Hollywood-stjerne har forvandlet sin onkels bog til ny serie med hæsblæsende krimiplot

Bogens forfatter er producer og har sin egen nevø, superstjernen Justin Theroux, i hovedrollen i serieudgaven af 'The Mosquito Coast'.

'The Mosquito Coast' handler om en far, der tager sin familie med på en rejse for at finde et simplere liv væk fra USA. (© undefined)

Indimellem tror jeg, at vi alle drømmer om en simplere verden uden mobiltelefoner, emails og andre ting, der konstant holder os kørende i det uendelige hamsterhjul.

Netop det frie valg om at "stå af ræset" er, hvad bogen 'The Mosquito Coast' fra 1981 handler om. Her flytter en mand sin familie ud til Mosquito-kysten i Honduras i håbet om et lykkeligere liv.

Bogen er skrevet af den amerikanske forfatter Paul Theroux og stod som en finurlig, omend relativt klar, kritik af den amerikanske, kapitalistiske forbrugerdrøm, som for alvor begyndte at gøre sit indtog i de år.

I bogen følger man familiefaderen og opfinderen Allie, der fravælger stress, jag og materielle goder og flytter sin familie langt væk fra civilisationen.

I 1986 blev bogen filmatiseret af den australske instruktør Peter Weir med Harrison Ford i hovedrollen. I 80'erne var tanken om at frigøre sig relativt ny, men tanken er om noget mere relevant nu, hvor vi bogstaveligt talt bliver syge af at være for mange samlet og samtidig er ved at dræbe Moder Jord.

Nu får Paul Theroux' bog endnu et vrid i form af en stort anlagt miniserie produceret direkte til Apple TV+.

Men det er ikke blot endnu et remake.

Serien er mere en nytolkning af den gamle bog og film og lægger sig mere op af spændings-familieserier som 'Ozark' og 'Breaking Bad'.

1

Drømmen om at rive familien op med rødderne

Logan Polish spiller rollen som datteren Dina Fox, der giver sin idealistiske far modspil i 'The Mosquito Coast'. (© Apple TV+)

I bogen er det ambitionen om at blive fri af civilisationen og i stedet blive selvforsynende og finde ind til kernen af livets mening uden materielle goder, som er den dominerende tematik.

De store idealer fylder ikke på samme måde i serieversionen. Her er der tilføjet et hæsblæsende krimiplot for at skabe mere spænding og gøre fortællingen mere serievenlig med flere cliffhangers og WTF-øjeblikke.

Hovedfigurerne er dog stadig de samme.

Familiefaderen Allie er en opfinder, der for eksempel kan lave en ismaskine, selvom det spiller en ganske lille rolle i serien. Hans kone og to børn er, ligesom i filmen, underlagt faderens excentriske personlighed og store planer, men i serien er de en familie på flugt fra myndighederne, hvilket indskrænker deres muligheder.

Vi ved ikke, hvad Allie har gjort, siden politiet ånder ham i nakken, men hans antikapitalistiske kommentarer, som løbende bliver udbasuneret, kunne lede tankerne hen på en form for miljø-orienteret aktivisme gone wrong. Ikke desto mindre er det en nødvendighed for den lille familie at komme til Mexico, da politiet hele tiden kommer tættere og tættere på.

Den nære historie med en familie i krise blandet sammen med et større krimiplot leder tankerne hen mod 'Ozark', som nok er den serie, der nemmest kan sammenlignes med 'The Mosquito Coast' - både når det kommer til plot, visualitet og generel stemning.

2

Som far, så… nevø

Spillefilmen fra 1986, der, ligesom den nye serie, er baseret på bogen 'The Mosquito Coast' havde Harrison Ford, Helen Mirren, Andre Gregory og River Phoenix i rollerne som familien, der prøver at skabe et simplere liv i Mellemamerika. Her ses Justin Theroux og Melissa George som ægteparret Allie og Margot Fox i serien fra 2021. (© Apple TV+)

Havde det ikke været for titlen, ville man ikke ane, at 'The Mosquito Coast' er et remake.

Dog er der andet, som afslører forbindelsen til bogen fra 1981. Det er seriens hovedrolleindehaver, Justin Theroux, der udover at være kendt for sin bærende rolle i serien 'The Leftovers', er nevø til Paul Theroux, der skrev den nu 40 år gamle bog.

Både Paul og Justin Theroux er også producere på serien, og der er ingen tvivl om, at de er den sande grund til, at denne serie overhovedet er blevet til noget. Derfor tilgiver man også delvist de friheder, serien tager sig, da den fungerer mere som en tematisk fætter til bogen.

Dog er jeg på baggrund af de tre afsnit, jeg har set, en anelse skuffet over, at filmens idealer og ideer ikke rigtig foldes mere ud i serien, hvor der er klart mere fokus på spænding. Jeg synes, det er forfriskende, at de ikke bare har besluttet at lave endnu en genfortælling af den gamle historie; men tiden synes mere end moden til et mere direkte remake af bogen, da coronatiden har gjort os langt mere bevidste om samvær med vores familier, tiden, der bruges på arbejdspladsen, og hvilke liv vi overordnet set vil leve.

Det kan meget vel være, at dette kommer senere i serien, men at tage idealismen ud og erstatte den med skuddueller og biljagter, gør Allie til en mere flad figur. Det gør ham svær at sympatisere med - især fordi hans to børn og kone intet får ud af at være på flugt fra politiet.

Måske derfor er seriens hjerte datteren Dina, som vi lærer bedst at kende, da hun er den mest modvillige af Allies tre familiefælder. Hun er teenager og drømmer om et almindeligt liv, hvilket giver hende en indbygget konflikt og noget at kæmpe imod med. Allies kone Margot kommer man i starten af serien ikke særlig tæt på, og sønnen Charlie - der i bogen er den gennemgående fortæller - er mest reduceret til en skræmt beskuer af sin fars vanvittige flugtplan.

Det er overraskende, at far/søn-forholdet ikke fylder mere, da serien jo trods alt er i hænderne på en onkel/nevø-kombo i form af Paul og Justin Theroux. Forklaringen er måske, at man har følt, at historien har brug for flere nuancerede, kvindelige figurer - og Dina fungerer heldigvis glimrende som seriens følelsesmæssige anker.

3

Skal jeg se 'The Mosquito Coast'? Og skal jeg abonnere på Apple TV+?

Gabriel Bateman spiller sønnen, der er på flugt med sin familie i 'The Mosquito Coast'. (© Apple TV+)

Hvis du savner en spændingsserie, som du kan se sammen med din partner, hund eller stueplante, og i øvrigt godt kunne tænke dig nogle flotte, naturskønne billeder i de her fattige rejsetider, så er 'The Mosquito Coast' et rigtig godt bud.

Selvom der sker relativt meget i hvert afsnit, er det stadig et slow burn a la 'Breaking Bad', og man skal have lidt tålmodighed med plottets udfoldelse. Der er dog solidt skuespil hele vejen rundt, og så er Justin Theroux næsten altid en interessant tilføjelse til en hvilken som helst serie.

Det er og bliver irriterende, at de gode serier i stigende grad har det med at fordele sig over et hav af forskellige streamingtjenester. Det var tider, dengang vi kunne få hele den amerikanske del af underholdningspakken gemmen abbonementer på bare HBO og Netflix.

Dog vil jeg påpege, at Apple TV+ har mange gode serier, man kan kaste sig over. 'Ted Lasso', 'The Morning Show', 'Defending Jacob', 'Servant', 'For All Mankind' og 'Little America' er alle ret sublime serier, og flere af dem er håbløst oversete, fordi de ligger gemt væk på Apple TV+.

'The Mosquito Coast' er i hvert fald endnu en god serie fra en streamintjeneste, der - indtil nu - skal have ros for at fokusere på kvalitet frem for kvantitet.

'The Mosquito Coast' kan ses på Apple TV+. Denne anbefaling bygger på de tre første afsnit af serien.

FacebookTwitter