Her er filmene, du kan se i biografen: 'Synd for publikum at Oscar-vinder boykottes'

Efter mange måneders coronapause åbner de danske biografer i dag - et par af de store film mangler dog flere steder.

En af filmene, du kan glæde dig til i de danske biografer, er 'Promising Young Woman', som har Carey Mulligan i hovedrollen. (Foto: Merie Weismiller Wallace © © Focus Features)

Fra i dag er det igen muligt at sætte sig til rette i det bløde sæde med popcorn i skødet, mens man bliver underholdt af det, som foregår på det store lærred.

Med andre ord åbner biografer landet over for første gang siden december sidste år, hvor coronapandemien satte en stopper for biografhyggen.

Der er masser af forskellige typer film på plakaten, men der er også flere markante film, som ikke får premiere i langt de fleste biografer.

Det drejer sig om Oscar-vinderen 'Nomadland' og 'Godzilla vs. Kong'.

Årsagen er, at biograferne er utilfredse med, at 'Nomadland' allerede er tilgængelig på streamingtjenesten Disney+, og at 'Godzilla vs. Kong' er frigivet på den amerikanske streamingtjeneste HBO MAX.

Dermed har Disney og HBO brudt biografvinduet, som normalt betyder, at biograferne har filmene eksklusivt i 128 dage.

Af den årsag har Nordisk Film Biografer afvist at vise de to film, fortæller Casper Bonavent, der er direktør for Nordisk Film Biografer i Danmark.

- Vi bliver tilbudt at vise nogle film til samme høje filmleje som tidligere, hvor vi havde 128 dage eksklusivitet. Men med ønsket om en kortere biografperiode fra distributørernes side, bliver filmene mindre værd for os, idet vi ikke længere har den eksklusive ret til at vise dem i hele biografperioden.

- Når filmene bliver mindre værd for biograferne, så mener vi også, det er rimeligt, at vi skal betale mindre for dem. Og det forhandler vi stadig om, siger Casper Bonavent.

DR's filmanmelder Per Juul Carlsen mener, at det er ærgerligt for publikum, at de i første omgang går glip af de to film i de fleste biografer.

- Det er mest af alt synd for det publikum, som gerne vil se Oscar-vinderen 'Nomadland', som virkelig egner sig godt til biografen. Jeg kan godt forstå, at biografejere er frustrerede og vrede over, at tingene flytter sig, men jeg tror simpelthen, at streamingtjenesterne er bedøvende ligeglade.

Alligevel mindsker det ikke filmanmelderens glæde over, at det nu igen er muligt at se film i de danske biografer.

- Film i biografen er meget mere koncentreret, end når man sidder derhjemme. Man har betalt for at komme derind, man sætter sig i mørket, og man er helt opslugt af det store lærred. Det gør, at oplevelsen er meget, meget federe, mener Per Juul Carlsen.

Herunder kan du læse mere om de film, som du kan se i biograferne, og læse uddrag fra Per Juul Carlsens anmeldelser.

'Chaos Walking'

Mads Mikkelsen er senest blevet lovprist for sin præstation i Oscar-vinderen 'Druk'. Det er dog en anden sag med rollen som Prentiss i 'Chaos Walking', mener Per Juul Carlsen. (Foto: Murray Close/Lionsgate © Lionsgate)

Mads Mikkelsen spiller sammen med Tom Holland og Daisy Ridley de bærende roller i den spritnye dystopiske actionfilm 'Chaos Walking'.

Man har en fornemmelse af, at Mads Mikkelsen nærmest kan gå på vandet efter sin succes i 'Druk' og nyhederne om fremtidige roller i 'Fantastiske Skabninger 3' og 'Indiana Jones 5', men hans nye rolle sidder ikke lige i skabet.

I hvert fald ikke ifølge Per Juul Carlsen, som giver 'Chaos Walking' sølle to stjerner.

- Sikke en støj! 'Chaos Walking' må ubetinget være årets mest larmende film. Ikke på grund af lydniveauet, men takket være det konstante roderi af ord og den evige digitale farvetåge, der vimser omkring hovederne på de medvirkende, skriver han i sin anmeldelse.

'Druk'

Mads Mikkelsen er blandt andet nomineret i kategorien 'Bedste mandlige skuespiller' til det kommende Bafta-prisshow i Storbritannien. I samme prisshow er Thomas Vinterberg nomineret i kategorien 'Bedste instruktør', som han også er det til Oscar-showet. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

Hvis du stadig ikke har set den, så er det næsten et must-see, at se Thomas Vinterbergs Oscar-vinder.

'Druk' vandt for nyligt en Oscar for 'Bedste internationale film', og Vinterberg selv var som den første dansker nomineret i kategorien 'Bedste instruktør'.

Hvis hverken titlen eller de seneste ugers omtale af filmen giver et hint, så handler 'Druk' kort fortalt om, hvorvidt mennesket er født med en halv alkoholpromille for lidt i blodet.

- 'Druk's beskrivelse af alkoholens berusende evner er så jordnært kernedansk, som noget kan være. Og samtidig er det voldsomt provokerende at hylde stangstive gymnasieelever.

- Advarslerne om unge danskeres uhæmmede druk er jo knaldrøde for tiden. 'Druk' er muligvis den mest provokerende danske film siden... 'Antichrist', skrev Per Juul Carlsen.

Filmen gjorde ham så beruset, at han smed fem stjerner af sted til Thomas Vinterbergs film.

'Sound of Metal'

Riz Ahmed som Ruben i 'Sound of Metal'. En rolle han var Oscar-nomineret for i kategorien 'Bedste mandlige hovedrolle'. (© Amazon Studios)

Filmen om punktrommeslageren, der pludseligt oplever, at hans hørelse forsvinder, er intet mindre end "mirakuløs". I hvert fald hvis du spørger Per Juul Carlsen, der giver filmen fem ud af seks stjerner:

- (...) jeg kan ikke finde nogen bedre beskrivelse til en oplevelse, der åbner verden, forandrer den og får den til at stå skarpere, stærkere, mere intens lige der for øjnene og ørerne af én, skriver han i sin anmeldelse.

I rollen som trommeslageren Ruben ses Riz Ahmed, der var Oscar-nomineret i kategorien 'Bedste mandlige hovedrolle' for sit skuespil.

Danske Mikkel E.G. Nielsen sørgede for, at Danmark fik sin anden Oscar-statuette med hjem, da han vandt i kategorien 'Bedste filmredigering'.

'Lille sommerfugl'

Der er gang i forsamlingshuset, som danner rammen om begivenhederne i filmen. (Foto: Rolf Konow © Rolf Konow)

Søren Kragh-Jacobsens danske film 'Lille sommerfugl' fik oprindeligt premiere 3. december sidste år, men nu får den endnu engang muligheden for at tiltrække et biografpublikum.

I sin anmeldelse giver Per Juul Carlsen filmen fire ud af seks stjerner, som han kalder "en smule rodet, men yderst humørfyldt og festlig".

- 'Lille sommerfugl' er en fest. Nok ikke ligefrem den fest, enhver vært håber på, men til gengæld en fest af den slags, man aldrig glemmer, skriver Per Juul Carlsen.

Blandt de medvirkende i filmen finder man blandt andre Jesper Christensen, Karen-Lise Mynster og Mia Lyhne.

'Retfærdighedens ryttere'

'Retfærdighedens Ryttere' er instrueret af Anders Thomas Jensen og handler om soldaten Markus (Mads Mikkelsen), der må vende hjem til sin teenagedatter, da moren i familien dør i en tragisk togulykke. (Foto: Rolf Konow © © Rolf Konow/Zentropa/Nordisk Film)

Anders Thomas Jensens film handler om den udstationerede militærmand Markus, som må tage hjem til sin teenagedatter, Mathilde, da hans kone dør i en tragisk togulykke.

Det ligner en tilfældighed, indtil matematiknørden Otto dukker op med sine to excentriske kollegaer, Lennart og Emmentaler. Otto var selv passager på det forulykkede tog og er overbevist om, at nogen må stå bag.

Det er opskriften på en god film, mener Per Juul Carlsen, som gav 'Retfærdighedens ryttere' fem ud af seks stjerner.

- Tænk at have været fast element i Anders Thomas Jensens film fra 'Blinkende lygter' over 'De grønne slagtere', 'Adams æbler' og 'Mænd og høns' til 'Retfærdighedens ryttere' og kunne se og fornemme, at hans univers bliver mere og mere sofistikeret og elegant sat op: At den altafgørende og i øvrigt dybt personlige balance mellem komik og alvor sidder mere stabilt, skriver Per Juul Carlsen.

'Retfærdighedens ryttere' fik oprindeligt premiere i november sidste år, og hele 460.000 danskere nåede at de den i biografen, inden corona slukkede festen.

Det gjorde filmen til den næstmest sete film i biografen i 2020.

'Promising Young Woman'

Carey Mulligan som Cassandra i Emerald Fennells 'Promising Young Woman'. (© ©2020 Focus Features)

Thrilleren 'Promising Young Woman' handler om den 30-årige Cassandra, som er traumatiseret af sin venindes voldtægt og død.

Hun har derfor gjort det til sin livsmission at tage hævn - over mændene. Derfor tager hun i byen for at udstille alle dem, som prøver at udnytte fulde kvinder, mens hun jagter de skyldige fra fortiden.

Det plot fungerer godt, ifølge Per Juul Carlsen, som giver filmen fire ud af seks stjerner.

- Filmen giver et klart billede af de sejlivede strukturer, der er i spil, når en kvinde bliver misbrugt – at unge kvinder er "godter", der skal "plukkes" af mænd, og at kvinden selv lægger op til det.

- Det er en forbavsende tankevækkende og veludtænkt rejse, Cassie er på, da hun hævner sig på de mennesker, der bagatelliserede den traumatiske oplevelse fra hendes fortid, skriver Per Juul Carlsen.

Instruktør Emerald Fennells 'Promising Young Woman' var nomineret til i alt fem Oscar-statuetter. Heriblandt en nominering til Carey Mulligan for 'Bedste kvindelige hovedrolle'. Det var dog kun Fennell, der kom hjem med en statuette. Nemlig for 'Bedste originale manuskript'.

'Minari'

Yuh-Jung Youn (i midten), der spiller mormoren i 'Minari', vandt for nylig en Oscar i kategorien 'Bedste kvindelige birolle' for sin præstation i filmen. (Foto: Josh Ethan Johnson © A24 via Elevation Pictures)

Filmen 'Minari' handler om en koreansk familie, der flytter til USA i 1980'erne for at søge lykken.

- Handlingen, som der ikke er meget af, bliver kort fortalt skubbet frem af faderens ønske om at etablere sig som landmand. Og af Davids dårlige hjerte, der er familiens største bekymring.

- Mere behøver instruktør Lee Isaac Chung ikke for at få 'Minari' til at fungere, fordi familien står sprællevende, ikke mindst takket være fem skuespillere med herligt levende ansigter, skriver Per Juul Carlsen.

'Minari' vandt Golden Globe-prisen for 'Bedste ikke-engelsksprogede film', hvor den blandt andre slog danske 'Druk'.

'Nomadland'

Frances McDormand modtog sin karrieres tredje Oscar for sin hovedrollepræstation i 'Nomadland'. (Foto: Searchlight Pictures © null)

'Nomadland' handler i sin essens om kvinden Fern, der begynder et liv som moderne nomade, efter hun mister alt.

Ferns nye hjem er hendes varevogn, der tager hende på en rejse gennem den smukke amerikanske natur, og som giver hende et nyt udsyn på livet.

Og det er en yderst smuk og tankevækkende film, mener Per Juul Carlsen, som gav den fem stjerner, selvom det ikke var "et brag af en film".

- 'Nomadland' vil lige netop ikke være et brag. Den vil ikke være det, du forventer. Den vil arbejde sig ind under huden på dig, til den bor derinde, til du ved, hvilket liv en nomade i udkanten af det amerikanske samfund lever, som havde du levet det liv uden drømme og udsigter selv, skriver han.

I hovedrollen som Fern ses Oscar-vinderen Frances McDormand, der modtog karrierens tredje Oscar for sin hovedrollepræstation.

Filmen bliver kun vist i få biografer herhjemme på grund konflikten, som er beskrevet i starten af artiklen.

FacebookTwitter