Hollywood-stjerne taler ud om 'Star Wars'-rolle: I bruger sorte som blikfang

"Disney har længe haft et problem", siger DR's filmanmelder, der også revser, hvad hun mener er en giftig fankultur.

John Boyega kritiserer i nyt interview Disney, der ejer 'Star Wars', for at give nuancerne til de hvide roller i det populære sci-fi-univers. (Foto: IAN WEST © Scanpix)

Du kender måske bedst skuespiller John Boyega i rollen som stormtrooperen Finn i den seneste 'Star Wars'-trilogi.

Han spillede ifølge CNN en vigtig rolle i den første af de tre nyeste 'Star Wars'-film, 'The Force Awakens' fra 2015, mens han i de følgende to film hurtigt blev gjort til en baggrundskarakter.

Nu fortæller John Boyega om sin tid i den populære filmfranchise. Og han har langt fra kun positive ord at sige om sin tid i sci-fi-universet.

- Jeg vil gerne sige til Disney (der ejer 'Star Wars'-universet), at de skal lade være med at have en sort karakter med, markedsføre dem som meget mere vigtige i fortællingen, end de egentlig er, for så at skubbe dem til side, siger han i et interview med britiske GQ.

John Boyega poserer på den røde løber i forbindelse med premieren på 'Star Wars: The Rise of Skywalker' i 2019. 'The Rise of Skywalker' er den niende film i det elskede filmunivers. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Han mener, at karakterer med en anden etnisk oprindelse end hvid hurtigt blev skubbet til side i filmene, hvorimod der var masser af kød og nuancer på filmseriens hvide roller.

- De vidste, hvad de skulle gøre med Daisy Ridley. De vidste, hvad de skulle gøre med Adam Driver (begge hvide skuespillere). De vidste, hvad de skulle gøre med dem, men når det handlede om Kelly Marie Tran (vietnamesisk amerikaner) og mig selv, vidste de ikke en skid.

Boyega anerkender i interviewet, at det var en "fantastisk mulighed" og en "trædesten" at være med i 'Star Wars'-universet, men det ændrer ikke på hans kritik af Disney:

- De gav alle nuancerne til Adam Driver og Daisy Ridley. Lad os nu være ærlige. Daisy ved det. Adam ved det. Alle ved det. Jeg afslører ikke noget nyt.

John Boyega holder en følelsesladet tale i forbindelse med en Black Lives Matter-demonstration i London tidligere i år. Han blev hyldet af flere af sine 'Star Wars'-medspillere efter talen. (© B2820/X/Ritzau Scanpix)

'Disney har haft længe et problem'

Det giver DR's filmanmelder Maria Månson ham ret i.

- Disney har længe haft et problem. Der er mange ting, man kan tage fat i med den måde, de laver film på. Det gælder også 'Star Wars'. Disney har truffet nogle fjollede beslutninger med de karakterer, der har haft en anden etnicitet end hvid. Det er jeg helt enig med Boyega i.

Hun kalder dog problemet for todelt.

Én ting er nemlig Disney, der ifølge Månson "står og vakler", når det kommer til, hvordan de portrætterer ikke-hvide karakterer i deres film-universer. Noget andet er "den giftige fanskare", der aldrig tøver med at melde sig på banen, når der sker en udvikling i eksempelvis 'Star Wars'-universet.

Det fik John Boyega da også at føle, da han blev castet i rollen som netop stormtrooperen Finn.

Nogle 'Star Wars'-fans opfordrede i forbindelse med hans casting til, at man boykottede 'The Force Awakens', og John Boyega modtog ligefrem dødstrusler på grund af sin medvirken i det lyssværdsfægtende sci-fi-univers.

- Det gør dig vred at opleve sådan en proces. Det gør dig meget mere militant; det forandrer dig, siger han om oplevelsen til GQ.

Udviklingen sker uanset hvad

Den seneste 'Star Wars'-film, 'The Rise of Skywalker', er ifølge The Independent også blevet krisiteret for sin behandling af føromtalte Kelly Marie Trans karakter Rose Tico. Hun spillede en anseelig rolle i 'The Last Jedi', mens hun blot fik lidt over ét minut på skærmen i 'The Rise of Skywalker'.

Kelly Marie Trans blev udsat for både racistisk og sexistisk chikane efter 'The Last Jedi', og mange tolkede hendes stærkt begrænsede skærmtid i 'The Rise of Skywalker' som et tegn på, at Disney valgte at kapitulere overfor en vred fanskare.

- Disney har truffet forkerte valg, men der sidder også nogle kældertyper rundt omkring, som imploderer af raseri, hver eneste gang der sker noget i universerne, som ikke lige handler om en hvid heterosekuel mand, mener Maria Månson.

Hun opfordrer i den forbindelse til, at man trods alt roser det, når Disney – vaklende eller ej – prøver at sikre bred repræsentation i deres film.

- Jeg synes ikke, man skal være til fals for rasende fans, der kun vil have det på en måde, fordi de altid har forestillet sig en stormtrooper som en hvid mand, siger Maria Månson og slutter:

- Udviklingen sker, uanset om man vil det eller ej. Og det må man bare æde; uanset om man ikke kan lide stærke sorte, homoseksuelle eller kvindelige karakterer.

Stort fokus på racisme

John Boyegas fortælling kommer i en tid, hvor der er stor fokus på racisme i USA og resten af verden, efter den sorte mand George Floyd døde, da en betjent pressede sit knæ mod hans hals i adskillige minutter.

Det har også skabt efterdønninger i kulturens verden, hvor streamingtjenester fjerner eller sætter advarsler på film og tv-serier, der kan fremstå racistiske.

Også bands som Dixie Chicks og Lady Antebellum har skiftet navne til henholdsvis The Chicks og Lady A for at fjerne ord, der henviser til de amerikanske sydstater under slavetiden.

Facebook
Twitter