tænke ekstra grundigt over sin takketale. Hun er ifølge bookmakerne storfavorit for sin præstation i 'Still Alice'.

Film med dansk fingeraftryk

Der er ingen Oscar-nominering til en dansk ved årets uddeling af de eftertragtede statuetter. Alligevel kan man godt finde de danske farver frem søndag 22. februar.

En af de nominerede er nemlig den polsk film 'Ida', der har et dansk fingeraftryk.

Blandt producerne finder man Christian Falkenberg Husum og Sofie Wanting Hassing og det er også en dansker - Kristian Eidnes Andersen - der har lavet musikken til filmen. 'Ida' var også nomineret til en Golden Globe, men tabte til den russiske film 'Leviathan'. Ifølge filmhjemmesiden goldderby.com bliver prisen til bedste film på et andet sprog end engelsk en kamp mellem de to film.

Den israelske film 'Aya', der er nomineret i kategorien bedste kortfilm, har Ulrik Thomsen i en hovedrolle. Desuden har den danske producer Claus Toksvig været med til at producere animationsfilmen 'Song of the Sea', der er nomineret for bedste animerede spillefilm.

Danmark havde indstillet Nils Malmros' 'Sorg og Glæde', men da akademiet i januar offentliggjorde den første grovsortering, var den danske film ikke blandt de ni film, som kunne blive nomineret.

De seneste år har Danmark ellers haft flere nomineringer ved Oscar-uddelingerne. Tre af de sidste fire år har en dansk film være nomineret til prisen for bedste film på et andet sprog end engelsk, og i 2011 vandt Susanne Biers 'Hævnen' prisen.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter