Hittede med en af verdens største rap-grupper: Nu vil legendarisk musiker erobre Hollywood

Dr.dk har mødt serieaktuelle Method Man fra den ikoniske rapgruppe Wu-Tang Clan til en snak om alder, karriereskift, og hvorfor der er et helt særligt drive i den amerikanske rapbranche.

(Foto: Myles Aronowitz © © 2019 Starz Entertainment)

- Sort privilegie.. Det har jeg aldrig tænkt over før. Vi har måske fat i noget her!

Det er en oplagt Method Man, jeg har fået lov at interviewe via Zoom.

På trods af at pressefolkene har "advaret" mig om, at jeg nok gør klogest i at kalde Method Man for Cliff (kort for Clifford Smith, som er det navn, der står i hans pas) eller Method, og kun Method, får jeg hurtigt følelsen af, at det nok mest er pressefolkene, der går op i det og ikke hovedpersonen selv.

Da hans brede ansigt, veltrimmede skæg og små fletninger toner frem på min skærm på hjemmekontoret, ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv.

Jeg har været die hard-fan, siden ikoniske Wu-Tang Clans udsendte første album i 1993.

Det var især Method Man, der med sin dybe vokal, evne til at rytmisk at rappe over ethvert beat, fornemmelse for catchy omkvæd og det underspillede, omend unægtelige, Hollywood-look slog totalt benene væk under mig.

Nu sidder han og stirrer på mig, mens han nysgerrigt tygger på mit navn:

- Frederik Dirks… Dirks… I like that!

Hårene på mine arme rejser sig.

For Method Man er ikke bare en stor og intimiderende mand med rygsækken fuld af skarpe rim.

Han er en legende i den amerikanske musikbranche og er desuden ved at udvikle sig til et stort navn i Hollywood, hvor han har spillet fremtrædende roller i David Simons to kritikerroste serier 'The Wire' og 'The Deuce', indie-filmen 'The Wackness', hans egen 'How High'-film- og serie og meget, meget mere. Nu er han aktuel i 'Power Book ll: Ghost' - en spinoff på den populære serie 'Power'.

Method Man er langt fra den eneste populære rapper, der gennem de sidste 20 til 30 år har udvidet forretningen fra at bestå af udelukkende musik til at skabe sig en karriere i Hollywood.

Det er ellers ikke et let spring at gå fra kendt musiker til stor skuespiller.

Alligevel ser vi, at flere og flere særligt sorte rappere lader til at kunne udvide deres brand, nærmest som de ønsker.

Det er ikke et let spring at gå fra kendt musiker til stor skuespiller - hvorfor synes det så nemt for rappere som dig selv?

- Vi ved, at sort kultur i årevis er blevet kopieret rundt om i verden. Så når man er en del af en trendsættende kultur, bliver det nemt at finde på nye ting, og selve forretningsaspektet i det flyder naturligt. Det er nærmest vores privilegie - vores sorte privilegie - at vi er kendte for at lave cool shit.

- Hvis jeg går ind i på en natklub, så går folk ud fra, at jeg kan fucking danse, eller at jeg kan rappe. Hvis jeg er på en skole og træder ind på en basketbane, så vil alle de studerende gå ud fra, at jeg kan spille basketball. "Han er sort, han er i en idrætshal, ergo må han kunne spille basketball."

- Jeg har egentlig aldrig tænkt sådan på det før, men nu hvor jeg siger det højt, er det egentlig underligt. Privilegier virker begge veje.

På ukendt territorie i aktuel serie

At jeg overhovedet har fået lov at tale med rapperen, hænger sammen med, at den nu 49-årige Clifford Smith, Method Man eller bare Cliff, de senere år er gået fra fuldtidsmusiker til seriøs skuespiller.

Og lige nu er Method Man aktuel i rollen som advokat i spin-off-serien til den populære krimiserie 'Power', som er udviklet og produceret af en anden rapper, nemlig New York-ikonet 50 Cent. Method Man spiller en af hovedrollerne i den opfølgende serie 'Power Book ll: Ghost', og det er en anderledes rolle for den 49-årige rapveteran, end han har været vant til.

Jeg var positivt overrasket, da jeg så, at du skulle spille noget helt andet end de roller, du plejer at tage, som ofte omhandler at være kriminel.

- Ja! Da min agent ringede og sagde, at de var interesserede i mig, var min første tanke: "'Power'? Yes! Så får jeg lov til at dræbe nogen, tæske nogen, spille pusher og køre dyre biler." Da han så sagde, at de ville have mig til at spille advokat, blev jeg virkelig overrasket.

- Men jeg kunne godt se det for mig, for jeg synes egentlig, mit skuespil strækker sig vidt. Derfor var det stadig skræmmende at skulle spille noget helt andet, end jeg plejer. Jeg var skræmt. Men instruktørerne hjalp mig med at nedtone mit skuespil visse steder og skrue op andre steder. Derefter var jeg flyvende.

Allerede i 2020 blev det besluttet, at 'Power Book II: Ghost' skal fortsættes med en anden sæson. Det er dog endnu uvist, hvornår sæson 2 rammer streamingtjenesterne. (Foto: Myles Aronowitz © © 2019 Starz Entertainment)

Var det ligefrem nemt for dig?

- Det var ikke nemt - man finder ud af, hvor lidt man ved, når man står der på settet og taler dialogen igennem. Shane Johnson (instruktør på de fleste af afsnittene) kommer med så meget energi, at man både forsøger at matche det og samtidig bevare roen.

- Nogle gange kiggede jeg bare på ham, når jeg ikke engang burde gøre det. Det er ligesom at spille på banen på samme hold som Michael Jordan, og man ved, man burde koncentrere sig om at spille, men man har for travlt med at se ham spille.

50 Cent som producer

'Power Book ll: Ghost' er som nævnt produceret af 50 Cent, der, ligesom Method Man, startede ud som rapper, men som nu mere arbejder som investor, producer og forretningsmand.

50 Cent, eller Curtis Jackson, som han hedder, blev først bemærket uden for musikbranchen, da han investerede i saftevanden Vitamin Water.

Det gjorde ham til en af de rigeste og mest magtfulde mænd i musikbranchen, på samme niveau som Diddy, Dr. Dre og Jay-Z. Den magt kan også bruges, når man skal lave en tv-serie som 'Power' eller 'Power Book ll: Ghost'.

Under coronapandemien har også Method Man og 50 Cent måtte ty til virtuelle møder og interviews. Her ses de på en internetforbindelse under 2020s Vulture Festival. (Foto: Getty Images © 2020 Getty Images for Vox Media)

Var 50 Cent i nærheden, da I optog?

- Jeg tror, 50 Cent kommer ind i billedet, når det er svært for Starz eller Lionsgate (henholdsvis kanal og produktionsselskab) at få noget til at ske. Så kommer 50 Cent ind og agerer mesterforhandler og får lortet til at ske.

- Han er ikke på settet, når jeg er der, men hans indflydelse kan helt klart mærkes, da det hele glider som et velolieret maskineri, og alle taler virkelig pænt om ham. Men der er ikke nogen, der går rundt på settet og råber "GGGG-G-Unit!".

Formet af Wu-Tang Clan

Method Mans seks soloalbums, de otte Wu-Tang Clan plader og hans tre albums med rapkollegaen Redman, har igennem årene været i fast rotation hjemme hos mig.

Alligevel er det mig et mysterium, hvordan Wu-Tang Clans første breakout solostjerne har holdt sig så ydmyg efter at have turneret verden rundt ogmed en af de mest anerkendte rapgrupper nogensinde.

Her ses tre ud af de i alt ni medlemmer af Wu-Tang Clan fotograferet i 1994. Det er Method Man, der kaster håndtegn til højre. (Foto: Martyn Goodacre © Getty Images)

Har det været en form for god opdragelse at være medlem af Wu-Tang med ni forskellige medlemmer med ni forskellige holdninger?

- Ja! Det har lært mig at gå på kompromis. Alt i alt har den gruppe-ting forberedt mig på at være bevidst om alle omkring mig og at være betænksom. Og så er jeg aldrig bange for at stille dumme spørgsmål - intet ego!

Fra fattigdom til stjernestatus

Du er gået fra fattigdom i ghettoen Park Hill på Staten Island, New York, til at blive en verdensomspændende rapartist til nu at være skuespiller. Hvad skal det næste være?

- Jeg vil producere. Al respekt til instruktørerne, men de arbejder virkelig hårdt. De har mere travlt end nogen anden på en produktion. Jeg elsker det, de laver, men jeg vil producere.

- For jeg føler, at mange af de historier, vi kender, er blevet fortalt fra et forkert synspunkt. Hvorimod hvis du lader os (sorte amerikanere, red.) fortælle vores egne historier, vil de blive meget bedre, end dem vi har nu. Jeg vil putte mine æg i den kurv.

- Og hvis jeg skal spille skuespil for at nå dertil, så har jeg det sjovt med at medvirke i film og serier, indtil jeg opnår at blive producer.

En stemme i mine høretelefoner fortæller mig nu efter cirka 15 minutters snak med Method Man, at jeg skal stille det sidste spørgsmål.

- Nooo, udbryder Method Man, der på trods af tidligere at have udtalt, at han bliver nervøs omkring hvide mennesker, lader til at hygge sig godt med at tale om sin efterhånden lange karriere.

Tusind spørgsmål kører rundt i min hoved.

Det er ikke mange rappere fra de tidlige 90'ere, der har kunnet holde karrieren så godt kørende, eller som lyder lige så friske og nutidige, når de rapper, som Method Man gør. Men rapperen, som er den yngste i Wu-Tang Clan, er ikke længere den purunge, marijuanarygende rebel, som han engang var.

Clifford Smith er nu 49 år gammel, og musikbranchen er og bliver hovedsageligt for de unge.

De i dag otte medlemmer af Wu-Tang Clan holder stadig sammen. Her ses Method Man under en koncert i New York i 2019. (Foto: Steven Ferdman © Getty Images)

Jeg tænker tit på, at det må være hårdt at blive ældre, når man har været en vigtig del af et ungdomsoprør, som rappen i USA var i 80'erne og 90'erne.

Jeg tager derfor chancen og satser på, at alder ikke er et følsomt emne for Method Man - der i øvrigt ikke ser ud til at være en dag over 35, og som er begyndt at vise sine nye, store muskler frem på Instagram.

Du fylder snart 50. Hvordan har du det med det?

- Det har jeg det fantastisk med! Hvis jeg var der, hvor jeg var for seks år siden, ude af form, mentalt og fysisk drænet uden at lave noget og uinspireret.. Så ville jeg se 50 år som en dødsdom. Men jeg er i mit livs bedste form, jeg arbejder, jeg er stadig relevant i musikbranchen, så 50 føles skønt. Skønt!

Det kan man se på din Instagram!

- Ja, træningen tager jeg mig godt af! Dit ydre må reflektere dit indre, og jeg kan ikke sige, at jeg er i den bedst mulige mentale tilstand, uden at min krop også er i den bedste form.

Jeg er kun 36, så det er min undskyldning for at være så slap.

- Du har tid, bror! Du har tid.

'Power Book ll: Ghost' kan streames på Viaplay. Serien udspringer af en anden serie, 'Power',som kan ses på HBO Nordic.

FacebookTwitter