Her er DR's nye dramaserie: 'Vi ved, vi har fat i noget, der kan skabe debat'

'Når støvet har lagt sig' følger en række personer før, under og efter et terrorangreb i København.

Den svenske skuespiller Malin Crépin spiller en af hovedrollerne i 'Når støvet har lagt sig', der handler om, hvordan vi som mennesker er forbundet. (Foto: Jason Alami © dr)

Du kender det sikkert.

Hver dag krydser du mennesker, som du ikke kender hverken navn eller alder på – alligevel er de på en måde faste statister i dit liv. Måske sidder du hver morgen over for den samme teenagepige i bussen, eller måske ser du flere gange om ugen en ældre mand lufte sin hund foran dit hjem.

Forestil dig så, at et eller flere af de mennesker, der hyppigt krydser din vej, får så stor betydning for dig engang i fremtiden, at det måske endda kommer til at ændre dit liv.

Det er netop den tanke, som DR's nye dramaserie 'Når støvet har lagt sig' arbejder videre med.

Serien kredser ganske vist om et terrorangreb på en restaurant i København, men mest af alt fortæller den historien om, hvordan en masse forskellige menneskers liv vikles sammen i forbindelse med det blodige angreb.

Ikke kun en serie om terror

Serien, der får premiere 2. februar, har derfor ikke kun én hovedrolle, men mange, og seerne kommer derfor både helt tæt på blandt andre vvs'eren Morten, justitsministeren Elisabeth, den unge Jamal, restaurantejeren Nikolaj og den hjemløse "Ginger".

- Det, som serien grundlæggende er optaget af, er, hvordan vi påvirker hinanden både bevidst og ubevidst. Og i mønstre, som vi måske ikke selv er opmærksomme på, og selv kan se, men som pludselig bliver tydelige, når vi bliver ramt af en krisesituation, som et terrorangreb er, siger DR's dramachef, Christian Rank.

Han beskriver 'Når støvet har lagt sig' som en serie om "samlingskraft, tillid og ansvar". Og så handler den om, hvilket ansvar vi hver især bærer over for os selv, hinanden og vores fælles samfund, fortæller han.

- Terrorismen er det mest voldsomme angreb på det tillidsfulde, sammenhængende samfund, fordi det splitter til atomer og rammer tilfældigt. Derfor er det interessant at bruge så voldsomt et greb som terroren i en serie, der i virkeligheden handler om, hvordan vi alle sammen er forbundet, siger dramachefen.

Jacob Lohmann spiller håndværkeren Morten. Bag ham ses Elias Budde Christensen, der spiller teenagesønnen Albert. (Foto: Jason Alami © dr)

'Den sværeste opgave, vi har givet os selv'

På seriens rolleliste ses både velkendte skuespillere som Karen-Lise Mynster, Jacob Lohmann, Henning Jensen og nye navne som Arian Kashef og Katinka Lærke Petersen i de bærende roller.

Og nogle vil også kende det skrivende makkerpar bag serien. Det er nemlig Ida Maria Rydén og Dorte W. Høgh, der sammen har skabt TV 2-succesen 'Dicte'.

De fik ideen til 'Når støvet har lagt sig' under en gåtur, hvor de kom til at tale om, at de begge havde lyst til at lave en historie, der fletter flere menneskers fortællinger sammen. Lidt som i Robert Altmans film 'Short Cuts' fra 1993.

- Alt, hvad man gør, har en indflydelse på andre mennesker. Hvis jeg går til højre frem for venstre, så kan det få en indvirkning på andre mennesker. Og det er det, vores serie handler om - at vi alle er forbundne, siger Dorte W. Høgh og fortsætter:

- Og i den sammenhæng er terror den ultimative påvirkning, man kan påføre fremmede mennesker.

Her ses skuespiller Filippa Suenson, der spiller en af de bærende roller i serien som enlig mor til en otteårig pige. (Foto: Jason Alami)

Opbygningen af serien, der er på ti afsnit, er derfor også eksperimenterende i sin form.

Ud over de mange hovedpersoner i serien er der også mange tilbageblik og små glimt af terrorangrebet løbende, fortæller Dorte W. Høgh.

- 'Når støvet har lagt sig' er den sværeste opgave, vi har givet os selv. Vi har udfordret både formen og indhold, for det er ikke en whodunnit-serie (hvem gjorde det, red.), selvom det sikkert havde været nemmere, siger hun.

Håber, at serien skaber debat

Dorte W. Høgh er spændt på, hvordan serien bliver modtaget, og det samme er dramachef Christian Rank. Han glæder sig dog særligt til at se, om 'Når støvet har lagt sig' kan skabe noget debat.

- Når vi tager fat i en serie, der handler om terror, et politisk spil og et spor, der handler om indvandring og religion, så ved vi godt, at vi har fat i noget, der kan skabe debat. Og det er jo det, vi skal, siger han.

For det er netop derfor, at DR Drama er her, siger Christian Rank.

- Den glimrende underholdning, hvor du kan læne dig tilbage i sofaen og drømme dig væk, er der så rigeligt af hos mange af streaming-aktørerne. Så hvis DR fortsat skal være relevant, skal vores dramatik kunne noget andet. Den skal handle om os og det samfund, vi lever i, for det skaber debat, og det er jo dét, der er meningen.

Du kan se traileren til 'Når støvet har lagt sig', der får premiere på DRTV og DR1 2. februar, her: