Hollywood-stjernen James Franco betaler millionbeløb i krænkelsessag

James Franco er anklaget for at have krænket elever på sin skuespilskole.

Producer, skuespiller og nu tidligere underviser James Franco indgår forlig med kvinder, der har anklaget ham for svindel og seksuelle krænkelser. Billedet er fra juli 2017. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix Denmark)

Du kender ham måske fra film som '127 Hours', 'Pineapple Express' og ’Spider-man'-filmene eller HBO-serien 'The Deuce'.

Men måske også fra det sagsanlæg om seksuelle krænkelser, der ramte ham forrige år. Eller fra nogle af de andre historier om upassende adfærd, der gennem årene også har haft ham i centrum.

Den Oscar-nominerede skuespiller James Franco har netop indgået et forlig om at udskrive en check på 13,8 millioner kroner til tidligere kvindelige skuespilstuderende, der har været tilknyttet hans skuespilskole. Kvinderne har sagsøgt ham for svindel - blandt andet på grund af nøgenscener, de mener, der gik over grænsen.

Selv har 43-årige James Franco afvist alle anklager, men er nu altså gået med til at betale det store millionbeløb i erstatning.

I en fælles erklæring fra parternes advokater lyder det:

- Mens de anklagede fortsat afviser beskyldningerne, erkender de, at der er blevet påpeget vigtige udfordringer, og alle partier er enige om, at det nu er afgørende, at man påtaler dårlig behandling af kvinder i Hollywood.

James Franco på den røde løber for prisshowet Golden Globe i 2018, hvor han senere på aftenen vinder Bedste mandelige skuespiller i en komedie eller musical for sin rollen i 'The disaster Artist'. Det er dog den sort-hvide pin på jakken, der fik flere af hans tidligere studerende til at protestere. (Foto: David Crotty © (c) Getty images)

Kritiserer undervisning i sexscener

Hele sagen begyndte i 2018, da skuespillerne Sarah Tither-Kaplan og Toni Gaal stod frem og fortalte om deres oplevelser med den skuespilskole, som James Franco drev sammen med to andre.

Oplevelser med undervisere, der brugte skolen som en mulighed for at udnytte de unge kvindelige studerende seksuelt.

I 2019 lagde de så sag an.

Kvinderne beskrev særligt de mange undervisningstimer i sexscener, hvor de blev opfordret til at "tage chancer" med deres kroppe, og hvor fuld nøgenhed blev belønnet med anerkendelse.

De har desuden fortalt, at særligt kvindelige studerende ofte blev opfordret til nøgenhed i scener - i langt højere grad end de mandlige studerende blev det.

Sarah Tither-Kaplan, der var blandt de første studerende på skolen, beskrev særligt det undervisningsforløb i sexscener, som man både skulle betale yderligere 750 dollar, eller knap 5.000 kroner, for at deltage i, men hvor man også skulle aflægge en audition for at få adgang til. Nøgen.

- Jeg respekterede ham virkelig som skuespiller, og det faktum, at jeg blev udvalgt på baggrund af en audition, betød for mig, at jeg blev værdsat for mit talent, udtalte hun dengang til mediet NPR.

Hun forventede, at det særlige undervisningsforløb ville lære hende, hvordan hun som professionel skuespiller skulle navigere i indspilninger af sexscener.

- Men det lærte mig alt andet end det, fortalte hun.

En stående Hollywod-joke

Det er ikke første gang, at James Franco beskyldes for krænkende adfærd. Hans opførsel har været en form for offentlig joke i branchen i mange år.

Som da der i det legendariske, amerikanske satireprogram 'Saturday Night Live' i 2014 blev gjort grin med, at han samme år havde skrevet upassende beskeder til en 17-årig, skotsk pige på Instagram.

Han havde mødt hende i New York uden for et teater, hvor han netop havde optrådt. Hun tog en selfie med ham i baggrunden og taggede ham.

Her ses vennerne Seth Rogen og James Franco tilbage i 2014 til premieren på deres politisk omdiskuterede komedie 'The Interview' om Nordkorea. (Foto: Kevork Djansezian © Scanpix Denmark)

Det ledte til en online samtale samme aften, hvor han spurgte ind til hendes alder, om hun havde en kæreste – og om han skulle leje et værelse på det hotel, hvor hun boede med sin mor.

Pigen delte et skærmbillede af deres korrespondance, hvilket medierne hurtigt fik opsnappet.

Selv sagde han dengang, at han var "flov", og at han bare var et eksempel på, "hvor tricky sociale medier kan være."

Kendiskollegerne tager afstand

Da James Franco triumferende kunne hæve Golden Globe-statuetten for 'Bedste mandlige skuespiller i en komedie eller musical' for sin rolle i ’The Disaster Artist’ det år, var det den lille 'Time’s Up'-pin på hans jakke, der løb med opmærksomheden.

For hvordan kunne en skuespiller, der havde en historik med seksuelle krænkelser, stå der og signalere, at han støttede op om en bevægelse, der netop fokuserer på ofre for blandt andet sexchikane, spurgte flere af hans tidligere studerende sig selv. Og de besluttede sig for at tale højt om de oplevelser, de havde haft på hans skole.

På trods af de negative historier, der på ny ramte medierne, så udtalte Francos ven og samarbejdspartner gennem mange år, Seth Rogen, at han stadig ville arbejde sammen med James Franco.

En udtalelse, han fortryder i dag.

Også selvom Franco selv har stået fast på sin uskyld og altså heller ikke er blevet dømt for anklagerne.

Seth Rogen udtalte nemlig i maj, at der var en grund til, at han ikke havde arbejdet sammen med Franco – og heller ikke har planer om det – siden 2018.

Ligesom deres venskab heller ikke er det samme længere:

- Jeg kan sige at, øhm, du ved, de (anklagerne, red.) har ændret mange ting i vores forhold og vores dynamik, udtalte han i et længere interview med The Sunday Times.

Forligsaftalen afventer i øjeblikket godkendelse af retten i Los Angeles.

Facebook
Twitter