Hollywood søger mod udlandet - men udenom Danmark

Hollywood-film optages i stigende grad i udlandet - bare ikke i Danmark. Hvorfor det er sådan, har flere danske filmkilder et par bud på.

Hollywood-produktioner søger væk fra filmbyen, når de store film skal optages, for der er penge at spare ved at flytte indspilningen til udlandet. Bare ikke til København. (© Colourbox)

Det kan godt være, at et stigende antal Hollywood-film optages uden for den kendte amerikanske filmby.Alligevel er det ikke meget Hollywood, vi får til vores lille land. Men hvorfor egentlig ikke, når nu lande som Island, Sverige, Canada, Australien og Tjekkiet har held med at tiltrække de store filmproduktioner?Det er der særligt én grund til, ifølge flere filmkilder - nemlig at vi ikke kan tilbyde penge nok.

Hollywood-film er svære at få til landetDet ved Thomas Gammeltoft, der er direktør i Copenhagen Film Fund, som netop arbejder med at skaffe samarbejder med udenlandske film og tv-folk.- Vi prøver på mange måder at gøre os attraktive overfor udenlandske produktioner. Større amerikanske film er bare svære at få til landet. Hollywood går efter de steder, hvor filmene får skattefordele og hvor man har fonde med flere midler end os, siger han til DR Kultur.Sidste år fik filmfonden den populære britiske tv-krimiserie 'Barnaby' til at optage et afsnit i København, men de store Hollywood-baskere tør han endnu ikke satse på. - I stedet går vi meget efter at tiltrække projekter, der ganske vist ikke filmer her i landet, men som er interesserede i at bruge vores manusforfattere, skuespillere, instruktører og så videre, siger Thomas Gammeltoft.I Sverige er der penge nokI den svenske by Trollhättan, hvor blandt andet film som 'Jagten' er filmet, har man derimod penge nok, siger lektor Johannes Riis fra Københavns Universitet. Han har særligt fokus på finansiering af film.- Trollhättan har et kæmpe budget på 100 millioner om året, som de kan dele ud af til film. De kan gå ind som medproducenter og kræve, at de fleste ansatte bor i Trollhättan-området. Så det har været en kæmpe succes for byen, siger Johannes Riis og uddyber:- Vi skal ikke regne med at se en stor Hollywood-film i København. Filmfundene herhjemme er ikke store nok.Parcelhuse er ikke eksotiskeDerudover er der visse begrænsninger ved det flade danske landskab, mener Claus Christensen, der er ansvarshavende chefredaktør på filmmagasinet Ekko.- Vi har jo også den ulempe i forhold til et land som Island, at vi ikke har de store landskaber. Vi har lidt mindre at byde på den kant - danske parcelhusområder er jo ikke det mest eksotiske, siger Claus Christensen og fortsætter:- Vi har infrastrukturen. Det er der sådan set ikke en finger at sætte på, men pengene er alt for små herhjemme, siger han.Fond håber på penge fra politikerne Selvom landskabet ikke just lægger op til et actionbrag i bjergene, så kan vi noget andet i det danske filmmiljø.Derfor arbejder Copenhagen Film Fund løbende på at skaffe flere penge, der skal lokke filmprojekter til Københavnsområdet. - Vi er i dialog med politikere, om hvordan man skaffer disse penge. Men det er jo ikke kulturpenge - det er vækstpenge. Filmbranchen er en stor vækstmotor, så det handler om at skabe investeringer, siger Thomas Gammeltoft, direktør i Copenhagen Film Fund.

Facebook
Twitter