Historisk superhelte-aftale: Spiderman tilbage hos Marvel

Efter årevis af spekulationer blev der i går indgået en aftale mellem Sony og Marvel, der betyder, at Spiderman fremover bliver en del af Marvels filmunivers.

Nu kan Marvel-fans se frem til at opleve Spiderman side om side på det hvide lærred med både Thor, Captain America og Iron-Man. (© Marvel Comics)

Sony og Marvel slår nu pjalterne sammen for at bringe Spiderman ind i Marvels filmunivers - og omvendt. Det annoncerede de to mediegiganter mandag.

Aftalen mellem Sony Pictures Entertainment, som ejer filmrettighederne til Spiderman, og Marvel Studios betyder, at edderkoppehelten kommer til at medvirke i en eller flere af de mange kommende film i Marvels filmunivers, Marvel's Cinematic Universe, som blandt andet står bag filmene om Avengers, Iron-Man og Thor.

Samtidig er der planer om, at integrere karakterer fra Marvel-universet i den kommende Spiderman-film, som vil blive koproduceret af Marvel.

Filmrettighederne til Spiderman blev solgt allerede i 1985 og endte efter en tur gennem flere produktionsselskaber i hænderne på Sony, som står bag produktionen af alle fem Spiderman-film.

Aftale batter på bundlinjen

Aftalen giver begge virksomheder bedre mulighed for lade deres film tage udgangspunkt i historier fra Marvel-tegneserierne, hvor samtlige karakterer fra alle titler nærmest uden undtagelse har haft historier sammen - uden at bekymre sig om rettigheder. Heriblandt historier, hvor Spiderman medvirker side om side med karakterer fra blandt andet Avengers og X-Men.

- Vi er vildt begejstrede for at bringe den ikoniske edderkop ind i Marvels Cinematic Universe, fordi det åbner for fantastiske nye muligheder for historiefortælling og opbygning af nye franchises, siger Bob Iger, administrerende direktør hos The Walt Disney Company, som ejer Marvel.

Og det er ikke småpenge, der er tale om, når de Sony og Marvel sender film ud om de nylonklædte superhelte. Samlet har Spiderman-filmene og filmene fra Marvel Cinematic Universe indtjent mere end 72 milliarder kroner.

Spiderman og borgerkrigen

Det er endnu ikke klart, hvilke Marvel-film som Spiderman kommer til at medvirke i. Der er dog flere gode bud på, hvor man kan komme til at se den svingende helt gøre sin optræden.

Ifølge Variety er det meget sandsynligt, at Spiderman kommer til at gøre sin første optræden i filmen 'Captain America: Civil War', som er sat til at komme ud maj 2016. Det er et oplagt valg at bringe Spiderman ind i universet til netop denne film, da han - på lige fod med Iron-Man og Captain America, spiller en betydelig rolle i den tegneserie, som filmen er baseret på.

Annonceringen af samarbejdet betyder, at Marvel Cinematic Universe har skubbet flere datoer i deres omfattende filmlanceringsplan. Lanceringen, som startede i 2008 med den første Iron-Man-film, er lige nu i fase to og vil i foråret 2016 gå ind i fase tre, som bliver afsluttet i 2019. Den næste film er 'Avengers: Age of Ultron' og kommer i biograferne i maj i år.

Farvel til Garfield

​Selvom Sony "låner" Spiderman ud til Marvel, opgiver de ikke rettighederne til superhelten og bevarer alle kreative rettigheder, samtidig med at de fortsat vil finansiere, distribuere og eje Spidermans solo-filmeventyr. Marvel vil fungere som koproducenter på den kommende Spiderman-film, som er sat til juli 2018.

Den nye Spiderman-film betyder sandsynligvis også et farvel til den seneste Spiderman, den britiske skuespiller Andrew Garfield, som har spillet rollen som Peter Parker i de seneste to film. Det skriver blandt andet The Wrap. Før ham blev rollen bestredet af Toby McQuire.

Ifølge The Verge har Sony beskrevet den kommende Spiderman som "den nye Spiderman". Vælger de at skrotte Garfield for en ny Peter Parker, bliver det den tredje reboot, siden lanceringen for 15 år siden.

Flere superhelte ude at svømme

Spiderman er ikke den eneste superhelt fra Marvel, hvis rettigheder ligger i hænderne på en anden virksomhed. Også superheltekvartetten Fantastic Four er ejet af andre. Her er det 20th Century Fox, der har magten over karaktererne Reed Richard, Susan og Johnny Storm og Ben Grimm.

20th Century Fox har indtil videre udsendt tre film om de fantastiske fire, og trods ringe anmeldelser og svigtende billetsalg er endnu en film planlagt til august 2017.

Hvordan Marvel Cinematic Universe vil greje fraværet af Reed Richards, hvis superheltenavn er Mister Fantastic, når de går i gang med produktionen på 'Captain America: Civil War', bliver interessant at se. Ligesom Spiderman spiller han nemlig en afgørende rolle i de tegneserier, som filmen er baseret på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk