Hjælp! Jorden går under! Her er de bedste katastrofeserier denne sommer

I anledning af premieren på den islandske serie 'Katla' har vi fundet de fire bedste apokalyptiske serier lige nu.

Den islandske serie 'Katla' er Netflix' nyeste bud på en apokalyptisk serie. (Foto: Lilja Jonsdottir © Netflix)

Fordi samfundet har været lukket ned på grund af en truende global pandemi det seneste år, har jeg ikke haft så meget brug for apokalyptiske tv-serier.

Men nu, hvor samfundet begynder at åbne op, og man begynder at stole på, at jorden ikke er gået helt under, kan jeg mærke, at jeg begynder at være klar til at se folk løbe for livet og kæmpe for civilisationen med næb og kløer igen.

Som fiktion, altså.

Så den nye islandske sci-fi-serie 'Katla' kommer med perfekt timing.

Serien har en fascinerende virkelighedsnær præmis, hvor vi bliver smidt ind i en situation, hvor landets største aktive vulkan, Katla, er gået i udbrud. Alt er smadret i den lille by i nærheden, men mennesker begynder at dukke op fra den sorte aske uden minder og forstyrrer videnskabsfolkene, der er blevet tilbage for at undersøge udbruddet.

'Katla' er megaflot og stemningsfyldt, men super langsom i sin historiefortælling, og derfor har jeg også samlet et par andre fantastiske apokalyptiske serier, hvis du ligesom mig begynder at være klar til at se verden gå under igen.

1

'Katla' - masser af stemning og rå natur til de tålmodige

'Katla' foregår et år efter et vulkanudbrud, hvor den sædvanlige ro i den islandske by Vik begynder at blive forstyrret af nogle uventede, mystiske gæster. (Foto: Lilja Jonsdottir © Netflix)

'Katla' er en genial idé til en serie, for islændingene har (i virkeligheden) længe gået og frygtet et udbrud.

I gennemsnit har Islands største vulkan, Katla, historisk set haft et udbrud hvert 40.-60. år. Men der har ikke været et udbrud siden 1918, så statistisk set har det længe ligget og ulmet under overfladen.

Da Eyjafjallajökull gik i udbrud i 2010, gav det anledning til nedlukningen af luftrummet i 20 lande, og det er en meget, meget mindre vulkan end Katla.

Serien foregår i den lille by Vik, der er den, der ligger tættest på vulkanen. Alle normale mennesker er stukket af til andre steder, men et lille hold (traumatiserede) videnskabsfolk er blevet tilbage. Pludselig begynder folk, som man havde antaget var døde, at dukke frem, (meget fotogent) dækket i sort aske.

Det er en oplagt præmis og en superflot og overbevisende lille verden efter udbruddet, de får bygget op. Men man skal kunne sluge, at der nærmest ikke er nogen handling de første par timer.

Hvis ikke din tåmodighed er til det, så frygt ej. Der er apokalyptiske serier til ethvert temperament.

Du kan se 'Katla' på Netflix.

2

'Last Man on Earth' - Jordens undergang er sjov

Kristen Schaal og Will Forte som Carol Pilbasian og Phil Miller i 'The Last Man on Earth'. (Foto: Kevin Estrada © Fox)

Forestil dig 'Cast Away', men som en megafjollet komedie. Eller 'The Walking Dead' uden zombier, men med masser af pruttehumor.

Phil Miller er helt alene efter en mystisk virus har udryddet hele Jordens befolkning (tror han). Det første, vi hører ham sige, er: "Kære Gud. Undskyld, at jeg onaneret så meget på det sidste."

Han slapper af i en pool, og når han skal på toilettet, går han over til en anden pool, hvor han har skåret hul i vippen.

Han møder dog hurtigt Carol Pilbasian, der er spillet af en af mine absolutte yndlingskomikere, Kristen Schaal.

Herfra er det bare nye skøre personer, de møder på deres rejse gennem det postapokalyptiske USA og nye skøre præmisser i hvert afsnit. Jordens undergang behøver åbenbart slet ikke at være så trist og selvhøjtidelig...

Du kan se fire sæsoner af 'The Last Man on Earth' på Viaplay.

3

'The Leftovers' - Verdens sørgeligste serie

Første scene i anden sæson af 'The Leftovers' var en ti minutter lang fødsel, der kan tolkes som en genfødsel af serien. (© HBO)

... men den kan sagtens være det, hvilket 'The Leftovers' er et perfekt eksempel på.

'The Leftovers' starter som en af de mest humorforladte og deprimerende serier nogensinde. Og det er endda slet ikke en særlig stor eller dramatisk apokalypse.

Vent, vent! Det, jeg ville sige, er, at det alligevel er en af mine yndlingsserier i hele verden.

Det er egentlig ikke, fordi den holder op med at være tung og trist. Den smider bare ekstremt mange andre følelser, mysterier og fascinerende idéer i puljen undervejs. Og så tager den flere fortællemæssige chancer end nogen anden serie, jeg har set (bortset fra 'Twin Peaks: The Return', men den er der også meget mere delte meninger om).

To procent af verdens befolkning er forsvundet ud af den blå luft, og vi følger en håndfuld mennesker, der forsøger at finde mening i tabene.

Nogle underkaster sig en sær kult, nogle andre underkaster sig mystiske videnskabelige eksperimenter. Serien bliver vildere og vildere, og sæson to starter for eksempel med en full frontal fødsel i stenalderen uden nogen forklaring.

Vent, vent! Altså på en fed måde!

Du kan se tre sæsoner af 'The Leftovers' på HBO Nordic.

4

'Dark' - underspillet apokalypse og minimalistisk scifi

Tyske 'Dark' havde premiere i december 2017. Tredje sæson udkom i 2020. (© Netflix)

Den tyske serie 'Dark' er noget så mærkeligt og blæret som en postapokalyptisk serie, der slet ikke bruger sin apokalypse til at lokke seere til. Måske kan man slet ikke kalde den postapokalyptisk.

Det er også seriens udfordring: Den lokker i det hele taget ikke så meget. Titlen, billederne, det tyske sprog. Alt er sådan lidt mørkt og skriger 'Stranger Things' uden alt det lette og sjove.

Men de fleste, der kommer i gang, vil ikke fortryde det. For serien er ekstremt godt gennemført og gennemtænkt. 'Dark' folder sig tålmodigt, men målrettet ud, og over tre sæsoner fortæller den en ambitiøs historie på tværs af (mindst) tre generationer.

Mysteriet starter i det små og velkendte med døde dyr, blinkende lys og forsvundne teenagere. Men hvor 'Stranger Things' maksimerer for hver sæson med større CGI-monstre og flere nostalgiske referencer til ting, man kunne købe i gamle dage, har 'Dark' et meget mere realistisk og minimalistisk take på sin sci-fi-fortælling.

Det gør også, at hvis man har tålmodigheden til det, er der en god chance for, at serien bliver siddende længere i krop og sjæl.

Du kan se tre sæsoner af 'Dark' på Netflix.

FacebookTwitter