Hollywoodstjerne kan vinde prisen som årets bedste og dårligste skuespiller – for samme rolle

Glenn Closes skuespil i filmen 'Hillbilly Elegy' både hyldes og sables ned.

Glenn Close spiller i 'Hillbilly Elegy' den excentriske bedstemor Mamaw, som opdrager en ung mand, da hans mor forsvinder ind i et stofmisbrug. (© Netflix)

Som skuespiller gælder det om at blive husket og anerkendt for sit arbejde, og det må man sige, at amerikanske Glenn Close er blevet.

I hver sin ende af spektret, vel at mærke.

I går blev hun nomineret til en Oscar for 'Bedste kvindelige birolle' for sin præstation i Netflix-filmen 'Hillbilly Elegy', og det var sikkert en kærkommen oprejsning for den 73-årige skuespiller.

For tre dage inden Oscar-nomineringen fik Glenn Glose nemlig en knap så flatterende nominering for den samme rolle, nemlig til The Golden Raspberry Awards, som "hylder" årets værste skuespilpræstationer med en Razzie.

I 'Hillbilly Elegy', der er baseret på en selvbiografi af samme navn af forfatteren J.D. Vance, spiller Glenn Close den excentriske bedstemor Mamaw, som opdrager en ung mand, da hans mor forsvinder ind i et stofmisbrug.

Her ses Glenn Close i rollen som Mamaw sammen med den unge J.D. Vance, der spilles af Owen Asztalos. (Foto: Lacey Terrell © Netflix)

At en skuespiller både bliver nomineret til en Oscar og en Razzie for den samme rolle, er lidt af en sjældenhed. Faktisk er det kun sket to gange før.

I 1980 blev skuespilleren James Coco nomineret til en Oscar og en Razzie for sin rolle i filmen 'Only When I Laugh', og det samme skete i 1984, da skuespilleren Amy Irving blev nomineret til begge priser for sin rolle i filmen 'Yentl'.

Det er også set før, at skuespillere bliver nomineret for årets bedste og værste præstationer samme år, men for forskellige roller.

Mest bemærkelsesværdigt vandt skuespilleren Sandra Bullock i 2010 en Oscar for sin hovedrolle i filmen 'The Blind Side', men få dage forinden vandt hun også en Razzie for sin rolle i den mere ukendte film 'All About Steve'.

Sandra Bullock mødte i øvrigt op og modtog sin Razzie-pris i egen høje person.

Anmeldere delte over præstation

At Glenn Closes præstation i 'Hillbilly Elegy' både hyldes for bedste og værste skuespilpræstation, kan også aflæses hos anmelderne.

DR's filmanmelder Per Juul Carlsen skriver i sin anmeldelse af filmen, at skuespillerens præstation i filmen er "forrygende".

- Fremfor alt er Glenn Close helt forrygende som J.D.'s bedstemor, der ikke gider mere pis. Der findes nok ikke så mange af den slags bedstemødre derude i virkeligheden. Men i hænderne på Glenn Close er J.D.'s bedstemor aldeles virkelig.

Modsat var britiske The Independents anmelder meget mere lunken. Anmelderen beskriver Glenn Gloses skuespil som en samling af "host, spyt og vralten", mens The Guardians anmelder kaldte skuespillet for "overmodent og overspillet".

Ikke desto mindre er Glenn Close altså nomineret til en Oscar for 'Bedste kvindelige birolle', hvor hun er oppe imod Olivia Colman ('The Father'), Youn Yuh-jung ('Minari'), Amanda Seyfried ('Mank') og Maria Bakalova ('Borat Subsequent Moviefilm').

Du kan se alle Oscar-nomineringer her.

Sådan ser 73-årige Glenn Close ud, når hun ikke har sin 'Hillbilly Elegy'-makeup på. (Foto: Rich Polk © Getty Images)

Glenn Close er dog ikke den eneste prominente skuespiller, der er nomineret til en Razzie i år.

Det gælder blandt andre Kate Hudson (Music), Anne Hathaway (The Last Thing He Wanted), Robert Downey Jr. (Dolittle) og Adam Sandler (Hubie Halloween). Adam Sandler er blevet nomineret til en Razzie hele 39 gange gennem sin karriere.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk