'Hvad fa'en er nu det for noget at lave en film om?' Nyt Tom Hanks-drama vender tingene på hovedet

I 'News of the World' rejser en sympatisk kaptajn rundt for at læse nyheder op for folket efter den amerikanske borgerkrig - og samler en helt særlig pige op på vejen.

Tom Hanks imponerer som Captain Jefferson Kyle Kidd, som tager en lille pige, Johanna Leonberger (Helena Zengel), med sig på sin rejse, hvor han læser nyheder op for nybyggerne i Det Vilde Vesten. (© 2020 UNIVERSAL STUDIOS/NETFLIX)

Hvad fa'en er nu det for noget at lave en film om?

En mand, der rejser rundt og læser op af halvgamle aviser for en flok bønder? Og så sætter man en fin og fornem stjerne som Tom Hanks til at læse op af aviserne? Hvad skal det bruges til?

Temmelig meget, viser det sig. Faktisk forbavsende meget.

Nu om dage vader vi så eftertrykkeligt rundt i nyheder, at vi ville bruge dem til at tørre os bagi med, hvis det ellers var muligt. Vi får smidt nyheder i nakken ved enhver lejlighed - så meget, at vi tror, at verden er proppet til randen med krig, overfald, sygdomme og almen elendighed.

Mange mærkes af sortsyn og angst på grund af det.

Men i årene efter den amerikanske borgerkrig (1861-65) var nyheder en luksus.

De hårdtarbejdende nybyggere på prærien havde rigeligt at gøre med at få afgrøderne til at vokse, så de slap for at dø af sult. De havde ikke nødvendigvis brug for at vide, hvad præsidenten i Washington befalede og sagde.

Tom Hanks har et langt cv bag sig med hovedroller i blandt andet 'Philadelphia' og 'Forrest Gump'. Hans præstationer i de to film resulterede i, at han vandt hele to Oscar-statuetter i streg i kategorien bedste mandlige hovedrolle i hhv. 1994 og 1995. (Foto: Bruce W. Talamon/U © 2020 UNIVERSAL STUDIOS/NETFLIX)

Når de møder op en aften for at høre kaptajn Jefferson Kyle Kidd læse op af aviserne i 'News of the World', er det for at få udvidet horisonten, lære noget, blive dannet, møde verden.

Det er en anden tilgang til Det vilde Vesten end vi er vant til.

Omskriver den klassiske western

Kidd er en fredens og fremskridtets og civilisationens mand, der lige har deltaget i borgerkrigen på sydstaternes side og er træt af krig og konflikt. Derfor har det en særlig betydning, at det er ham, der læser nyhederne op.

Han filtrerer dem, kuraterer dem, forklarer dem for tilhørerne, så nyhederne kan oplyse og informere. Han kender naturligvis ikke til begrebet 'fake news', men hvis han gjorde, ville han advare mod det med pædagogisk snilde.

Og så vil tilfældighederne, at han på sin rejse fra by til by samler en lille pige af tysk afstamning op.

Hun har boet hos indianerne og kan kun deres sprog, men kaptajn Kidd får til opgave at transportere hende til de nærmeste slægtninge. Igen påtager Kidd sig rollen som en mand, der skal civilisere og heale verden – uden at han er klar over, at det lige er det, han er i gang med. Han følger bare sin moral.

12-årige Helena Zengel slog bredt igennem i 'Systembryder' fra 2019, som hun vandt flere priser for. Nu spiller hun overfor Tom Hanks i 'News of the World'. (Foto: Bruce W. Talamon/U © 2020 UNIVERSAL STUDIOS/NETFLIX)

I sin civilisering af Det vilde Vesten minder 'News of the World' ikke så lidt om Jacques Audiards 'Sisters Brothers', der blev listet ud i de danske biografer for et par år siden.

Der er skam skuddueller på prærien, der er indianere og såmænd også fæle afstumpede revolvermænd.

Men 'News of the World' er i høj grad en omskrivning af den klassiske western – nærmest en anti-western, der gerne vil afskaffe sit eget grundstof.

Helten tager kampen op med skurkene, som han skal, men kun fordi han ikke har andet valg. Han vil hellere læse en bunke halvgamle aviser end rode rundt blandt kodrivere med sure tæer og dårlige tænder.

Han vil pille det 'vilde' ud af Vesten.

Får meget ud af en lille historie

Den sammenhæng passer en blød, moderne mand som Tom Hanks glimrende ind i. Det havde nærmest været bizart at se en klassisk western-helt som John Wayne eller Clint Eastwood i den rolle.

Hanks er myndig, når han skal være det, men bestemt også bekymret og uden nogen tydelig trang til at være helt.

Paul Greengrass er medforfatter og instruktør på 'News of the World'. Han er kendt for at lave dramatiseringer af virkelige begivenheder. (Foto: Bruce W. Talamon/U © 2020 UNIVERSAL STUDIOS/NETFLIX)

Ved siden af sig i rollen som 10-årige Johanna Leonberger har Hanks tyske Helena Zengel, der for et par år siden bragede ind i filmverdenen i rollen som uregerligt problembarn i 'Systembryder'.

Hun gentager mere eller mindre den rolle – og med samme utrolige naturlighed – i Det vilde Vesten.

I det hele taget er alt filmhåndværk i den skønneste orden under ledelse af briten Paul Greengrass, der har specialiseret sig i at genskabe virkelige begivenheder med actionmættet intensitet i film som 'Bloody Sunday', 'United 93' og '22 July'.

Intensitet er der rigeligt af, action lidt mindre, i 'News of the World', der ikke ender med at stå blandt Greengrass' ypperste bedrifter. Dertil er den for forudsigelig og for klejn i sine armbevægelser.

Men den får afsindig meget ud af en mand, der lever af at læse op af en bunke halvgamle aviser.

(© Universal Pictures/Netflix)
FacebookTwitter