Hurtige biler, flotte damer og gode historier: For Knud Braagaard er James Bond noget helt særligt

Knud Braagaard har indrettet et rum med over tusind genstande fra den ikoniske, britiske agentfilm.

Knud Braagaard har samlet utallige modeller af karakterer, biler og gadgets fra James Bond-filmene i sit galleri. Alligevel vil han ikke kalde sig ekspert. (Foto: Dr © dr)

66-årige Knud Braagaards beskriver selv sit forhold til James Bond som ’tæt’.

Så tæt, at hans venner og familie kan have lidt svært ved at forstå det:

- Min kone siger, jeg er vanvittig - hun synes, det er fjollet, indrømmer han med et glimt i øjet.

Han erkender, at han ikke er sikker på, hvorfor hun går med på at lade tusindvis af James Bond-rekvisitter optage et helt rum i den lyse lejlighed lidt uden for København.

- Først havde jeg startet galleriet inde i stuen, men så blev det rykket ind i et rum for sig selv, fortæller han smilende.

Han vil ikke kalde sig selv for ekspert.

Alligevel taler modelbilerne, dukkerne, plakaterne, slipset, mobiltelefonens ringetone, trøjen, kopperne og de hjemmebyggede landskaber for sig selv:

Knud Braagaard har øje for detaljerne, og et mere end almindeligt blødt punkt for den britiske special-agent, der har tilladelse til at dræbe.

Knud Braagaard har selv samlet den 60 centimeter lange Aston Martin, der er i størrelsesforholdet 1:8. Modellen er samlet af dele, han har fået tilsendt med posten over flere omgange. (Foto: Knud Braagaard © Knud Braagaard)

En ’forbudt’ tur i biografen

Da den første James Bond-film ’Dr. No’ havde premiere i 1962, var Knud Braagaard under aldersgrænsen for den spændingsfyldte film.

Derfor blev han med egne ord ”smuglet ind” i biografen i selskab af sine forældre.

Selvom fascinationen af filmen i det stille begyndte med den ’forbudte’ tur i biografen, tog det først for alvor fart, da Knud Braagaard som 14-15-årig fik en legetøjsbil fra filmen i gave, og sidenhen mistede bilens fører, som han gik på jagt efter i en legetøjsbutik i Søborg.

På den ene langvæg i Knud Braagaards galleri, hænger en lang hylde, der er fyldt med modelbiler og dukker i lange baner. (Foto: Dr © dr)

Da han fik fat i den manglende 007-agent, gik det slag i slag med de mange Bond-genstande, der nu pryder hylder, vægge og glasmontre i hans galleri.

Kun én rigtig James Bond

På spørgsmålet, hvem der er den ultimative agent med tilladelse til at dræbe, falder svaret prompte:

- Det er Connery. Der er kun én, svarer han hurtigt og uden at tøve.

- Jeg synes, Daniel Craig er god, men jeg synes han er for... Knud Braagaard kniber bryn, læber og øjne sammen i en bekymret grimasse:

- Du ved, der er ikke så meget smil, vel? Det var noget andet med Sean Connery. Men Roger Moore var helt ude i hampen.

Sean Connery er ifølge Knud Braagaard den perfekt James Bond, fordi han kan det hele - og han gør det med stil. (Foto: Dr © dr)

Knud Braagaard afbryder begejstret samtalen, da han rejser sig og forsvinder ind i sit galleri. Han kommer hurtigt tilbage med en hyperrealistisk tegning af Connery i rollen som 007.

Med stor indlevelse fortæller han, hvordan en tegner i Prag har lavet den til ham personligt. Og hvorfor Sean Connery er den perfekte James Bond:

- Han har en helt særlig måde at spille rollerne på. Der er alvor, sjov og gode replikker. Måden, han åbner dørene på – det er sådan nogle ting, jeg lægger mærke til: Når han går ind af en dør, laver han lige sådan én med baghånden, ikke?

Knud Braagaard fløjter og viser, hvordan håndryggen skubber en usynlig dør op.

- Der er altså stil over det, konstaterer han.

- Og når det går over i alvor, så er han virkelig alvorlig! Så bliver han jo stiktosset, ikke?

”Det kan han sgu ikke være bekendt”

Selvom Knud Braagaard har mødt flere af skuespillerne fra filmene i virkeligheden, har han endnu ikke mødt idolet over idolerne:

- Det ville være fantastisk. Det ville være det bedste overhovedet. Men det sker jo ikke, konkluderer han og ryster let på hovedet.

Sagen er nemlig den, at Sean Connery sjældent er med til offentlige arrangementer omkring de ikoniske agent-film, hvilket også er grunden til, at Knud Braagaard for længst har skudt en hvid pil efter at møde ham.

- Han var ikke engang med til 50-året for James Bond. Det synes jeg sgu ikke han kan være bekendt. Han har bare meldt sig ud, og det må man så acceptere, erklærer han ærgerligt.

Som at samle på frimærker

Knud Braagaard sammenligner sin fascination af James Bond og hans store samling af merchandise med at samle på frimærker - for som han siger: ”Man skal jo lave noget, ikke? Nu har jeg så valgt det her.”

Alligevel opsummerer han med sikker stemme de tre ting, der for ham gør James Bond-filmene til noget særligt:

- Hurtige biler, flotte damer og gode historier. De skal være gode, siger han.

Og den bedste historie er – igen uden tøven - ’From Russia With Love’.

Den har nemlig alt, forklarer han - og så går den ikke ”op i hat og briller med alt for mange eksplosioner”, som han udtrykker det.

Knud Braagaard dels køber, får og laver selv de ting, der er i hans galleri. (Foto: Dr © dr)

”Det skal være rigtigt, jo"

Udover en imponerende viden om den ikoniske hemmelige agent, laver Knud Braagard landskaber til de 20-30 centimeter høje Bond-figurer.

Landskaberne laves i gips og flamingo, og han gør en dyd ud af at gøre det så livagtigt som muligt.

- Den her dukke skulle ligne Mads Mikkelsen, og der har de så lavet håret rødbrunt. Men det er det jo ikke – så der måtte jeg lige tørbørste det, så det blev sort. Det skal være rigtigt, jo.

Det kan være svært at skabe sig et overblik over de mere end 100 genstande, Knud Braagaard har i sit galleri. Han har overvejet, om det er på tide at sælge ud, men kan alligevel ikke få sig selv til det. (Foto: Knud Braagaard © Knud Braagaard)

Knud Braagaard fortæller om Mads Mikkelsens forkerte hårfarve med så stor begejstring og indforståethed, at man ikke kan andet end at give ham ret - og så i øvrigt undre sig en smule over, at han ikke for længst har overbevist sine venner og familie om, at Bond er sagen.

Det lyder dog som om der endnu er et stykke, før vennerne forstår hans passion til fulde:

- De siger: ”Tænk på, hvor mange rejser man kan få for alt det her. Det er jo vanvittigt”. Det er det måske også, men sådan tænker jeg ikke – jeg gør det, fordi jeg synes det er sjovt.

Se mere af Knud Braagaards samling på hans hjemmeside lige her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk