Hun sagde: 'Nej, nej, nej, aldrig … Men spørg mig om ti år'. Nu er Sidse Babett Knudsen tilbage i ikonisk rolle

'Borgen' vender tilbage – og det samme gør stjerneskuespilleren i rollen som politikeren Birgitte Nyborg.

(Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Man skal aldrig gå tilbage til en fuser. Den sætning har vi nok alle sammen hørt flere gange i vores liv.

Men skal man omvendt gå tilbage til en kæmpe succes – og hvornår? Se, det er straks lidt mere komplekst.

Da holdet bag de tre første sæsoner af 'Borgen' sagde farvel og tak efter tre veloverståede sæsoner i 2013, var der umiddelbart ikke lagt op til flere afsnit om toppolitikeren Birgitte Nyborg.

Det passede skuespiller og hovedrolleindehaver Sidse Babett Knudsen glimrende – for hun var ærligt talt ikke frisk på de andre fra tv-holdets hypotetiske snak om mere 'Borgen' engang i fremtiden.

- Jeg sagde: "Nej, nej, nej, aldrig … Men spørg mig om ti år", fortæller hun med et smil.

Nu er der som bekendt gået knap ti år, og i morgen er der så sæsonpremiere på den helt nye 'Borgen', der har fået undertitlen 'Riget, Magten og Æren'.

Og ja, Sidse Babett Knudsen vender tilbage til sin ikoniske rolle som Birgitte Nyborg.

Skuespilleren, der blev et kendt ansigt i udlandet netop takket være sin 'Borgen'-rolle, blev nemlig nysgerrig, da seriens hovedforfatter, Adam Price, kontaktede hende om den aktuelle sæson.

- Som udgangspunkt var jeg egentlig slet ikke klar. Men så fortalte Adam om udgangspunktet for seriens konflikt, som er superinteressant, fortæller Sidse Babett Knudsen.

- Jeg har haft tætte skodder mellem Borgen og virkeligheden. Det lærte jeg allerede sidst, for så sidder man der med et manuskript, der er fiktion, og tænker: Mangler vi ikke noget, og er det her ikke overdrevet eller underdrevet? Men det nytter ikke noget. Som skuespiller forholder jeg mig til den virkelighed, Birgitte Nyborg befinder sig i, siger Sidse Babett Knudsen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Hun kunne godt lide hans nye historie, der kredser om et fund af olie i Grønlands undergrund, og på mange måder følte hun sig hjemme i hans univers igen.

- For det første tænkte jeg: Det er virkelig Adam Price-materiale, det her. Det er en stor fortælling med højt til loftet og mange forskellige karakterer – og det er storpolitik. Adam er bedst, når det ikke er noget smånusseri, men når det bliver stort, siger hun.

- Og så passede det mig rigtig godt personligt, fordi jeg kunne mærke, at jeg havde lyst til den her form for arbejde, som jo er ret speciel, fordi man investerer sig over en meget lang periode og går mere i dybden med nuancerne i karakteren.

Så et klart "nej, aldrig" blev pludselig til et "okay, så gør vi det".

Det er derfor, at du i morgen kan opleve Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg, når den nye omgang af 'Borgen' får premiere på DRTV og DR1.

Mikael Birkkjær ses også denne gang i rollen som Birgitte Nyborgs eksmand, Philip. Han har fået en ny kæreste, mens Birgitte Nyborg har fokus på sit politiske arbejde. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Fans ville altid høre, om der kom mere 'Borgen'

Det er ingen hemmelighed, at rollen som Birgitte Nyborg blev starten på et udlandseventyr for Sidse Babett Knudsen.

For 'Borgen' var ikke bare et hit herhjemme – den fandt også et stort publikum og modtog pæne anmeldelser i udlandet.

Siden 2013 har Sidse Babett Knudsen – der i øvrigt taler glimrende engelsk og fransk – da også spillet med i en række store produktioner i udlandet.

På hendes cv finder man både HBO-serien 'Westworld', Dan Brown-filmatiseringen 'Inferno', BBC-miniserien 'Roadkill' og den prisvindende, franske film 'L'Hermine'. Bare for at nævne nogle få af hendes udenlandske bedrifter.

Alligevel er det, som om 'Borgen' står tatoveret med store bogstaver i Sidse Babett Knudsens ansigt, lige meget hvor hun går.

- Ligegyldig hvad jeg laver, har folk sagt: "Kommer der mere Borgen?" Så jeg har da absolut mærket, at der er rigtig mange, der gerne vil have, at der kommer mere, siger hun.

- Vi har lidt vores forhold til Grønland herude på sidelinjen, så jeg synes, det er spændende, at vi tager det op og bliver konfronteret med det, siger Sidse Babett Knudsen om den nye sæsons fokus på Grønland. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Seriens fans verden over kan derfor snart ånde lettet op og begynde at labbe den nye sæson i sig.

Men hvad er det så for en Birgitte Nyborg, de vil opleve denne gang?

- Hun er jo kun blevet fire år ældre på de her ti år, lægger Sidse Babett Knudsen kækt ud, selvom karakteren rent faktisk er blevet ti år ældre – ligesom skuespilleren selv.

Siden sidst er børnene flyttet hjemmefra, så denne gang vil vi opleve en Birgitte Nyborg, der ofte kommer sent hjem om aftenen. Til et tomt hus.

- Hun er sig selv og har ikke ansvaret for nogen i sin omgangskreds og kan i princippet endelig få lov til at arbejde og være det arbejdsdyr, hun er, siger Sidse Babett Knudsen.

- Men som udgangspunkt er hun meget den Birgitte Nyborg, vi kender – hun er bare blevet ældre og lidt mere alene i sit liv. Men omstændighederne tvinger hende til at tænke og handle på en anden måde denne gang, tilføjer hun.

Birgitte Nyborg har ikke længere det sidste ord – det har statsminister Signe Kragh, der bliver spillet af Johanne Louise Schmidt. De to politikere har indimellem et anstrengt forhold til hinanden. Det ses dog ikke her under en smilende fælles selfie. (Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Nyborg flirter med mørke kræfter

Birgitte Nyborg er nemlig blevet udenrigsminister – hvilket slet ikke er noget sikkert sted at sidde i serien, når der dukker olie op i den grønlandske undergrund, og alle pludselig interesserer sig for det på den internationale scene.

Det presser Nyborg som aldrig før, fortæller Sidse Babett Knudsen.

- Det er meget tydeligt, at hun er et sted, hvor hun kan blive vippet af pinden, mens alle omkring hende kan blive siddende. Den fornemmelse havde man ikke, da hun var statsminister. Dengang sad hun som dronningen på tronen, men denne gang bliver hun meget mere presset fra alle sider.

Hvordan ser du den kamp, som Birgitte Nyborg står i?

- Hun kommer ret hurtigt ud i bare at skulle overleve som politiker. Så før hun overhovedet kan begynde at agere, er der andre kampe, der skal tages først, siger Sidse Babett Knudsen og teaser:

- Men ja, hun kommer til at flirte med the dark side.

Birgitte Nyborg på talerstolen i 2010 – og her i 2022. (Foto: © Mike Kolloffel, DR / Foto: © Mike Kolloffel, DR)

Egentlig har Sidse Babett Knudsen selv mest fidus til "den gamle, idealistiske Birgitte Nyborg" frem for "hende den nye", som kører en meget mere taktisk stil.

Men sådan er det jo nok, når man har spillet en rolle over tre sæsoner, og der så pludselig kommer nye boller på suppen, indrømmer hun.

Det er til gengæld kun godt, at Birgitte Nyborg bliver udfordret lidt, synes Sidse Babett Knudsen.

- Der er da ikke noget skønnere end at udfordre den her dame til the dark side, siger hun.

- Der var ingen af os, der var interesserede i at fortsætte i samme rille, det er helt sikkert. Og der er da også noget selvfølgeligt i, at vi nu går over i en mere international historie – for politik og verden er bare blevet mere global siden sidst.

'Borgen – Riget, Magten og Æren' kan ses fra søndag morgen på DRTV og på DR1 klokken 20.